StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie generala
Trimite articolul prin email Determinarea pragului de rentabilitate : Economie generala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Determinarea pragului de rentabilitateDETERMINAREA PRAGULUI DE RENTABILITATE


Exista parerea ca un procent important din costurile de realizare a unui produs se stabilesc inca in faza de cercetare-dezvoltare a produsului, respectiv circa 75% din costuri rezulta din faza de conceptie a produsului si in faza de elaborare a tehnologiilor. Solutiile constructive, 313j98d complexitatea sau simplicitatea lor influenteaza costul atat prin cerintele tehnice de realizare a acestora, cat si prin materialele prevazute pentru realizarea componentelor produsului.

Tehnologia de fabricatie, care este o activitate in cadrul cercetarii – dezvoltarii prin natura utilajelor, a tehnicilor folosite, influenteaza manopera, si deci salariile platite muncitorilor direct productivi. Cele doua componente de costuri realizate prin solutia constructiva si prin tehnologia prevazuta (manopera) formeaza grupa costurilor variabile sau direct de produs (cv=costuri variabile).

Forma de organizare, precum si constructiile industriale, utilajele prevazute in sistemul de fabricatie, personalul tehnic, economic, administrativ formeaza grupa care genereaza costurile conventional constante in sistem (cc) si care se formeaza la inceputul infiintarii firmei pentru un anumit volum al productiei.

Suma costurilor totale variabile (Cv=cv x Q) cu costurile totale conventionale (Cc=cc x Q) formeaza costul total (Ct=Cv + Cc).

In urma activitatii productive rezulta un venit care este in principal determinat de pretul produsului inmultit cu volumul productiei (V = Pp x Q). In momentul in care venitul este egal cu costul total avem asa numita productie critica in sistem (profit zero).Cazul 1. – realizarea unui singur tip de produs


In cadrul unei firme se realizeaza un singur tip de produs:

V=PP x Q

Ct=CC + CV= CC + cv x Q

V=CtÞ Qcr

PP x Qcr = CC + cv x Qcr

Qcr(PP – cv) = CC

CC – costuri constante;

CV – costuri variabile;

PP – pretul produsului.C, V V


Profit


Ct


CV


PierdereCC
Qcr Qmax


Fig. 3.1. – Pragul de rentabilitate


Cazul 2 – realizarea unei productii multi-obiect

A) Produsele de fabricatie sunt de aceeasi natura fizica


In cadrul unei firme se realizeaza produse diferite (productie multi-obiect). In situatia in care produsele din fabricatie sunt de aceeasi natura fizica, atunci cantitatile pot fi insumate.

Qt = Q1 + Q2 + + Qj
V = PP1 x Q1 + PP2 x Q2 + + PPj x Qj

Ct = CC + (cv1 x Q1 + cv2 x Q2 + + cvj x Qj)

Pentru a determina Qcr trebuie sa avem in vedere structura productiei. Structura productiei se evidentiaza prin ponderile de structura pentru fiecare tip de produs.

p1 = Q1/Qt; p2 = Q2/Qt; pj = Qj/Qt (p – ponderea unui produs).

Se cauta sa se utilizeze in cadrul V si Ct implicatia structurii productiei:

V PP1 x Q1 + PP2 x Q2 +…+PPj x Qj] x Qt/Qt

V PP1 x (Q1/Qt)+PP2x(Q2/Qt)+…+PPjx(Qj/Qt)]xQt

V PP1x p1+ PP2x p2+…+ PPjx pj)x Qt

Ct= CC + (cv1 x Q1 + cv2 x Q2 + + cvj x Qj)x Qt/Qt

Ct= CC + (cv1 x (Q1/Qt cv2 x (Q2/Qt)+…+ cvj x (Qj/Qt)]xQt

Ct= CC + (cv1 x p1+ cv2 x p2++ cvj x pj)xQt

V=CÞ Qcr

[(PP1x p1 ( PP2x p2)+…+( PPjx pj)]x Qcr = CC + (cv1 x p1++ cvj x pj)xQcr

Qcrx[(PP1x p1+ PP2x p2+…) - (cv1 x p1+ cv2 x p2+)]=CC

B) Produsele de fabricatνe sunt de natura fizica diferita

In situatia in care produsele din fabricatie sunt de natura fizica diferita, deci cantitatile fizice nu pot fi insumate:


VQ = valoarea productiei

VQ = PP1 x Q1 + PP2 x Q2 +…+PPj x Qj


Pentru a evidentia in acest caz structura productiei, vom avea in vedere raportul din valoarea productiei a unui produs in valoarea totala a productiei.

p1* = ponderea produsuluiIntroducem un indicator nou:


cv1*= lei costuri variabile la 1 leu pret produs.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact