StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Persoana juridica

PERSOANA JURIDICANOTIUNEA DE PERSOANA JURIDICA


Persoana juridica reprezinta un subiect colectiv de drept civil; este vorba despre un colectiv de oameni care, indeplinind conditiile pe care legea le reglementeaza, devine titular de drepturi subiective civile si de obligatii civ 848g61i ile.

Pentru fundamentarea notiunii de persoana juridica au fost emise in doctrina juridica mai multe teorii: teoria fictiunii, teoria realitatii, teoria dublului colectiv, teoria realitatii juridice sau tehnice, teoria colectivului specific, teoria colectivului unic.CLASIFICAREA PERSOANELOR JURIDICE


Clasificarea persoanelor juridice poate fi facuta in functie de mai multe criterii, dupa cum urmeaza:

dupa forma persoanelor juridice distingem intre persoane juridice particulare (private), persoane juridice cooperabile (obstesti) si persoane juridice mixte.

Importanta clasificarii are in vedere modul de infiintare al persoanelor juridice, regimul juridic al bunurilor ce le formeaza patrimoniul sau incetarea acestora;

dupa nationalitatea lor, vom avea persoane juridice romane si persoane juridice straine;

dupa sediul acestora, vom avea persoane juridice cu sediul in tara si persoane juridice cu sediul in strainatate;

dupa corelatia dintre acestea, distingem intre persoane juridice principale si persoane juridice anexe;

dupa regimul juridic aplicabil, vom avea persoane juridice de drept public si persoane juridice de drept privat;

dupa natura scopului, vom deosebi intre persoane juridice cu scop patrimonial si persoane juridice cu scop nepatrimonial.ELEMENTELE CONSTITUTIVE ALE PERSOANEI JURIDICE
Conform dispozitiilor Decretului nr. 31/1954, elementele constitutive ale persoanelor juridice sunt: 1. o organizare de sine statatoare; 2. un patrimoniu propriu, distinct de patrimoniul persoanelor fizice care compun persoana juridica respectiva si 3. un scop propriu, in acord cu interesul general. Aceste conditii rezulta si din reglementarile cuprinse in O.G. nr. 26/2000 sau din dispozitiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile survenite ori ale altor acte normative cu incidenta asupra problematicii persoanei juridice.

Elementele constitutive mentionate prezinta caracteristica generalitatii, legalitatii, cumulativitatii, exclusivitatii si diversitatii.

Organizarea de sine statatoare este un element constitutiv al persoanei juridice si consta in formarea, structurarea, compartimentarea colectivului pentru facilitarea activitatii ce se desfasoara si desemnarea persoanei sau persoanelor care trebuie sa reprezinte persoana juridica in raporturile cu tertii.

In privinta patrimoniului propriu, acesta este un element constitutiv al persoanei juridice, avand in vedere totalitatea drepturilor si obligatiilor cu continut economic, evaluabile in bani, care au ca titular persoana juridica.

Scopul propriu constituie obiectul de activitate al persoanei juridice si desemneaza motivul pentru care a fost constituita persoana juridica.

Elementele constitutive prezinta o importanta practica deosebita. Astfel prin organizarea de sine statatoare se stabileste functionalitatea persoanei juridice, prin existenta patrimoniului propriu se permite angajarea unei raspunderi patrimoniale proprii a persoanei juridice, participarea la circuitul civil in nume propriu, iar scopul propriu in acord cu interesul general, obstesc reprezinta ratiunea de a exista a persoanei juridice, determinand limitele capacitatii de folosinta, conform principiului specialitatii capacitatii de folosinta si demonstreaza motivul existentei persoanei juridice, al obiectului de activitate al acestuia.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact