StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Prescriptia extinctiva si drepturile nepatrimoniale

Prescriptia extinctiva si drepturile nepatrimoniale


255. Regula in materia drepturilor nepatrimoniale. In materia drepturilor nepatrimoniale este aplicabil principiul imprescriptibilitatii, potrivit caruia protec­tia juridica a acestor drepturi subiective civile, prin actiune in justitie, nu este limitata in timp, putandu‑se obtine oricand.

Acest principiu nu este consacrat in terminis, dar este unanim admis in doctrina si jurisprudenta. Din i 515e42f nterpretarea per a contrario a art. 1 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958 care dispune ca "dreptul la actiune, avand un obiect patrimonial se stinge prin prescriptie", rezulta ca "dreptul la actiune, avand un obiect nepatrimonial nu se stinge prin prescriptie".

Existenta principiului imprescriptibilitatii in aceasta materie este dedusa si din imprejurarea ca legea stabileste, expres, exceptiile de la acest principiu, regle­men­tand acele situatii in care dreptul la actiune privind un drept nepatrimonial este supus prescriptiei extinctive.

Jurisprudenta a statuat ca este de principiu ca drepturile nepatrimoniale inse­parabile de persoana omului, cum sunt dreptul la nume, la domiciliu etc., sunt drepturi perpetue si imprescriptibile

In materia drepturilor decurgand din creatia intelectuala (ce ofera titularului posibilitatea de a trage anumite foloase, nepatrimoniale sau patrimoniale, din repro­ducerea sau exploatarea unei creatii intelectuale) se considera ca nu sunt supuse prescriptiei extinctive, exempli gratia, dreptul la paternitatea operei (inven­tiei), dreptul de a consimti la publicarea ei, dreptul la actiune in recunoas­terea calitatii de autor (inventator).

In materia drepturilor personalitatii (care privesc anumite aspecte sau atribute inerente persoanei; iura in persona ipsa) pot fi amintite: dreptul la nume; dreptul la respectarea vietii, a integritatii fizice si a sanatatii; dreptul la respectul vietii private.

Principiul imprescriptibilitatii drepturilor la actiune privind drepturile perso­nale se intemeiaza pe caracterul perpetuu al acestor drepturi, inseparabile de persoana umana. De retinut ca dreptul la actiune civila pentru repararea daunelor, materiale sau morale, cauzate prin incalcarea unui drept personal nepatrimonial este supus prescriptiei (spre exemplu, art. 9 si 12 din Legea nr. 11/1991). In schimb, daca dreptul la reparatie are si un obiect nepatrimonial (art. 54 din Decretul nr. 167/1958), dreptul la actiune este imprescriptibil, ca si dreptul subiectiv civil care a fost incalcat, dar numai cu privire la pretentiile cu caracter moral, nepatrimonial


256. Exceptii. Prin exceptie de la principiul imprescriptibilitatii drepturilor personale nepatrimoniale, se considera ca sunt prescriptibile extinctiv, desi au un obiect nepatrimonial, urmatoarele actiuni:

- actiunea in nulitatea relativa a unui act juridic civil (in termen de 3 ani, art. 9 din Decretul nr. 167/1958);

- actiunea in nulitate relativa a casatoriei (art. 21 C.fam.: "Casatoria poate fi anulata la cererea sotului al carui consimtamant a fost viciat prin eroare cu privire la identitatea fizica a celuilalt sot, prin viclenie sau prin violenta);

- actiunea in tagaduirea paternitatii [art. 55 alin. (1) C.fam.: "Actiunea in taga­duirea paternitatii se prescrie in termen de sase luni de la data cand tatal a cunoscut nasterea copilului"];

- actiunea in stabilirea paternitatii [art. 60 alin. (1) C.fam.: "Actiunea in stabi­lirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita in termen de un an de la nasterea copilului"].
Trib. Suprem, decizia civila nr. 950/1977, R.R.D. nr. 1/1978, p. 66: "De la acest principiu legiuitorul a facut insa unele exceptii printre care si cea din art. 60 C.fam, dispunand ca dreptul la actiune in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei, desi este un drept strict personal, se prescrie in termen de un an. Prescriptia trebuie sa fie invocata, si in asemenea situatii, din oficiu, deoarece, desi art. 18 din Decretul
nr. 167/1958 este inscris intr‑o lege care reglementeaza prescriptia extinctiva in materia drepturilor patrimoniale, el cuprinde un principiu de ordin general in materie, acela ca instantele sunt obligate sa analizeze din oficiu chestiunea prescriptiei dreptului la actiune"; Trib. Suprem, col. civ., decizia nr. 2/1965, C.D. 1965, p. 141‑142.

M. Nicolae, Prescriptia extinctiva, 2004, p. 421‑422; Gh. Vintila, C. Furtuna, Daunele morale. Studiu de doctrina si jurisprudenta, Ed. All Beck, 2002, p. 84 si urm.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact