StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept privat

Conflictul de legi in timp sl spatiu (respectarea drepturilor castigate in tara straina)CONFLICTUL DE LEGI IN TIMP Sl SPATIU (RESPECTAREA DREPTURILOR CASTIGATE IN TARA STRAINA) 1. Notiune

Exista conflictul de legi in timp si spatiu in cazul in care efectele unui raport juridic nascut (modificat sau stins) sub incidenta sistemului de drept ai unui stat, se cer a fi recunoscute intr-un alt stat.Acest conflict este "in timp' - intrucat intre momentul nasterii dreptului si momentul invocarii lui trece un anumit interval de timp, si este "in spatiu' - deoarece cele doua sisteme de drept in prezenta coexista din punct de vedere spatial.

In literatura de specialitate aceasta institutie se mai numeste "teoria recunoasterii drepturilor dobandite' sau jeoria efectelor extrateritoriale ale drepturilor castigate'.


 1. Comparatie cu conflictele de legi in spatiu

Conflictele de legi in spatiu este cel care apare in momentul nasterii, modificarii sau stingerii unui raport juridic, in situatia in care, datorita elementului de extraneitate pe care respectivul raport il contine 333d31d , asupra lui sunt susceptibile de aplicare, in acelasi timp, doua sau mai multe sisteme de drept, apartinand unor state diferite.

Cele doua forme de conflict se aseamana prin faptul ca in cazul ambelor sistemele de drept in prezenta coexista spatial.

Deosebirea consta in aceea ca la conflictul de legi in spatiu sistemele de drept in prezenta sunt pasibile de aplicare simultan, in vreme ce la conflictul de legi in timp si spatiu ele se aplica succesiv, in sensul ca dreptul nascut intr-un stat este apoi recunoscut in alt stat.

 1. Forme

Acest conflict se poate prezenta sub doua forme, si anume:

 1. raportul juridic (dreptul) se naste (modifica sau stinge) in dreptul intern al unei tari si apoi se invoca in alta tara.In acest caz, la momentul nasterii lui, in strainatate, dreptul nu avea nici o legatura cu tara forului, conflictul aparand in momentul invocarii dreptului subiectiv.
 2. raportul juridic (dreptul) se naste (modifica sau stinge) in cadrul dreptului international privat al unei tari (deci in cadru international), iar ulterior se invoca intr-o alta tara. In acest caz, cu privire la raportul juridic exista succesiv un conflict de legi in spatiu (in momentul nasterii sale) si un conflict de legi in timp si spatiu atunci cand efectele safe se cer a fi recunoscute in tara forului.

Aceasta forma prezinta doua variante:

a)      in momentul nasterii sale, raportul juridic de drept international privat nu avea nici o legatura cu tara forului (Romania). De exemplu, un cetatean olandez si unul irlandez se casatoresc in Olanda, si apoi vin in Romania si cer sa li se recunoasca efectele acestei casatorii.

b)      chiar in momentul nasterii sale, raportul juridic respectiv avea legatura cu tara forului, prin faptul ca, cel putin unul dintre elementele sale de extraneitate priveau dreptul roman.

Spre pilda, se pronunta in strainatate divortul dintre un cetatean roman si unul strain, iar ulterior se cere recunoasterea acestei hotarari in Romania.

 1. Domenii

Conflictul de legi in timp si spatiu poate aparea:

a) in domeniul dreptului material, cu privire la un drept subiectiv dobandit in temeiul unei legi straine;

b) in domeniul dreptului procesual, cu privire la un drept dobandit in temeiul unei hotarari straine, caz in care se pune problema recunoasterii efectelor acelei hotarari.

 1. Temeiul juridic al recunoasterii in Romania a drepturilor dobandite in strainatate

Acest temei il constituie art. 9 din Legea nr. 105/1992, care prevede: "drepturile castigate in tara straina sunt respectate in Romania, afara numai daca sunt contrare ordinii publice de drept international privat roman'.

 1. Conditiile recunoasterii in Romania a unui drept dobandit in strainatate

Se cer intrunite urmatoarele patru conditii

  1. Dreptul sa fie corect nascut (modificat sau stins), conform legii straine competente;

Pe planul dreptului materia!, dreptui subiectiv nascut in strainatate va fi recunoscut in Romania daca s-a nascut valabil dupa legea straina competenta sa i se aplice, conform normei conflictuale a sistemului de drept strain.De exemplu, posibilitatea unei societati comerciale straine de a deschide o reprezentanta in Romania a fost conditionata, printre altele, de dovedirea "existentei sale legale' in tara de sediu.

Pe planul dreptului procesual, o hotarare straina va fi recunoscuta in Romania daca este valabila potrivit legii statului unde a fost pronuntata.

b.dreptul (raportul juridic) a carui eficacitate internationala se
pretinde, este cel care s-a dobandit, iar nu altul care ar fi substituit
acestuia;

De exemplu, daca hotararea straina a carei recunoastere se solicita a fost modificata mtre timp.

  1. dreptul dobandit intr-o anumita tara va produce efecte in alta tara, daca intre timp nu s-a creat in tara unde se invoca, un
   drept nou care il include pe acela creat in strainatate;

De exemplu, depozitarul instraineaza un bun mobil intr-o tara in care legea acorda proprietarului dreptul de a-l revendica de la subdobanditor, apoi bunul este transportat intr-o alta tara a carei lege prevede ca posesia de buna-credinta valoreaza titlu de proprietate, astfel ca proprietarul nu va mai putea revendica bunul de la noul proprietar. S-a creat in acest mod un drept nou, care l-a inclus pe cel vechi.

  1. dreptul dobandit in strainatate sa nu fie contrar ordinii publice de drept international privat roman.

Conditia se aplica atat atunci cand dreptul s-a nascut in cadrul intern al unui stat, cat si atunci cand el s-a nascut in cadrul international, iar ulterior este invocat in Romania.

Spre exemplu, o hotarare straina prin care se face o discriminare intre soti pe criterii de rasa, nationalitate etc, nu poate fi recunoscuta in Romania, chiar daca nu priveste un cetatean roman.

Legea noastra reglementeaza anumite cazuri de incalcare a ordinii publice de drept international privat roman, in cazul in care dreptul s-a nascut in strainatate, in cadru international, si chiar din momentul nasterii sale avea legatura cu dreptul roman, prin ce! putin unul din elementele sale de extraneitate. De exemplu:

dreptul dobandit in strainatate nu va fi recunoscui in Romania daca priveste starea civila si capacitatea unui cetatean roman caruia i s-a aplicat o alta lege decat cea romana, iar dreptul difera de cel caruia i s-ar fi acordat potrivit legii romane;

hotararea straina prin care s-au incalcat dispozitiile privitoare la competenta exclusiva a jurisdictiei romane (de exemplu, instanta straina a incuviintat o adoptie, iar adoptatorul era cetatean roman cu domiciliul in Romania) nu va putea fi recunoscuta in Romania.


 1. Efectele dreptului subiectiv dobandit potrivit legii straine

Acestea sunt urmatoarele:

a)      in principiu, dreptul dobandit produce toate efectele admise de legea straina respectiva. De exemplu, o casatorie religioasa, intre doi cetateni straini, valabil incheiata in tara straina va produce in Romania toate efectele juridice pe care legea straina i le recunoaste.

b)      un drept dobandit conform legii straine nu poate produce in Romania mai multe efecte juridice decat in tara in care a fost dobandit. De exemplu, o hotarare straina poate fi executata in Romania in termenul de prescriptie a dreptului la executare silita din dreptul roman, dar numai daca nu se implinise prescriptia in statul strain, in care a fost pronuntata hotararea.

c)      dreptul dobandit conform legii straine nu poate produce efecte in alta tara daca ar contraveni ordinii publice de drept international privat.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact