StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie mondiala
Trimite articolul prin email Economia tarilor in dezvoltare : Economie mondiala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Economia tarilor in dezvoltareEconomia tarilor in dezvoltare


1.Caracterizare generala a tarilor in dezvoltare (TiD)

tarile in dezvoltare reprezinta cele mai numeroase economii din lume. Ele au atins grade diferite de dezvoltare, plecand de la potentiale economice diferite. Astfel, exista tari bogate in petrol (Emiratele Arabe Unite, Quatar, Bahrein, Arabia Saudita), tari bogate in resursa forta de munca (China, India), noile state industriale din America Latina (Argentina, Brazilia, Chile) sau tari cu o mare crestere economica, asa numitii tigri asiatici (Taiwan, Malaezia, Thailanda, Singapore, Coreea).
O sumara caracterizare a economiei acestor tari  ne arata urmatoarele:

Grade diferite de crestere economica, unele specifice tarilor dezvoltate (chiar si peste 8%)

Cresterea VNB si a exporturilor  realizata in principal prin sectorul industrial (chia 131e45b r industrii de varf)

Sunt tari-gazda pentru unele societati transnationale (Daewoo, Samsung)

Se confrunta cu probleme specifice: coruptia, ineficienta economica, infrastructura prea putin dezvoltata, implicare destul de redusa in comertul mondial, datorii externe, etc.

Aceste tari au ca scop propus cresterea nivelului de dezvoltare, multe din ele reusind rezultate remarcabile in ceea ce priveste cresterea economica realizata in special prin dezvoltarea industriei. Iata cateva din experientele economice ale acestor tari:

TAIWAN

economia este marcata de o implicare ridicata a statului in cresterea economica

firmele taiwaneze realizeaza delocalizarea internationala (in Asia) in special in domeniile care incorporeaza forta de munca si materii prime

este cel mai mare investitor in Asia (dupa Japonia)

dezvolta industrii cu tehnologii avansate (acordand scutiri de impozite sau credite avantajoase pentru optica, electronica, automatica, biotehnologii, etc

INDIA

anul 1994 marcheaza o accentuare a politicii de integrare a economiei indiene in economia mondiala

India a optat pentru deschiderea concurentei in foste domenii monopol (transporturi aeriene, energie, telecomunicatii, petrol, otel)

pentru mentinerea unui climat concuurential recunoscut si la nivel international India a redus numarul de produse licentiate la import

sfarsitul anilor 90  a marcat liberalizarea comertului (crestere a  exporturilor, taxe vamale diferentiate la importuri: scazute – la subansamble, ridicate – la bunuri de consum)

THAILANDA

a reusit cresterea economica din finantare interna si externa (inclusiv mutatii financiare din zona)

cresterea economica a avut ca si consecinta reducerea inflatiei in anii 90

EGIPT

tara cu nivel redus de dezvoltare, Egiptul a inceput un proces de reforme economice (anii 90), in special reforma fiscala

pentru crearea si respectarea regulilor economiei de piata Egiptul a trecut la liberalizarea preturilor la produse industriale

BRAZILIA

desi Brazilia este o tara care in ultimele decenii a avut crestere economica ea a inregistrat, totusi, mari fluctuatii ale activitatii economice si o rata a inflatiei foarte ridicataNIGERIA

este o tara cu potential economic crescut, dar de o mare instabilitate

este marcata de crize economice si politice (inflatie de peste 100% in 1992)


2. Principalele probleme ale tarilor in dezvoltare

In ciuda eforturilor canalizate catre dezvoltarea industriei si afirmarea internationala in productia ai exportul de produse industriale, totusi, majoritatea tarilor in dezvoltare continua sa aiba ponderea cea mai ridicata in exportul de produse primare. Deasemenea, neavand surse de finantare asa cum au tarile dezvoltate, tarile in dezvoltare se confrunta adeseori cu lichiditati. Concluzionand, doua sunt problemele principale cu care se confrunta tarile in dezvoltare:

activitatea comerciala

datoria externa

1. Activitatea comerciala a tarilor in dezvoltare este marcata de doua probleme:

probleme care apar la exportul de produse primare in tarile dezvoltate

probleme care apar la exportul de produse manufaturate in tarile dezvoltate

Exportul de produse primare este, practtic, cea mai importanta componenta a

exportului acestor tari. Exportul produselor primare este afectat de urmatoarele categorii de obstacole

Obstacole la exportul de produse primare

a)   Interventia statului in TD (sustinerea preturilor de productie, subventionarea factorilor de productie, restrictii la import)

b)   Fiscalitatea

Instabilitatea preturilor

1)Desi tarile dezvoltate produc cu precadere produse industriale si servicii, ele doresc sa isi protejeze producatorii locali de o poosibila concurenta venita din partea producatarilor straini, implicit a celor din tarile in dezvoltare. Astfel, tarile dezvoltate pot sustine producatorii locali prin:

- sustinerea preturilor de productie, realizata prin sistemul preturilor de complement(lasarea preturilor sa fluctueze, facandu-se varsaminte direct producatorilor) sau prin mentinerea preturilor la un nivel determinat, prin achizitii guvernamentale

- subventionarea factorilor de productie, adica acordarea de avantaje banesti producatorilor (pentru ingrasaminte, hrana pentru animale, masini, sa), avantaje care scad odata cu cresterea productivitatii

restrictii la import (drepturi de import, restrictii cantitative, preturi minime la import, interdictii sanitare, etc)

masuri de incurajare fiscala, care de multe ori sunt corelate cu taxarea produselor similare din import

2)Instabilitatea preturilor este o alta dificultate cu care se confrunta producatorii de produse primare din tarile in dezvoltare.

Pentru produsele primare cererea este relativ rigida, ceea ce inseamna ca nu se modifica semnificativ de la o perioada la alta.

Sa luam exemplul unui produs agricol. Data fiind expunerea acestuia unor factori aleatori, acestia pot sa modifice imprevizibil oferta in sensul cresterii sau scaderii sale. In acest context pretul sa de vanzare se va modifica si el.Instabilitatea preturilor la exportul de produse primare
Asa cum se poate observa, fata de o situatie initiala data, caracterizata de un pret de echilibru P, atunci cand oferta creste pretul va scadea la P1, iar la scaderea ofertei pretul va creste pana la nivelul P2. Situatia scaderii pretului este neconvenabila, intrucat scaderea pretului diminueaza din profit si, uneori, poate chiar sa nu mai permita recuparearea cheltuielilor de productie. Situatia cresterii de pret poate fi neconvenabila deoarece poate influenta cererea care se orienteaza fie spre alti producatori, fie spre produse substituente.

Exportul de produse manufacturate, desi nu cel mai important ca pondere in cometul acestor tari, reprezinta o preocupare importanta a tarilor in dezvoltare, intrucat, valorificarea resurselor primare se face mult mai eficient prin prelucrarea lor.

tarile dezvoltate au tendinta de a creste taxele vamale pe masura ce gradul de prelucrare a produselor pe care le importa creste. Daca o asemenea masura ar putea aduce asupra tarilor dezvoltate acuzatia de regim discriminatoriu, acestora le raman mijloacele netarifare pentru a descuraja tarile in dezvoltare (mai ales noile state independente si tarile din Asia de Sud-Est) sa concureze produsele provenite din tarile dezvoltate. Astfel, tarile dezvoltate au aplicat timp de multi ani contingentarea produselor provenite din tarile in dezvoltare.

Actualmente OMC incearca sa mentina conditiile de concurenta loiala in comertul mondial, supraveghind tarile membre in acest sens. Problema “ inechitatii“ comerciale in cadrul raportului analizat a ridicat la mijlocul anilor 90 problema crearii unui nou sistem comercial, care sa poata sa raspunda asteptarilor tuturor categoriilor de tari.


2.Datoria externa reprezinta o alta problema cu care se confrunta tarile in dezvoltare.

Cresterea datoriei externe este un fenomen care marcheaza economiile tarilor in dezvoltare. Chiar daca si tarile dezvoltate au datorii externe (care in valoare absoluta pot depati datoriile tarilor in dezvoltare) sepune problema capacitatii economiei statului respective de a putea returna aceste datorii.

tarile in dezvoltare au acumulat in timp datorii externe. Incapacitatea de rambursare a acestora a atras dupa sine dobanzi, care au marit valorile datoriei. Mai mult decit atat, economiile acestoer tari au resimtit din plin si socurile unor crize economice internaionale sau regionale. Astfel, in urma crizei Mexicului (1982) unda de soc a acestei crize s-a extins si asupra altor tari din America Latina (Argentina, Brazilia, Peru). Un nou puseu de criza a marcat Mexicul in 1994, iar in 1997 a izbucnit criza din Asia, care afectat tari in dezvoltare de aici (Thailanda, Indonezia, Coreea de Sud, Malaesya, Filipine); tot in acest an a izbucnit o criza care afectat alta tara in dezvoltare, Brazilia.

Pentru a opri din efectele acestor crize, FMI a acordat credite speciale acestor tari (Mexicul a primit in 1995 18,1 miliarde de $), iar anumite tari dezvoltate s-au implicat in rezolvarea efectelor negative prin ajutor financiar (SUA au acordat Mexicului cateva miliarde de $).

Comunitatea internationala, prin institutii si organizatii, este preocupata de cresterea gradului de dezvoltare a tarilor in dezvoltare. Astfel, s-au initiat programe speciale de asistenta catre aceste tari. Iata cateva:

A.     In 1988 G7 propune primele reduceri (cu o treime) ale datoriei publice ale tarilor cele mai sarace

B.     1989 – Planul Brady (program de reducere voluntara a datoriei), care ofera posibilitatea ca tarile cu venituri intermediare sa-si rascumpere datoriile cu exonerare sau sa le schimbe contra unor titluri emise de Trezoreria americana ca garantie

C.     1989 – Banca Mondiala creaza un Fond de dezindatorare pentru rascumpararea datoriilor bancare

D.     SWAPS (debt equity swaps) – posibilitatea ca banca ce detine creante asupra unor tari sa le vanda pe piata secundara pe piata secundara unui investitor cu o anumita exonerare; acesta ia legatura cu Banca Centrala a tarii debitoare care le rascumpara la un pret superior celui pe care l-a platit, obtinand un beneficiu

E.      ONU a elaborat cele 4 decenii ale dezvoltarii cunoscute ca si Conferinele ONU pentru Dezvoltare. Acestea reprezinta programe de asistenta pentru dezvoltare care se desfasoara pe perioade de 10 ani. Asistenta pentru dezvoltare (APD) presupune un transfer de resurse publice si private catre aceste tari
Rezumat

tarile in dezvoltare au un nivel de dezvoltare inferior celor dezvoltate.

2. Ele se confrunta cu fenomene negative specifice, principalele lor probleme fiind cele legate de activitatea comerciala si de datoria externa.

3. Principala problema comerciala o reprezinta un dezechilibru intre exportul TiD catre TD (predominant in produse primare) si importul din TD (predominant in produse manufacturate).

4. Cresterea continua a datoriei externe a tarilor in dezvoltare a determinat organismele internationale sa ia masuri specifice.

tarile in dezvoltare practica politici macroeconomice, dar acestea au caracteristici specifice.Termeni cheie tara in dezvoltare, Planul Brady, SWAPS, Conferinta ONU pentru Dezvoltare, UNCTAD
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact