StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept privat
Trimite articolul prin email Normele conflictuale in materia dreptului muncii : Drept privat Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Normele conflictuale in materia dreptului munciiNORMELE CONFLICTUALE IN MATERIA DREPTULUI MUNCII

1. PRECIZARI PREALABILE

Contractul colectiv de munca e reglementat, de regula, de normele teritoriale de la sediul intreprinderii.

Contractul de munca este in 111b14b ternational daca:

angajatorul este o intreprindere cu sediul in Romania, iar angajatul este cetatean strain sau persoana cu domiciliul in strainatate;

angajatorul este o intreprindere romaneasca, iar angajatul este cetatean roman, dar locul muncii este in strainatate;

angajatorul este o intreprindere straina, iar angajatul este cetatean strain, dar locul muncii este in strainatate.


LEGEA APLICABILA CONTRACTULUI DE MUNCA Sl DOMENIUL El

In principal, contractul de munca este supus legii alese de parti (lex voluntatis). Aceasta lege este aplicabila numai in masura in care nu aduce restrangeri ocrotirii pe care o asigura salariatului dispozitiile imperative ale legii incidente in lipsa unei asemenea alegeri. Este aparata astfel ordinea publica de drept international privat roman.

In lipsa unei legi alese de parti (lex voluntatis), contractul de munca este supus:

legii statului pe al carui teritoriu salariatul isi indeplineste in mod obisnuit munca (lex loci laboris), in temeiul contractului, chiar daca este temporar detasat (cesiune temporara si partiala a contractului de munca in favoarea intreprinderii unde salariatul este detasat) sau delegat (cesiune temporara si partiala a contractului de munca in favoarea intreprinderii care deleaga)intr-un alt stat;legea statului pe al carui teritoriu se afla sediul intreprinderii angajatoare (lex societatis), daca salariatul isi indeplineste munca, prin natura functiei sale, in mai multe state. Se afla in aceasta situatie, de exemplu: angajatii din transporturile internationale; auxiliarii dependenti ai comerciantilor (prepusi, comisi pentru negot, etc).

Legea nr.105/1992 prevede, ca exceptie de la aceasta solutie, ca: 'in cazul in care totusi exista legaturi mai puternice ale contractului de munca cu un alt stat, devine aplicabila legea acestuia'.

Legea aplicabila contractului de munca reglementeaza indeosebi:

conditiilor de fond (cu exceptia capacitatii de a contracta - care este supusa legii personale a contractantilor);

efectele contractului (in masura in care privesc continutul negociabil al acestui contract, ca de exemplu: felul muncii si modalitatile de realizare; salariul; alte obligatii ale partilor)

Anumite aspecte formeaza latura de dr public in materia raoprturilor de munca, nefiind supuse normelor conflictuale, ci normelor teritoriale de aplicatie imediata. Se afla in ac situatie sistemul de salarizare, disciplina muncii, conflictele colective de munca, protectia muncii, etc.

De asem, in materie sunt incidente o serie de conventii internationale bi sau multilaterale adoptate sub egida OIM (ex: Carta Europeana adoptata la Strasbourg in 1996).Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact