StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comunitar

Statutul personaluluiSTATUTUL PERSONALULUI


Comunitatile dispun de un foarte numeros personal a carui activitate este reglementata din anul 1968 de un regulament unic si comun revizuit in 1974. Dupa regimul juridic aplicabil distingem doua mari categori 626e41g i: functionari si agenti.

Conform art.1 din Statut "este functionar al Comunitatilor orice persoana numita in conditiile prevazute in statut intr-o functie permanenta a uneia dintre Institutiile Comunitare".

Functionarii sunt recrutati printr-un act unilateral al autoritatii competente si se supun dreptului comunitar in exclusivitate. De regula ei sunt recrutati prin concurs, cu exceptia functiilor de director general si director care sunt recrutati dintre functionarii nationali si sunt detasati in functiile de inalti functionari ai Comunitatilor.

Agentii sunt persoane angajate in diferite posturi de catre Institutii si se supun fie dreptului comunitar, fie dreptului national. Dintre agentii cei mai numerosi sunt cei care ocupa un serviciu permanent cu titlu temporar. Ei incheie un contract de munca de regula pe 5 ani, ce poate fi reinnoit.

O alta categorie o constituie agentii auxiliari care sunt angajati pentru a acoperi nevoile suplimentare din unele perioade sau pentru a suplini absenta titularului. O categorie speciala o formeaza consilierii angajati din randul personalitatilor din diferite domenii pentru a rezolva anumite probleme pe un timp limitat. Toate aceste categorii de agenti se supun dreptului comunitar.In functie de necesitati, Institutiile pot angaja si agenti locali care indeplinesc diferite servicii in tara lor, dar in interesul Comunitatilor. Acesti agenti se supun dreptului national.

Analizand rapoartele Curtii de Conturi si ale Comisiei asupra personalului, cu titlu general putem spune ca UE dispune de cel mai numeros personal dintre toate organizatiile internationale (in 1985 peste 20.000 persoane). Din randurile personalului cea mai numeroasa este categoria functionarilor (90%), iar din ansamblul personalului Comisia detine cca 50% si are cele mai mari cheltuieli in acest sens.

Personalul Comunitatilor si mai ales functionarii sunt recrutati dupa regula echilibrului geografic (de ex.Benelux 32%, Germania 12,6%, Franta 11%, Marea Britanie 7,6% etc.).

Functionarii si agentii se bucura de privilegii si imunitati pentru actele realizate in exercitarea functiilor lor si in aceleasi conditii se bucura de imunitate de jurisdictie.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact