StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comunitar
Trimite articolul prin email Curtea de conturi europeana : Drept comunitar Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Curtea de conturi europeanaCURTEA DE CONTURI EUROPEANA

Curtea de Conturi este alcatuita din 27 membri, cate unul pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, desemnati de Consiliul Uniunii Europene pentru un mandat de 6 ani, care poate fi reinnoit.

Membrii Curtii de Conturi isi desemneaza un presedinte pentru un mandat de 3 ani. Toti membrii Curtii de Conturi trebuie sa fi lucrat in institutii similare in tarile ai caror cetateni sunt sau sa fie calificati pentru o asemenea functie. Ei sunt pentru competentel 555b16f e lor si pentru independenta lor si vor lucra numai pentru Curtea de Conturi.

Curtea de Conturi Europeana este organizata pe urmatoarele structuri:

1) Presedintia, care are misiunea de a superviza realizarea misiunii Curtii de Conturi si de a intretine relatiile cu institutiile europene si cu altele, indeplinind si functii de audit intern;

2) Grupe de audit, pe domenii, alcatuite din 5-6 membri condusi de un decan;

3) Grupa coordonare, evaluare, asigurare, dezvoltare (CEAD), care are ca misiune elaborarea metodologiei de audit si formare, asigurare a calitatii, coordonarea procedurilor de intocmire a rapoartelor, alte servicii profesionale de asistenta.

Curtea de Conturi dispune si de structuri administrative si de secretariat, dupa cum urmeaza:

a) Comitetul administrativ , alcatuit din 5 membri condusi de un presedinte si cinci membri supleanti, este competent sa pregateasca dosarele de natura administrativa care necesita o decizie a Curtii de Conturi;

b) Secretariatul general, condus de Secretarul General - are responsabilitati in domeniul resurselor umane, informatica si telecomunicatii, finantele si administratia Curtii, serviciul de traduceri.


Curtea indeplineste o functie de jurisdictie si control in ceea ce priveste activitatea financiara comunitara. Membrii Curtii de Conturi se bucura de acelasi statut ca si membrii Curtii Europene de Justitie si desemneaza dintre ei un presedinte pentru o perioada de trei ani. Membrii Curtii isi exercita functiile lor in deplina independenta, in interesul general al Comunitatii.Curtea de Conturi asigura controlul conturilor - ea este competenta sa verifice conturile totalitatii veniturilor si cheltuielilor Comunitatii, precum si ale oricarui organism creat de Comunitate, in masura in care tratatul nu exclude aceasta verificare. Curtea de Conturi furnizeaza Parlamentului European si Consiliului Ministrilor o declaratie de asigurare privind fiabilitatea conturilor, precum si legalitatea si regularitatea operatiilor auxiliare. Aceasta declaratie este publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene. In indeplinirea atributiilor sale Curtea verifica legalitatea si regularitatea veniturilor si cheltuielilor si certifica buna gestionare financiara.

Curtea de Conturi este un instrument important in activitatea Parlamentului European, atunci cand aceasta realizeaza functia de control asupra Comisiei Europene si cand este chemata sa dea aprobare Comisiei Europene in ceea ce priveste executia bugetului comunitar.

Curtea de Conturi intocmeste in fiecare an, un raport, dupa incheierea exercitiului bugetar care se transmite celorlalte institutii Comunitare si se publica in Jurnalul Oficial al Comunitatilor, insotit de raspunsurile date de institutiile comunitare la observatiile Curtii de Conturi. Curtea de Conturi este abilitata sa introduca actiuni in fata Curtii Europene de Justitie in vederea asigurarii respectarii exercitarii atributiilor ce-i revin. Curtea de Conturi asista Parlamentul European si Consiliul in exercitarea functiilor lor de control al executiei bugetare.


Constitutia Europei cu privire la Curtea de Conturi Europeana

Proiectul Constitutiei pentru Europa precizeaza: Curtea de Conturi este o institutie care asigura controlul conturilor Uniunii, prin examinarea acestora in totalitatea incasarilor si cheltuielilor si asigura buna gestiune financiara.

Curtea de Conturi Europeana este compusa din cate un resortisant pentru fiecare stat membru, care isi exercita functiile in deplina independenta si in interesul general al Uniunii.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact