StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept privat
Trimite articolul prin email Normele conflictuale privind starea si capacitatea persoanei fizice : Drept privat Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Normele conflictuale privind starea si capacitatea persoanei fiziceNORMELE CONFLICTUALE PRIVIND STAREA SI CAPACITATEA PERSOANEI FIZICEStatutul persoanei fizice include urmatoarele:

starea civila;

capacitatea civila;

relatiile de familie.

1) Starea civila reprezinta ansamblul de elemente prin care persoana fizica se individualize 313f59d aza in familie si societate. Ea rezulta din acte si fapte de stare civila. Sunt acte de stare civila manifestarile de vointa facute cu intentia de a produce efecte juridice. Ex.: casatoria, adoptia, recunoasterea de filiatie. Sunt fapte de stare civila nasterea si moartea.

2) Capacitatea civila constituie aptitudinea persoanei fizice de a avea si de a-si exercita drepturile si obligatiile savarsind acte juridice. Ea are doua componente: capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu.

3) Relatiile de familie vizeaza institutii specifice dreptului familial precum: casatoria, filiatia, adoptia etc.


Norme conflictuale (in materia starii si capacitatea persoanei fizice)

Regula: starea si capacitatea persoanei fizice sunt guvernate de legea nationala, cu exceptia cazurilor in care se prevede expres o alta solutie.

Prin legea nationala se intelege legea statului a carui cetatenie o are persoana respectiva (lex patriae). Pentru cetatenii romani se aplica legea romana chiar daca au dubla sau multipla cetatenie, cat timp nu au pierdut cetatenia romana. Daca un strain are mai multe cetatenii, legea lui nationala este legea statului unde isi are domiciliul sau, in lipsa, resedinta. In cazul copilului cetatean strain care are si o alta cetatenie se aplica legea mai favorabila.

Exceptie: in cazul apatrizilor se aplica legea domiciliului sau, in lipsa, legea resedintei (lex domicilii).

Lex patriae si lex domicilii compun notiunea de lege personala a persoanei fizice (lex personalis). Normele conflictuale din aceasta materie sunt imperative, neputandu-se deroga de la ele.


Domeniul de aplicare al legii personale

In privinta starii civile sunt supuse legii personale urmatoarele:

Aspecte privind filiatia (stabilire, clasificare etc.);

Aspecte privind casatoria;

Aspecte privind adoptia;

Aspecte privind rudenia si afinitatea;

Posesia de stat;Actiunile de stare civila.

Intocmirea si inregistrarea actelor si faptelor de stare civila nu se supune legii personale, ci legii locului incheierii actului (conform regulii "locus regit actum") sau legii autoritatii care are efect inregistrarea (conform regulii "auctor regit actum").

In privinta capacitatii persoanei fizice, capacitatea de folosinta e supusa legii nationale, aceasta determinand inceputul, continutul ti incetarea personalitatii. Pentru persoana fizica straina in Romania determinarea drepturilor si obligatiilor sale presupune luarea in considerare atat alegii straine, cat si a legii materiale romane.

In privinta incapacitatilor de folosinta solutiile sunt diferite, in sensul ca acelea care au caracter de sanctiune civila (decaderea din drepturile parintesti) sunt supuse legii nationale a persoanei respective. Cele care reprezinta masuri de ocrotire si sunt incapacitati absolute sunt supuse legii nationale ale persoanelor fata de care opereaza ingradirea, iar cele care sunt incapacitati relative sunt supuse legii actului interzis (lex contractus sau lex succesionis).

De asemenea, e supusa legii nationale capacitatea de exercitiu a persoanei fizice inclusiv incapacitatea de exercitiu.


Exceptiile de la aplicarea legii personale competente cu privire la capacitatea persoanei fizice ( Teoria interesului national)

Conform legii 105/1992, persoana care conform legii nationale sau legii domiciliului sau e lipsita de capacitate sau are capacitate de exercitiu restransa, nu poate sa opuna aceasta cauza de nevaliditate celui care l-a considerat cu buna-credinta ca fiind pe deplin capabil dupa legea locului unde a fost intocmit actul.

Pentru a se aplica aceasta teorie, se cer urmatoarele conditii:

1) - persoana sa fie lipsita de capacitate de exercitiu sau sa aiba capacitate de exercitiu restransa conform legii sale personale, dar sa fie pe deplin capabila conform legii forului;

2) - actul sa fie intocmit in tara forului;

3) - cocontractantul sa fie de buna-credinta, adica sa nu fi cunoscut si in mod rezonabil nici sa nu fi putut cunoaste cauza de nevaliditate;

4) - anularea actului sa fie de natura sa aduca un prejudiciu nejustificat cocontractantului national.

Daca sunt indeplinite conditiile legea personala e inlocuita cu legea locului incheierii actului.

Teoria interesului national nu se aplica in urmatoarele materii:

- familie;

- mostenire ;

- transmiterea bunurilor imobile.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact