StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie generala
Trimite articolul prin email Evolutia pretului si a consumului : Economie generala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Evolutia pretului si a consumuluiEVOLUTIA PRETULUI SI A CONSUMULUIAsa cum sustin specialistii Ilie Babaita, 2004) functionarea economiei de piata este conditionata de existenta preturilor. Pretul reprezinta cea mai complexa forma de masurare economica in expresie monetara a bunurilor econo­mice. Departe de a reprezenta un simplu aspect de suprafata, pretul se prezinta ca un fenomen de o complexitate deosebita si care este rezultatul intersectarii unei multitudini de factori dinamici, directi si indirecti.
Pretul unei marfi poate fi definit drept raportul de schimb intre un bun economic si cantitatea de bani care il apreciaza pe piata. Trebuie insa sa subliniem faptul ca atat vanzatorii cat si cumparatorii ataseaza conceptului de pret o valoare subiectiva. Uneori traditia implica (in anumit 949g61j e zone geografice si culturale) adevarate ritualuri de negociere a pretului, pentru indiferent ce gen de marfa. Singurul element ce face ca preturile sa fie previzibile este progresul tehnologic iar cel mai evident element de imprevizibilitate a lor constand in jocul pietei

Importanta studierii preturilor este generata de rolul acestora in constiuirea pietei :

Reglarea consumului ­ optiunea consumatorilor este determinata sau cel putin ghidata dincolo de dorinte de puterea sa de cumparare. Preturile verifica printr-un mecanism implicit aceste elemente. Pretul devine un filtru de priorizare si de alocare a resurselor pentru consum sau investitii.

2. Reglarea productiei ­ mecanismul preturilor are efect reglator asupra productiei numai daca tendinta spre stabilitate a acestora este accentuata. in conditiile economiei de piata, reglarea productiei se face mai ales pe calea studierii niselor de elasticitate ale cererii generate de modificarile de preturi.

3. Reglarea repartitiei ­ preturile reprezinta in ultima instanta si un mecanism de redistribuire a veniturilor, redistribuire impusa de politica economica a statului respectiv.

Pretul normal pentru orice tip de marfa este constituit din costul acelei marfi + un profit considerat rezonabil. Conceptul de pret normal se transforma dintr-o perspectiva statistica in pret mediu

Care sunt in fapt mecanismele de determinare ale preturilor pe o piata concurentiala ? Raspunsul la o astfel de intrebare retorica se gaseste dincolo de cererea si oferta cu care ne-am obisnuit drept motiv de provenienta universal al preturilor.

Pretul si dinamica lui este unul din factorii care determina evolutia inflatiei si a deflatiei in orice stat cu economie de piata.

Daca ne referim la consum, acesta depinde de comportamentul de consum si de manifestarea acestuia pe piata, adica de cerere.

Consumul desemneaza procesul prin care sunt satisfacute trebuintele economice de catre fiecare individ si societate in ansamblul prin folosirea bunurilor corporale si necorporale care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor. El verifica utilitatea bunurilor economice  si concordanta lor cu nevoile si dorintele oamenilor, ale colectivitatii in general.

Ca practica, sorgintea consumului tine de existenta vietii oamenilor. Pentru a trai oamenii trebuie sa consume iar bunurile necesare sunt produse .Permanenta vietii implica continuitatea productiei si a consumului de bunuri.

Romania, care de curand a primit din partea Comisiei Europene statutul de “economie de piata functionala”, beneficiaza de un sistem de cuantificare a preturilor si a consumului organizat prin Institutul National de Statistica.

Conform acestui institutatat cuantificarea preturilor cat si estimarea tendintei acestora se face pe baza Indicelui preturilor de consum.

Indicele preturilor de consum (IPC) masoara evolutia de ansamblu a preturilor marfurilor cumparate si a tarifelor serviciilor utilizate de catre populatie intr-o anumita perioada (perioada curenta), fata de o perioada anterioara (perioada de baza sau de referinta).

Indicele preturilor de consum se calculeaza numai pentru elementele care intra in consumul direct al populatiei, fiind excluse: consumul din resurse proprii, cheltuielile cu caracter de investitii si acumulare, dobanzile platite la credite, ratele de asigurare, amenzile, impozitele etc., precum si cheltuielile aferente platii muncii pentru productia agricola a gospodariilor individuale.

Urmarind evolutia acestui indice se constata o crestere a preturilor de consum constanta in timp.

De exemplu rata anuala a inflatiei in anul 2002 (cresterea medie a preturilor de consum in anul 2002 comparativ cu 2001) a fost de 22,5% consecinta a cresterii preturilor de consum cu 18,3% la marfuri alimentare, cu 25,5% la marfuri nealimentare si cu 26,8% la servicii.

Reprezentat grafic aceasta crestere ar arata astfel:Raportari mai recente evidentiaza o dinamica si mai spectaculoasa a indicelui preturilor.

Conform revistei “Cotidianul” (15.08.2004. Sectiunea economica) preturile produselor de consum s-au majorat, in luna iulie a anului curent, cu 1,3% fata de iunie si cu 12,1% raportat la perioada similara a anului trecut, informeaza Institutul National de Statistica. Astfel, cea mai semnificativa majorare de preturi, cu 2,1% raportat la iunie, s-a inregistrat la produsele nealimentare, in vreme ce alimentele s-au scumpit cu 0,8%, iar serviciile - cu 0,3%.

Dintre produsele nealimentare, cel mai mult s-au scumpit energia, cu 7,8% fata de iunie, gazele - cu 5%, si tutunul - cu 2,9%.

Totodata, pretul medicamentelor a fost in luna iulie cu 1,15% mai mare decat in luna anterioara. in cazul alimentelor, cele mai semnificative majorari de preturi au fost semnalate la oua, care s-au scumpit cu 23,3%.

Mai scumpe au fost in iulie si fructele proaspete, pretul lor depasindu-l pe cel din iunie cu 6,4%.

De asemenera, pretul carnii de porc s-a majorat cu 2,6%, iar al bauturilor spirtoase - cu 2%. in iulie, o calatorie cu trenul a fost cu 2,8% mai scumpa decat in iunie, iar transportul rutier s-a scumpit cu 1,3%. Pretul platit pentru o camera la hotel s-a marit si el cu 3,2%, iar serviciile de igiena si cosmetica au fost cu 1,4% mai scumpe. Scumpirile din luna iulie vin dupa o serie de performante consemnate in lunile martie si mai, cand preturile au urcat cu doar 0,5%, respectiv 0,3%, nivel atins doar o singura data in ultimii 14 ani.

Rata medie a inflatiei, in primele sapte luni ale anului, a fost de 0,7%, cu 0,3% mai mica fata de perioada similara a anului trecut. Aceasta in conditiile in care, potrivit unor declaratii recente ale ministrului Finantelor, Mihai Tanasescu, „inflatia a scazut fata de nivelul de 0,6% din iune si este in marja pentru atingerea obiectivului de 8-9% in decembrie“, afirma Tanasescu.

Totodata, conform obiectivelor autoritatilor, inflatia ar urma sa scada la 6%, anul viitor, si la 4%, in anul 2006.

Conform Institutului National de Statistica Indicele integrat al preturilor de consum a evoluat din anul 1971 pana in prezent astfel:Indicele preturilor de consum in Romania din 1971 pana in anul 2003

Anul

Indicele preturilor (%)

Sursa: Datele sunt preluate de pe site-ul de Internet www.insse.ro


Din punctul de vedere al relevantei pentru realitatea economica romaneasca a inceputului de mileniu este mai corecta compararea indicelor preturilor de consum doar pe perioda din 1990 pana in prezent, deoarece inainte nu existau conditii de piata libera, preturile fiind sustinute in mod artificial de catre stat.

Astfel o evolutie a indicilor preturilor de consum din 1990 pana in prezent se prezinta astfel:
AN

Luna 01

Luna 02

Luna 03

Luna 04

Luna 05

Luna 06

Luna 07

Luna 08

Luna 09

Luna 10

Luna 11

Luna 12

* Grafic de pe www.insse.ro


Un alt indicator important pentru cuantificarea preturilor, poate chiar mai relevant pentru economia romaneasca a anului 2004 decat indicele preturilor de consum este P.I.B.- ul (Produsul Intern Brut) , cu finalitatea sa in utilizare si anume consumul final total.

In Romania potrivit comunicatelor Institutului National de Statistica, PIB estimat pentru anul 2002 a fost de 1 512 256,6 miliarde lei - preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 4,9% fata de anul precedent. In privinta resurselor, cresterea a fost determinata de marirea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din industrie (+7,2%), constructii (+6,9%) si servicii (+5,3%), a caror contributie la produsul intern brut a fost de 78,8%.

Din punctul de vedere al utilizarii produsului intern brut, consumul final total a inregistrat o crestere cu % in anul 2002 comparativ cu anul precedent, consumul final efectiv al gospodariilor populatiei inregistrand aceeasi crestere.

Conform Institutului National de Statistica Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2004 a fost de 907871,1 miliarde lei preturi curente, in crestere– in termeni reali – cu 6,6% fata de semestrul I 2003.

Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de marirea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din industrie (+5,9%), constructii (+8,6%) si servicii (+6,5%), a caror contributie la Produsul Intern Brut a fost de 83,9%. Pe langa aceste elemente si consumul final total a avut influente asupra cresterii P.I.B.

Astfel consumul final total a inregistrat o crestere cu 8,8% in semestrul I 2004 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent; consumul final efectiv al gospodariilor populatiei a crescut cu 9,0 procente.

Exprimate grafic aceste cresteri arata astfel:In consecinta, in urma evaluarii tuturor acestor indicatori macroeconomici, se poate trage concluzia ca trendul preturilor in Romania este unul crescator. Totusi acest lucru nu este ingrijorator pentru economia romaneasca, cresterea indicelui preturilor de consum incadrandu – se in limitele cresterii economice a Romaniei, evidentiate prin P.I.B.

Se mai observa un lucru cu privire la economia romaneasca, si anume faptul ca preturile cresc in limita cresterii consumului, in general fiind provocate de cresterea volumului de produse de pe piata. In ultimii ani preturile au crescut intr-o proportie mai mica comparativ cu evolutia consumului.

Evoluand in acest mod se presupune ca pana in anul 2006 inflatia va putea fi adusa la o valoare istorica pentru Romania de sub 6 %.

In aceste conditii, din punctul de vedere al economiei, premisa aderarii Romaniei la U.E. pana in anul 2007 nu este nicidecum hazardata.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact