StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comunitar
Trimite articolul prin email Sistemul jurisdictional comunitar : Drept comunitar Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Sistemul jurisdictional comunitarSISTEMUL JURISDICTIONAL COMUNITAR


Comunitatile Europene dispun de un sistem propriu de jurisdictie. Curtea de Justitie si Tribunalul de prima instanta ca organe comunitare jurisdictionale, procedurile particulare in fata acestora si caile de drept ce pot fi urm 626g69g ate alcatuiesc mecanismul jurisdictional propriu.

Competentele si puterile acordate organelor jurisdictionale fac ca ele sa se deosebeasca net de alte jurisdictii internationale si sa se manifeste ca o adevarata putere judecatoreasca comunitara, intocmai ca si sistemele judiciare nationale.

Cu ocazia prezentarii Curtii de Justitie ca organ de baza am expus pe larg organizarea, functionarea si atributiile sale, raporturile cu Tribunalul de prima instanta, procedura si caile de drept ce pot fi urm 626g69g ate in fata acestor organe.

Jurisdictia comunitara se caracterizeaza prin trasaturi care o deosebesc net de orice alta jurisdictie internationala: - este obligatorie in toate cazurile prevazute de tratate; - instanta odata sesizata nu poate sa refuze judecare cauzei; - instanta poate fi sesizata direct de persoane fizice sau juridice particulare; - instantele sunt ierarhizate si au competente materiale bine definite; - functioneaza ca o jurisdictie cu caracter regulat si se prezinta ca un sistem unitar.

Prin aceste trasaturi sistemul judiciar comunitar este un sistem intern, propriu Comunitatilor si se aseamana evident cu orice sistem national.

Sistemul jurisdictional comunitar se afla intr-un raport de coordonare si armonizare cu sistemele nationale ale statelor membre. Acest principiu este consacrat de practica Curtii de Justitie, cat si de actele UE, inclusiv Tratatul de la Maastricht care prevede adancirea procesului de armonizare pentru perioada imediat urmatoare.

Politicile de cooperare in materie penala adoptate in ultimii ani intregesc spatiul judiciar comunitar (Eurojust, Europol)"Uniunea are ca obiective sa promoveze progresul economic si social . sa asigure o dezvoltare echilibrata si durabila . sa intareasca coeziunea economica si sociala prin realizarea unei uniuni economice si monetare . sa isi afirme identitatea pe scena internationala, prin realizarea unei politici externe si de securitate comuna . sa intareasca protectia drepturilor si intereselor resortisantilor statelor membre" (art.B Tratatul de la Maastricht, astfel cum a fost modificat prin Tratatul de la Amsterdam)."Uniunea se bazeaza pe principiile libertatii, democratiei, respectului drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, pe statul de drept, principii care sunt comune statelor membre" (art.F, al.1). "Uniunea respecta identitatea nationala a statelor membre" (art.F, al.3 - Tratatul de la Maastricht astfel, cum a fost modificat prin Tratatul de la Amsterdam).Principii fundamentale UE


-respectarea valorilor Uniunii ;

-consacrarea libertatilor fundamentale UE: libera circulatie a marfurilor, a persoanelor, a

serviciilor si a capitalurilor ;

-respectarea principiilor dreptului international public, consacrate in Carta Natiunilor Unite;

-respectarea principiilor fundamentale privind competentele Uniunii:

-Principiul atribuirii de competente ;

-Principiul subsidiaritatii si proportionalitatii

-Principiul democratiei reprezentative si participative, pe baza cetateniei europene .

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact