StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comunitar
Trimite articolul prin email Consiliul european : Drept comunitar Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Consiliul europeanCONSILIUL EUROPEAN


Consiliul European isi afla originea in conferintele la varf ale sefilor de stat sau de guvern. Prima reuniune a sefilor de state sau guvern a avut loc la Paris in 1961. Consiliul European nu a fost reglementat prin Tratatul de la Roma, ci institutionalizarea sa s-a realizat prin intelegerea de la Paris din 1974 cu ocazia intalnirii sefilor de stat sau guvern (din 9-19 decembrie 1974) cand s-a decis crearea Consiliului European si organizarea de alegeri pentru Parlamentul European prin sufragiu universal direct incepand cu scrutinul din 1978.

Existenta Consiliului European ca entitate sep 252h72c arata fata de Consiliul Ministrilor a fost reglementata de Actul Unic European. Modalitatile concrete de functionare a Consiliului European au fost stabilite progresiv, plecand de la cerintele practice, iar continutul activitatii sale a fost conturat la Stuttgart in 1983.Consacrarea juridica a Consiliului European a avut loc prin Actul Unic European (A.U.E.)

semnat in 1986 si a intrat in vigoare la 1 noienbrie 1987, care insa nu il inscrie in dispozitivul Comunitar si nici nu il transforma intr-o institutie, fiind mentionat astfel: Consiliul European reuneste sefi de stat sau de guvern, ca si pe presedintele Comisiei Comunitatilor Europene. Acestia sunt asistati de catre ministrii de externe si de catre un membru al Comisiei; se reunesc cel putin de doua ori pe an, iar odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de Uniune Europeana de la Maastricht la 1 noiembrie 1993, situatia de fapt a fost codificata juridic.

Tratatul Uniunii Europene (Tratatul de la Maastricht) defineste misiunea Consiliului European astfel: Consiliul European da Uniunii Europene impulsurile necesare dezvoltarii sale si defineste orientarile politice generale, dezbate asupra marilor orientari de politici economice ale statelor membre si defineste principiile si orientarile generale de politica externa si de securitate comuna, delibereaza asupra chestiunilor ce tin de competentele Uniunii Europene in diferitele sale aspecte si vegheaza la coerenta acestora, exprima de o maniera solemna pozitia comuna in chestiuni de relatii externe.

Prin Tratatul de la Maastricht s-a statuat ca unele decizii de maxima importanta ce urmau sa fie luate de Consiliul Ministrilor urmeaza sa fie trecute in seama Consiliului European. Tratatele comunitare nu reglementeaza conditiile de functionare a acestei institutii. Acest fapt isi gaseste explicatia in faptul ca institutia, dupa cum s-a vazut, nu a beneficiat de la inceput de o baza juridica propriu-zisa. Articolul 103 din tratatul instituind C.E. precizeaza faptul ca, pe baza raportului Consiliului de Ministri (Consiliul Uniunii Europene), Consiliul European incearca sa ajunga la o concluzie cu privire la orientarile politicilor statelor membre, pe de o parte, si ale Comunitatii, pe de alta parte. La randul sau, Consiliul Uniunii Europene, pe baza acestei concluzii, adopta, cu majoritate calificata de voturi, o recomandare prin care stabileste aceste orientari.

Rolul Consiliului European se concretizeaza in directionarea politica a constructiei comunitare. Astfel, Consiliul European:

orienteaza constructia comunitara, prin stabilirea liniilor directoare ale politicii comunitare;

impulsioneaza politicile comunitare generale;

coordoneaza politicile comunitare;

defineste noile sectoare de activitate comunitara.

In exercitarea atributiilor ce-i revin, Consiliul European infiinteaza comisii ad-hoc si comitete de directie, care au ca sarcini intocmirea de rapoarte cu privire la problema analizata; pe baza acestor rapoarte se adopta deciziile.

Activitatea Consiliului European se concretizeaza in adoptarea urmatoarelor documente:

Deciziile pentru problemele cele mai importante;

Decizii de procedura, cu ajutorul carora se realizeaza declinarea de competenta in favoarea Consiliului Uniunii Europene sau a altor institutii comunitare;

Orientari si directive;

Declaratii.

Presedintia Consiliului European este asigurata de catre seful de stat sau de guvern care asigura si presedintia Consiliului Ministrilor Uniunii Europene, formula care asigura o coerenta perfecta intre lucrarile Consiliului Uniunii Europene si cele ale Consiliului European.

Colaborarea dintre Consiliul European si Comisia Europeana se realizeaza prin prezenta la sedintele Consiliului European a Presedintelui Comisiei Europene.

Valorificarea principiului reprezentativitatii tuturor statelor membre ale Comunitatii in Consiliul European cat si accederea lor la presedintie prin rotatie creeaza un sentiment de incredere intre statele membre, iar reprezentantii statelor membre reuniti in Consiliul European pot constitui o conferinta interguvernamentala pentru revizuirea tratatelor asa cum s-a intamplat in anii 1996-1997 cand s-a negociat revizuirea Tratatului de la Maastricht, documentul rezultat in urma acestei conferinte interguvernamentale fiind Tratatul de la Amsterdam (1997).

Prin intreaga sa activitate Consiliul European a devenit astazi un pion important al constructiei Europei Comunitare. Se poate concluziona ca functiile indeplinite de Consiliul European sunt:

Functia de arhitect al constructiei europene, toate deciziile majore in acest sens fiind luate sub impulsul sau;

Functia de stabilire a orientarilor generale in materia politicii economice si sociale;

Functia de decizie la cel mai inalt nivel a problemelor deosebite ce apar in domeniul economic, social, financiar si al politicii externe.Constitutia europeana cu privire la Consiliul europeanProiectul Constitutiei pentru Europa stabileste urmatoarele reguli cu privire la Consiliul european, unele de o importanta majora pentru viitorul Uniunii Europene:

a) reuniunile Consiliului european care sunt convocate in fiecare trimestru de Presedinte; in functie de ordinea de zi, membrii Consiliului european pot fi asistati de un ministru si, in ceea ce-l priveste pe Presedintele Comisiei Europene, de un membru al Comisiei. Presedintele Consiliului european poate provoca si reuniuni extraordinare; deciziile se iau prin consens, cu exceptia cazurilor exceptate de Constitutia Europei;

b) Presedintele Consiliului european - este ales de Consiliul european, cu majoritatea calificata, pentru un mandat de doi ani si jumatate, cu posibilitatea realegerii o singura data, cu precizarea ca nu exercita un mandat national, ci unul european. Principalele atributii ale Presedintelui sunt urmatoarele: prezideaza si stimuleaza lucrarile Consiliului european; asigura pregatirea si continuitatea lucrarilor, in cooperare cu Presedintele Comisiei Europene si pe baza lucrarilor Consiliului Afacerilor Generale; actioneaza pentru facilitarea coeziunii si consensului membrilor Consiliului european; prezinta Parlamentului European un raport la sfarsitul fiecarei reuniuni; asigura, la nivelul si in calitatea sa, reprezentarea externa a Uniunii Europene in materia politicii externe si de securitate comuna, fara a prejudicia atributiile ministrului afacerilor externe ale Uniunii.

Constitutia Europei face cateva precizari cu privire la procedura decizionala a Consiliului european, astfel fiecare membru poate fi delegat doar de unul dintre ceilalti membri pentru a vota in locul acestuia. Abtinerea membrilor prezenti sau reprezentati nu este un obstacol in adoptarea deliberarilor care presupun unanimitatea. Consiliul european stabileste majoritatea simpla pentru chestiuni de procedura, precum si pentru adoptarea regulamentului interior. Consiliul European este asistat in activitatea sa de Secretarul General.


Presedintia Consiliului este asigurata prin rotatie, pentru o perioada de cate 6 luni, de catre fiecare stat membru al Uniunii Europene. In prezent si pe termen scurt, presedintia Consiliului este asigurata astfel:


- 2005 semestrul I - Luxemburg; semestrul II - Marea Britanie;

- 2006 semestrul I - Austria; semestrul II - Finlanda;

- 2007 semestrul I - Germania ; semestrul II - Portugalia;

- 2008 semestrul I -†† Slovenia ; semestrul II - Franta;

- 2009 semestrul I - Republica Ceha ; semestrul II - Suedia.

Presedintele Consiliului este mediator intre Consiliu si celelalte institutii ale Uniunii Europene, mai ales cu Parlamentul European; pregateste si conduce lucrarile Consiliului indeplinind, faciliteaza deciziile legislative si politice si incearca realizarea compromisurilor intre statele membre.

Presedintele Consiliului are urmatoarele atributii: a) stabileste calendarul activitatilor Consiliului; b) convoaca reuniunile Consiliului; c) stabileste ordinea de zi provizorie.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact