StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comunitar

Organizatie internationalaORGANIZATIE INTERNATIONALA


Denumirea de Comunitati, respectiv de Uniune implicaaratarea naturii acestei constructii juridice.

Denumirea arata ca statele care fac parte recunosc existenta unei solidaritati si accepta ca unele dintre competentel 333j94d e lor, ce tin de probleme de interes comun sa revina organizatiei stabilita intre ele, daca aceasta este mai eficienta si mai profitabila, in raport cu ceea ce ar putea realiza fiecare stat in parte.

Contrar federatiilor sau confederatiilor care isi au intotdeauna izvorul in Constitutie - act de drept intern - Comunitatile s-au nascut ca si orice alta organizatie internationala, avand la baza tratate semnate de reprezentantii cu depline puteri ai statelor fondatoare, tratate ratificate si intrate in vigoare dupa principiile clasice ale dreptului tratatelor.

Sub aspect formal, crearea Comunitatilor nu a putut fi decat rezultatul tehnicii oferite de dreptul international. Indiferent de particularitatile pe care le prezinta Comunitatile, ele sunt inainte de toate organizatii internationale.

Nevoia de a da constructiei comunitare o cat mai mare suplete, cat si pentru a evita eventuale esecuri s-a impus regula ratificarii separate a celor trei tratate. Uniunea Europeana se bazeaza pe cele trei Comunitati care isi au temeiul in cele trei Tratate constitutive. Denumirea de Comunitati desemneaza o fuziune institutionala a organelor prin care isi realizeaza functiile specifice ce decurg din tratate.

In ceea ce priveste durata pentru care au fost create Comunitatile observam ca in timp ce Tratatele constitutive CEE si CEEA contin dispozitia expresa privind incheierea lor pe o perioada nelimitata in timp, in mod paradoxal Tratatul CECO prevede o durata limitata de 50 de ani pentru care a fost incheiat. Aceasta dispozitie intra in contradictie cu scopul sau.In aceste conditii, pentru a lamuri caracterul limitat sau nelimitat in timp al Comunitatilor s-a pus, in mod evident, problema interpretarii dispozitiilor tratatelor.

Interpretarea s-a realizat cu ocazia fuziunii organelor comunitare, indeosebi in anul 1965, AUE facand de asemenea referiri la interpretarea tratatelor in sensul caracterului nelimitat in timp al constructiei europene.

Caracterul nelimitat in timp rezulta din obiectivele si finalitatea celor trei Comunitati si este in concordanta cu acestea, iar evolutia in timp in sensul unificarii organelor, a transformarii Comunitatilor intr-o Uniune sustin pe deplin caracterul nelimitat in timp al structurilor create si a tratatelor pe care se bazeaza.

Asadar Comunitatile, respectiv Uniunea Europeana reprezinta un organism international constituit dupa toate regulile dreptului international public.

Limitarea sa geografica la teritoriul Europei ii da caracterul de organism international regional.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact