StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept privat
Trimite articolul prin email Trimite articolul la prietenii tai din lista ta de yahoo messenger Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Fraudarea legii in dreptul international privatFRAUDAREA LEGII IN DREPTUL INTERNATIONAL PRIVATDef: Aceasta consta in operatiunea prin care partile unui raport juridic, uzand de mijloacele legale isi creeaza in mod vadit conditii pentru a se sustrage de sub incidenta legii normal competente si atrage aplicabilitatea unei alte legi mai favorabile lor.


Conditiile fraudarii legii in dreptul international privat

1) Sa existe un act de vointa al partilor in sensul schimbarii punctului de legatura dintr-un raport juridic. Prin urmare, fraudarea legii implica urmatoarele:

- un act volitiv, fraudulos al partilor prin care acestea schimba punctul de legatura;- implica schimbarea efectiva a punctului de legatura, in caz contrar fiind in prezenta simulatiei;

- existenta in raportul juridic initial a unui punct de legatura mobil, ca 727i86h re poate fi schimbat. De exemplu schimbarea cetateniei, a domiciliului, a locului situarii bunului mobil, etc. Fraudarea legii nu este posibila in cazul punctelor de legatura fixe, precum locul situarii bunului imobil, locul comiterii delictului, etc.;

- implica ca schimbarea punctelor de legatura sa intervina in acele materii in care partile pot sa-si manifeste vointa. De exemplu forma si continutul actelor juridice, pavilionul navelor comerciale etc.

2) Partile sa foloseasca un mijloc care prin el insusi sa fie licit. De exemplu schimbarea sediului social al unei societati comerciale , schimbare care ar atrage competenta unei alte norme conflictuale.

3) Scopul urmarit de catre parti prin schimbarea punctului de legatura sa fie ilicit. Fraudarea legii presupune intentia frauduloasa a partilor, intentia avand drept scop inlaturarea sistemului de drept normal competent sa se aplice raportului juridic respectiv si atragerea ca aplicabil al unui alt sistem de drept, mai favorabil.

4) Rezultatul obtinut de parti sa fie ilicit, in sensul ca acesta contravine normei conflictuale competente.


Modalitatile de fraudare a legii in dreptul international privat

Fraudarea legii se poate realiza in doua modalitati si anume:

a) prin introducerea in cadrul unui raport juridic de drept intern a unui element de extraneitate care declanseaza in mod artificial un conflict de legi care atrage aplicabilitatea unei norme conflictuale normal competente, norma conflictuala care trimite la un alt sistem de drept decat cel intern. De ex. cazul unui bun mobil apartinand patrimoniului cultural national, care nu poate fi instrainat in tara, insa dupa ce este trecut in mod fraudulos frontiera este vandut intr-un stat in care comercializarea lui este posibila.

b) cand, intr-un raport juridic de drept international privat, partile schimba in scop fraudulos punctul de legatura facand aplicabil acelui raport juridic, prin intermediul normei conflictuale dat noului punct de legatura, un alt sistem de drept decat cel care ar fi fost stabilit de catre norma conflictuala care s-ar fi aplicat in cazul primului punct de legatura.


Materiile in care poate interveni fraudarea legii

1) Statutul persoanei fizice - starea civila, capacitatea si relatiile de familie. In acest caz partile modifica cetatenia, domiciliul sau resedinta.

2) Statutul persoanei juridice - in acest caz, de cele mai multe ori, fraudarea legii se realizeaza prin schimbarea sediului social al persoanei juridice. De cele mai multe ori persoana juridica isi schimba sediul social pe teritoriul unui stat considerat ca fiind paradis fiscal, desi continua sa-si desfasoare activitatea pe teritoriul primului stat, insa sub forma de persoana juridica straina.

3) Regimul juridic al bunului mobil - pentru a frauda legea, partile schimba locul situarii bunului mobil intr-un alt stat. Intra in aceasta categorie si schimbarea pavilionului navei sau aeronavei si arborarea steagului unui stat considerat paradis fiscal (ex: Ungaria).

4) Forma actelor juridice - fraudarea legii se realizeaza prin incheierea actului pe teritoriul unui alt stat care contine conditii mai favorabile. De exemplu, incheierea casatoriei in Olanda (mai putine formalitati).

5) Continutul contractelor - unul din dom cele mai predispuse la frauda. Fraudarea legii se realizeaza in situatiile in care partile n-au ales legea aplicabila contractelor (lex voluntatis) si se realizeaza prin schimbarea locului de incheiere, respectiv de executare a contractelor.

6) Succesiunea - atunci cand partea doreste sa obtina o cotitate disponibila mai mare decat ii permite legea personala, isi va schimba cetatenia pentru a atrage aplicabilitatea unei legi continand o asemenea cotitate disponibila.


Dovada fraudarii legii in dreptul international privat

Se poate realiza prin orice mijloace de proba intrucat schimbarea punctului de legatura reprezinta o situatie de fapt. Exista totusi o dificultate, aceea a probarii vointei partilor, a scopului urmat de catre parti, intrucat aceasta reprezinta un element subiectiv intern.


Delimitarea fraudarii legii de catre alte institutii de drept

1) Fraudarea legii in dreptul international privat si frauda la legea in dreptul intern

In dreptul intern, frauda la lege se poate realiza in situatia in care partile unui raport juridic aplica o dispozitie legala, prin deturnarea ei de la scopul pentru care a fost edictata, eludand astfel aplicarea unei legi interne care le este defavorabila. In cazul fraudarii legii in dreptul international privat, se inlatura de la aplicare fie legea interna (legea locala), fie o lege straina. Intre cele doua institutii exista urmatoarele asemanari si deosebiri .Asemanari: ambele presupun un act de vointa al partilor, un mijloc licit si un scop ilicit.

Deosebiri: in cazul fraudarii legii in dreptul international privat se inlatura de la aplicare o lege locala in favoarea unei legi straine sau o lege straina in favoarea unei alte legi straine.


2) Fraudarea legii in dreptul international privat si ordinea publica

Asemanari - in ambele cazuri nu se aplica sistemul de drept normal competent, ambele constituind exceptii de la aplicarea legii normal aplicabile raportului juridic respectiv.

Deosebiri - ambele se deosebesc sub aspectul cauzei neaplicarii legii normal competente, a sanctiunii aplicabile si a rolului instantelor de judecata.

- sub aspectul cauzei neaplicarii legii normal competente, fraudarea legii are o cauza subiectiva (intentia partilor), in timp ce ordinea publica are o cauza obiectiva si anume legea straina care prin continutul sau incaleca principiile de drept sau normele fundamentale ale forului.

- sub aspectul sanctiunii aplicabile se observa faptul ca, in cazul fraudarii legii, se inlatura legea straina pe care partile au facut-o aplicabila prin schimbarea punctului de legatura, aplicandu-se legea normal competenta, iar in cazul ordinii publice se inlatura efectele legii straine si se aplica legea forului .

- sub aspectul rolului instantelor de judecata in cazul invocarii exceptiei de ordine publica, instanta trebuie sa cunoasca continutul legii straine normal competenta pentru a putea aprecia daca acestea incalca principiile de drept fundamentale ale forului, pe cand in cazul fraudarii legii, instanta nu este tinuta sa realizeze aceste aprecieri, aceasta sanctionand pur si simplu fraudarea legii.


3) Comparatie intre fraudare si simulatie

Asemanari: ambele implica un acord de vointa al partilor; in ambele cazuri se creeaza artificial un conflict de legi; in cazul ambelor institutii mijloacele utilizate sunt licite (legale), iar consecinta fata de terti este aceeasi si anume inopozabilitatea actului fraudulos.

Deosebiri:

- fraudarea legii presupune existenta unui singur act juridic, in timp ce simulatia presupune existenta a doua acte juridice prin care unul aparent si unul secret (concomitente);

- fraudarea legii presupune modificarea punctului de legatura astfel incat sa se atraga competenta unei alte legi. Simulatia este o operatiune fictiva, reprezentata prin actul aparent, care contrazice actul secret;

- in cazul fraudarii legii scopul urmarit este ilicit, pe cand in cazul simulatiei scopul urmarit poate fi si licit;

- uneori cele doua institutii produc consecinte diferite fata de parti, astfel, in cazul fraudarii legii consecinta este nulitatea actului fraudulos, iar in cazul simulatiei actul secret produce efecte intre parti si succesorii in drept ai acestora.


4) Fraudarea legii si abuzul de drept

Abuzul de drept consta in folosirea dreptului subiectiv intr-un alt scop decat acela pentru care legea il recunoaste, adica pentru satisfacerea unor interese legitime ale titularului sau.

Spre deosebire de abuzul de drept, in cazul fraudarii legii scopul urmarit este acela de a inlatura aplicabilitatea unei legi a unui stat si atragerea aplicabilitatii unei legi apartinand unui alt stat.


Sanctionarea fraudarii legii - se realizeaza prin anularea actului obtinut prin frauda.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact