StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept general
Trimite articolul prin email Consideratii generale privind drepturile patrimoniale : Drept general Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Consideratii generale privind drepturile patrimonialeCONSIDERATII GENERALE PRIVIND DREPTURILE PATRIMONIALE


Drepturile reale. Definitie

Drepturile reale jus in re - sunt drepturi subiective patrimoniale in virtutea carora titularul lor isi poate exercita atributele conferite de lege, nemijlocit, asupra bunului la care se refera, fara a a 929b13j vea nevoie de concursul altor persoane.


Clasificarea drepturilor reale

Drepturile reale se clasifica in drepturi reale principale si drepturi reale accesorii.

Drepturile reale principale prevazute de Codul civil sunt: dreptul de proprietate care poate fi publica sau privata, dreptul de uz, dreptul de uzufruct, dreptul de abitatie, dreptul de servitute si dreptul de superficie. Mentionam ca dreptul de proprietate publica apartine statului si unitatilor administrativ-teritoriale iar dreptul de proprietate privata apartine oricarui subiect de drept.

Drepturile reale accesorii reglementate de Codul civil sau de alte acte normative sunt: dreptul de gaj sau de amanet, dreptul de ipoteca si privilegiile.


Drepturile de creanta (sau personale)

Acestea sunt drepturi subiective patrimoniale in temeiul carora titularul lor sau subiectul activ numit creditor poate pretinde subiectului pasiv numit debitor ,
ca acesta sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva. Drepturile de creanta mai sunt denumite adesea drepturi personale, in opozitie cu cele reale. Ele sunt nelimitate ca numar. Raporturile juridice izvorate din drepturile de creanta se numesc raporturi de obligatii deoarece dreptului de creanta ii corespunde o obligatie.


§. 5. Comparatie intre drepturile reale si drepturile de creanta

Ambele sunt drepturi patrimoniale. Dar ele se deosebesc in primul rand prin structura lor: in dreptul real o singura persoana in fata lucrului; in dreptul de creanta, doua persoane. Cele doua drepturi au o natura foarte diferita: de exemplu, uzufructuarul are dreptul de folosinta pe cand locatarul are dreptul pe care inchiriatorul i l-a dat de folosinta; unul are un drept real, celalalt un drept de creanta.

Alte deosebiri:- privind subiectele si obligatiile subiectului pasiv; in principiu, drepturile reale sunt absolute, pe cand drepturile de creanta sunt - drepturile reale prezinta doua importante prerogative si anume: dreptul de urmarire si dreptul de preferinta.


Test de autocontrol:

Realizati o schema a drepturile patrimoniale.

Definiti drepturile reale si pe cele de creanta. Dati exemple.

Faceti o comparatie intre drepturile reale si drepturile de creanta.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact