StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept constitutional
Trimite articolul prin email Trasaturile constitutiei Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Trasaturile constitutieiTrasaturile constitutiei consideram ca, corespund pe deplin Constitutiei actuale

a Romaniei.


a)Constitutia este legea juridica suprema in stat. Nu este o lege a fizicii sau matematicii, ci este o lege juridica, adica o lege sociala, care exprima vointa poporului sub o forma juridica suprema denumita Constit 616c27g utie. Caracterul de lege suprema rezulta in primul rand din domeniul de reglementare care prezinta relatiile sociale esentiale, pe care se fundamenteaza statul si puterea politica a poporului in realizarea interesului general si individual.Caracterul de lege suprema rezulta si din forta juridica suprema, a normelor constitutionale, care stau la baza tuturor celorlalte norme juridice. Toate normele juridice se subordoneaza normelor constitutionale conform principiului ierarhiei actelor juridice.1)

b)Constitutia trebuie sa fie expresia vointei suverane reale a poporului de a-si stabili randuielile economice, sociale si politice. Aceasta depinde de:

-corectitudinea alegerii membrilor Adunarii Constituante, procedura alegerii si a votarii;

-fidelitatea reprezentarii vointei poorului de catre majoritatea din Adunarea Constituanta;

-exprimarea unui vot constient de catre alegator in conformitate cu interesul general si individual;

-votarea trebuie sa fie in deplina cunostinta de cauza si nu ca urmare a unei manipulari;

-o cultura sociala economica si politica necesara alegatorilor in urmarirea si realizarea intereselor lor.

Referitor la Constitutia Romaniei din 1991, prin alegerile desfasurate pe baza Decretului Lege nr. 92/1990, Parlamentul a fost investit sa se constituie, de drept, in Adunare Constituanta, pentru ca, in termen de cel mult 18 luni de la constituirea ei, sa adopte noua Constitutie. Constitutia a intrat in vigoare dupa votarea acesteia prin referendum in care 77,3% au votat 'pentru'.

c)Constitutia recepteaza si revalorizeaza traditiile democratice ale statului si societatii romanesti, asimilate - in conditii concret istorice - experinta constitutionala si valorile democratiei constitutionale ale celor mai avansate tari, precum si standardele internationale ale democratiei;

d)Constitutia este opera unei puteri originare2), primare, iar forta ei morala se sprijina pe verdictul aprobativ al poporului.

e)Este Constitutia unei perioade de tranzitie, ceea ce, in parte, si explica existenta unor declaratii de intentii, a unor principii mai degraba ideologice decat de drept pozitive, a unor obligatii de mijloace alaturi de cele de rezultat, precum si caracterul ei de 'constitutie sociala' si 'constitutie politica'3)f)Constitutia Romaniei - ca sistem de norme juridice fundamentale - isi propune, in ambianta valorilor si functiilor sistemului juridic international sa comunice cu acesta. Spre exemplu, potrivit art. 20 din Constitutie 'Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor, vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte. Daca exista neconcordanta intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte si legile interne, au prioritate reglementarile internationale.'

Este de observat ca este vorba numai de neconcordanta intre legile interne si nu Constitutia, in raport cu pactele si tratatele la care Romania a aderat. Aceasta neconcordanta reglementata trebuie sa fie numai in domeniul drepturilor fundamentale ale omului. Pactele si tratatele ratificate de Parlamentul Romaniei fac parte din dreptul intern (art. 11 din Constitutie).

g)Constitutia Romaniei este o constitutie reala si realista, pusa sub semnul efectivitatii si al posibilitatilor economice si sociale in devenire, ceea ce rezulta din imbinarea unor norme imperative sau norme vocative.1)

h)Constitutia Romaniei nu este rigida, ea poate fi revizuita in conditiile strict prevazute in art. 146-148 din Constitutie. Revizuirea nu poate viza caracterul national, independent, unitar si indivizibil al Statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala sau suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact