StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial
Trimite articolul prin email Aspecte generale - drept comercial : Drept comercial Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Aspecte generale - drept comercialASPECTE GENERALE - DREPT COMERCIAL1. Notiune, obiect, definitie, caractere


Denumirea de "drept comercial" contureaza ideea ca este vorba de un ansamblu de norme juridice privind comertul.

Notiunea de "comert" este folosita insa in mai multe sensuri:

a) etimologic - provine din cuvantul latinesc"commercium" care rep 848b19i rezinta o juxtapunere a cuvintelor "cum" si "merx" ceea ce inseamna "cu marfa", "schimb", "negot". Ca atare, comertul ar insemna toate operatiunile cu marfuri.

b) economic - in aceasta acceptiune comertul presupune o activitate al carei scop este schimbul si circulatia marfurilor de la producatori la consumatori.

c) juridic - in aceasta acceptiune, comertul are un sens mai larg decat din perspectiva economica, cuprinzand nu numai operatiunile de interpunere si circulatie a marfurilor, pe care le realizeaza negustorii (comerciantii), ci si operatiunile de producere a marfurilor, pe care le efectueaza fabricantii, precum si executarea de lucrari si prestarea de servicii, pe care le realizeaza antreprenorii.

Definitie Dreptul comercial reglementeaza activitatile de producere si circulatie (distributie) a marfurilor, executarea de lucrari si prestarea de servicii.

Dreptul comercial s-a desprins din dreptul civil, intre cele doua ramuri de drept continuand inca sa existe suficiente puncte de legatura, ce fac, deseori, dificila delimitarea dintre ele. De altfel, acolo unde legea nu prevede, se apeleaza la dreptul civil, care constituie dreptul comun in materie. In acest sens, art. 1 Cod comercial prevede: "In comert se aplica legea de fata; unde ea nu dispune, se aplica Codul civil".

Evolutie istorica


In Romania in 1887 a fost adoptat Codul comercial roman, care, cu numeroase modificari, este si azi in vigoare Acesta a fost inspirat din Codul comercial italian de la 1882.2. Caracteristicile dreptului comercial


- frecventa si rapiditatea tranzactiilor comerciale care presupun reguli simple, lipsite de formalism;

- creditul care implica pentru protectia sa reguli specifice (falimentul);

- promptitudine in executarea obligatiilor;

- dinamismul actelor juridice;

- o interventie limitata a statului.3. Obiectul dreptului comercial


Din punct de vedere obiectiv:

- se ocupa cu acele activitati umane calificate de art. 3 Cod comercial ca fapte de comert, prin natura lor.

Din punct de vedere subiectiv:

- se ocupa cu actele juridice indeplinite de comercianti.

In acest sens, art. 4 Cod com. prevede ca "se socotesc fapte de comert, in afara celor obiective prevazute de art. 3, toate celelalte obligatii si contracte ale unui comerciant, daca nu sunt de natura civila sau daca din insusi acel act nu rezulta contrariul" (printre exceptii se numara, de pilda: testamentul, adoptia sau cumpararea unui sandwich de catre comerciant, pentru mancare).
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact