StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Implinirea (calculul) prescriptiei extinctive

Implinirea (calculul) prescriptiei extinctive


304. Notiune. Prin implinirea prescriptiei extinctive se intelege determinarea momentului in care se implineste termenul de prescriptie.

Stabilirea momentului final al prescriptiei extinctive implica un calcul ce presupune cunoasterea urmatoarelor elemente 919g69j :

a) termenul de prescriptie aplicabil in cazul dat;

b) data la care incepe sa curga acest termen;

c) daca a intervenit sau nu vreo cauza de suspendare sau de intrerupere a prescriptiei extinctive, iar in situatia in care a intervenit, durata acestei cauze;

d) regulile in functie de care se determina momentul la care se implineste prescriptia extinctiva (regulile de calcul).

De lege lata reglementarea regulilor de calcul ale termenelor de prescriptie extinctiva este cuprinsa in Decretul nr. 167/1958, in Codul civil si in Codul de procedura civila. Calculul termenului de prescriptie se face diferit dupa cum este stabilit pe ani ori pe luni, pe de o parte, sau este stabilit pe zile, pe de alta parte.


305. Calculul termenului de prescriptie stabilit pe ani si luni. Potrivit
art. 101 alin. (3) si (4) din Codul de procedura civila, cand termenul este stabilit pe ani sau pe luni, el se va implini in ziua corespunzatoare din ultimul an ori din ultima luna; daca ultima luna nu are o zi corespunzatoare (nu are 31 de zile ori are numai 28/29 cum este cazul lunii februarie) termenul se considera implinit in ultima zi a acestei luni.


306. Calculul termenului de prescriptie stabilit pe zile. Pentru aceasta varietate de prescriptie art. 1887 C.civ. prevede: "Termenul prescriptiei se calcu­leaza pe zile, si nu pe ore", art. 1888 C.civ.: "Ziua se imparte in 24 ore. Ea incepe la miezul noptii si se sfarseste la miezul noptii urmatoare", art. 1889 C.civ.: "Prescriptia nu se socoteste, decat dupa implinirea celei de pe urma zile a terme­nului defipt prin lege"

In consecinta, pentru calculul termenului pe zile, in sistemul Codului civil, se aplica doua reguli:

1) dies ad quo non computatur in termino (ziua in cursul careia prescriptia incepe nu intra in calcul);

2) dies ad quem computatur in termine (prescriptia se implineste dupa impli­nirea ultimei zi din termen).

Acest sistem nu ia in calcul prima zi a termenului, insa ia in calcul ultima zi a termenului, si se numeste intermediar pentru ca se plaseaza intre alte doua sisteme de calcul.Mai intai, sistemul termenului exclusiv (adica pe zile libere), in care nu se iau in calcul nici prima si nici ultima zi ale termenului, folosit in procedura civila [art. 101 alin. (1) C.proc.civ.] pentru calculul termenelor procedurale (precum termenul in care trebuie exercitata o cale de atac)

Pe de alta parte, sistemul termenului inclusiv (adica pe zile/unitati de timp pline), in care intra in calcul atat prima cat si ultima zi , folosit in procedura penala pentru calcularea termenelor substantiale, precum termenele privind lua­rea, mentinerea ori revocarea masurilor preventive, potrivit art. 188 C.proc.pen. (retinerea, obligarea de a nu parasi localitatea, obligarea de a nu parasi tara si arestarea preventiva - art. 136 C.proc.pen).
I. Dogaru, coord., Drept civil. Ideea curgerii timpului si consecintele ei juridice, Ed. All Beck, 2002, p. 286; V.M. Ciobanu, Tratat teoretic si practic de procedura civila, vol. I, 1997, p. 460; V.M. Ciobanu, G. Boroi, Drept procesual civil. Curs selectiv. Teste grila, 2005, p. 191‑192. In sensul ca sistemul exclusiv ar trebui folosit de lege ferenda si la calcularea termenului de prescriptie extinctiva, Gh. Beleiu, C.A. Moarcas, Probleme teoretice si practice actuale din domeniul prescriptiei extinctive (II), Dreptul,
nr. 9‑12/1990, p. 133.

I. Neagu, Tratat de procedura penala, Ed. Global Lex, Bucuresti, 2004, p. 464.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact