StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comunitar
Trimite articolul prin email Organizatie cu o structura institutionala si juridica originala : Drept comunitar Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Organizatie cu o structura institutionala si juridica originalaORGANIZATIE CU O STRUCTURA INSTITUTIONALA SI JURIDICA ORIGINALA


Uniunea Europeana se caracterizeaza printr-o structura institutionala si juridica originala, deosebindu-se in acest sens de organizatiile internationale de tip clasic. Aceasta structura particulara i-a asigurat succesul.

Din prezentarea evolutiei ist 222g66c orice a Comunitatilor s-a vazut deja ca o structura quadripartida particularizeaza Comunitatile.

Ea nu corespunde principiului clasic al separatiei puterilor, ci din contra cele patru Institutii reprezinta un corp dinamic, care in functionalitatea lor raspund intereselor in prezenta si asigura realizarea finalitatii Uniunii.

Consiliul compus din reprezentantii guvernelor reprezinta interesele statelor membre si corespunde intr-o oarecare masura organelor clasice ale organismelor internationale. Se deosebeste fundamental prin procedura de deliberare (de regula se cere votul cu majoritate calificata sau simpla si nu cu unanimitate) si prin puterile proprii de decizie, fara a mai fi necesara ratificarea actelor sale de catre statele membre. Acesta este un veritabil element de integrare.

Parlamentul, compus initial din delegati ai Parlamentelor nationale, dupa 1979 din deputati alesi direct de electoratul statelor membre reprezinta interesul poporului.

Alegerile directe pentru Parlamentul European reprezinta un alt element de integrare, asigurandu-i o legitimitate particulara fata de alte Institutii asemanatoare (de ex.Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei). Fiind rezultatul unor alegeri directe, el poate reprezenta in acest mod vointa electoratului Uniunii, care legitimeaza puterea de control si de decizie proprie.

Comisia cea mai originala Institutie europeana si exprima interesul Comunitatilor. Este independenta de orice autoritate statala si dispune de putere de decizie si control. In realitate este motorul intregii constructii comunitare, garantul respectarii Tratatelor si al integrarii. Fara indoiala ca nu mai gasim acest tip de organ la nici o alta organizatie internationala.Curtea de Justitie reprezinta interesul dreptului. Ea nu se prezinta ca o jurisdictie internationala, ci ca o jurisdictie interna, investita de Comunitati cu toate componentele necesare realizarii dreptului si care coopereaza cu jurisdictiile nationale, asigurand o interpretare si aplicare uniforma a dreptului comunitar.

Acestei structuri quadripartite Tratatul de la Maastricht i-a adaugat a cincea Institutie. Consiliul European se prezinta sub forma unei conferinte la nivelul sefilor de state si de guverne, organ suprem al Uniunii ce are rolul de a defini politica generala a Uniunii, luand cele mai importante hotarari ce privesc existenta si evolutia ei.

Aceasta structura institutionala constituie un veritabil sistem in care echilibrul este realizat prin modul de atribuire a competentelor, un sistem dinamic in care se regasesc laolalta interesele statelor membre, ale cetatenilor si ale Uniunii, guvernat de respectarea dreptului.

In ceea ce priveste structura juridica ea este data de existenta unei jurisdictii proprii realizata de Curtea de Justitie si Tribunalul de prima instanta, de existenta unui sistem de reguli autonome continute in Tratate si in restul actelorcomunitare, ce formeaza un sistem coerent. Primordialitatea dreptului comunitar si aplicarea lui directa sunt trasaturi ce particularizeaza structura juridica a Uniunii Europene.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact