StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept privat
Trimite articolul prin email Trimite articolul la prietenii tai din lista ta de yahoo messenger Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Norme conflictuale in materia dreptului de proprietate intelectualaNORME CONFLICTUALE IN MATERIA DREPTULUI DE PROPRIETATE INTELECTUALANotiunea de propr intelectuala include dr de autor si dr de propr industriala.

Dr. de propr intelectuala se refera la inventii, inovatii, desene si modele industriale, marci, denumiri de origine si in 232g65c dicatii de provenienta, know-how etc. In privinte legii aplicabile in materia dreptului de autor se face distinctie intre opera adusa la cunostinta publicului si opera nedivulgata. In prima situatie, nasterea, continutul si stingerea dreptului de autor sunt supuse legii statului pe al carui teritoriu aceasta a fost adusa pt prima data la cunostinta publicului prin publicare, repr, expunere, difuzare sau alt mod adecvat. In cea de-a doua situatie se apl lg nationala a autorului.

Domeniul de aplicare vizeaza urm aspecte:

1) modul si cond de nastere

2) ob si continutul dr de autor

3) rap dintre subiecte

4) limitele exercitarii dr de autor

5) apararea si stingerea dr de autor.

In privinta transmiterii ac dr, daca operatiunea se face pe cale contractuala se apl lex contractus; daca se face pe cale succesorala se apl lex succesionis.

La dr de propr industriala, nasterea, continutul si stingerea sa sunt supuse lg statului unde s-a efectuat depozitul sau inregistrarea ori unde s-au facut cereri in ac sens in virtutea regulii locus regit actum.
Domeniul de aplicare vizeaza urm aspecte:

1) modul si cond de nastere

2) ob si continutul dr de autor

3) rap dintre subiecte

4) cond de protectie a dreptului

5) limitele exercitarii dr

6) apararea si stingerea dr.

In cazul transmiterii dr de propr industriala se apl aceeasi regula ca la dr de autor.

Fapta ilicita de incalcare a dr de propr intelectuala, obl de reparatie materiala sau morala si prejudiciul cad sub incidenta legii locului unde a fost incalcat ac dr, lex loci delicti commisi.

In ac materie exista si o serie de conventii internationale, ex: Conv de la Berna pt protectia op lit si artistice din 1886; Conv de la Paris pt protectiapropr industriale din 1883.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact