StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » economie » economie comerciala » Preturile in comert

Dimensiunile pretului

Potrivit aspectelor prezentate anterior, ca expresie baneasca a produselor aflate in procesul schimbului - in postura de obiect al actului de nzare-cumparare - pretul apare sub forma unei sume de bani pe care un agent economic o pretinde si o primeste in calitate de nzator, de la un alt agent economic, aflat in calitate de cumparator al produselor respective.
. Dimensiunea acestei sume, pe langa raportul dintre oferta si cerere, mai depinde de numeroase riabile. Aceasta deoarece, pentru nzatori, indiferent de activitatea pe care o desfasoara, actul de nzare are ca fundament obtinerea unui castig, a unui profit. Obtinerea profitului presupune de la bun inceput acoperirea tuturor genurilor de cheltuieli si obligatii cuprinse in cadrul juridic al unui schimb normal, al unei afaceri legale.
Cheltuielile acoperite de pret sunt:


a) cheltuielile de producere (fabricare);
b) cheltuielile de achizitionare;


c) cheltuielile de desfacere ale producatorului;
d) cheltuielile de circulatie, de comercializare (numite, in tarile occidentale, "cheltuieli de marketing si administratie");
e) cheltuieli cu dobanzile (daca nu sunt incluse in grupa anterioara, sistem intalnit in unele state occidentale);
f) amortizarea capitalului fix (cu respectarea mentionarilor de la "e");
g) diferite taxe, impozite (altele decat impozitul pe profit).
. Pentru firmele cu activitate economica de comert, ca element specific in structura pretului de nzare este cuprins si adaosul comercial. Cota procentuala si suma absoluta ale adaosului comercial difera de la firma la firma, de la produs la produs. Cele mai ridicate niveluri, absolute si relative, se intalnesc in activitatea de alimentatie publica, unde pe langa procesul de schimb se mai desfasoara un proces de prestari servicii si un proces de prelucrare a materiilor prime, de obtinere a unor preparate culinare, a unor produse de cofetarie, patiserie. Clasificarea unitatilor de alimentatie publiea (prin acordarea unui numar de stele sau prin atribuirea unei anumite categorii, in functie de anumite criterii) genereaza si ea diferentieri ale adaosului comercial chiar in interiorul activitatii de alimentatie publica.
Functiile adaosului comercial, in principal, constau in: acoperirea cheltuielilor de comercializare; obtinerea, asigurarea profitului; constituirea bazei de calcul pentru TVA , generata de loarea adaugata in procesul de circulatie a marfurilor, in cadrul activitatii unei firme de comert.
Pentru activitatea de circulatie a marfurilor, loarea adaugata de catre o firma comerciala, cu ridicata sau cu amanuntul, este reprezentata de suma adaosului comercial. in cazul firmelor de import-export nu se opereaza cu adaos comercial, ci cu comision. Suma comisionului are aceleasi functii pe care le indeplineste adaosul comercial.
Din suma adaosului comercial nu se acopera suma taxei pe loare adaugata, nu se acopera nici cheltuiala cu achizitionarea bunului economic.
Marimea sumei adaosului comercial depinde de loarea bunului economic (exclusiv TVA), de cantitatea achizitionata si nduta, de cota procentuala silita liber de fiecare agent economic. Aceasta libertate este relati, deoarece prin mecanisme economice se nasc restrictii, precum: concurenta, asigurarea ndabilitatii bunului economic, marimea cheltuielilor de comercializare, marimea profitului acceptat, raportul existent pe piata intre oferta si cerere etc.
Cota adaosului comercial se mai numeste si marja bruta a afacerii, in timp ce marja neta exprima rata profitului brut (inainte de impozitare).
. in structura pretului de nzare al firmei importatoare sau exportatoare apare, asa cum se arata anterior, categoria de comision. Comisionul, in actualele uzante, are partial functii similare cu cele ale adaosului comercial. Diferentierea apare din utilizarea lui pentru acoperirea doar a unor cheltuieli de comercializare (cheltuieli indirecte) si din faptul ca reprezinta numai o parte din baza de calcul al TVA (in cazul importului).In legatura cu tipologia cheltuielilor cuprinse intr-un pret de cumparare sau de nzare, mentionam posibilitatea existentei si manifestarii unor deosebiri destul de mari. Sursa acestor deosebiri este integrarea in anumite circuite economice internationale, aderarea tarii la diferite structuri economice internationale (de exemplu: Uniunea Europeana) etc.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact