StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial
Trimite articolul prin email Principiul libertatii de vointa : Drept comercial Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Principiul libertatii de vointaPrincipiul libertatii de vointa


Libertatea de a contracta

Potrivit Codului civil, persoanele fizice sau juridice au dreptul sa incheie contracte in mod liber. Se consacra astfel principiul libertatii contract 444e49e uale.

Libertatea contractuala este o componenta a libertatii individului. Conceptul de libertate contractuala a fost dedus din teoria filosofica a autonomiei de vointe. Aceasta teorie a fost enuntata si dezvoltata in climatul individualist occidental din sec. al XVIII-lea.

Teoria autonomiei de vointe a stat la baza liberalismului politic si economic, iar pe plan juridic a determinat principiul libertatii contractuale. In acele conditii, societatile occidentale erau putin dezvoltate iar statul, conceput minimal, nu intervenea in problemele economico-sociale.

Sintetic, principiul libertatii contract 444e49e uale poate fi concentrat in cateva idei: fundamentul fortei obligatorii a contractelor este vointa partilor; partile sunt libere sa stabileasca continutul si forma contractului; contractul este obligatoriu pentru parti si considerat "legea partilor"; efectele acordului de vointa nu se extind asupra tertilor deoarece acestia nu au participat la constituirea raportului juridic.Forta obligatorie a contractului

Principiul libertatii contractuale se completeaza cu principiul fortei obligatorii a contractului (art. 969 C. civ.). Puterea contractului in raporturile dintre parti, odata incheiat, este asimilata cu forta juridica a legii. Libertatea contractuala se prelungeste astfel dincolo de momentul incheierii contractului, in domeniul executarii contractului si, in general, in domeniul existentei contractului.

Acordul de vointa contractual trebuie sa vizeze cel putin natura juridica a contractului si obiectul acestuia.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact