StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » piata de capital
Trimite articolul prin email Alte valori mobiliare emise de societatile comerciale : Piata de capital Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Alte valori mobiliare emise de societatile comercialeAlte valori mobiliare emise de societatile comerciale


. Valorile mobiliare straine pot fi emise de persoanele juridice straine spre subscriere in Romania cu conditia sa fie inregistrate la OEVM, sa fie puse in circulatie pe 747e45h o piata reglementata din tara de origine, adica in statul a carei nationalitate o are persoana juridica in cauza, sa fie depozitate la un agent-custode agreat la C.N.V.M., sa confere detinatorilor lor drepturi cel putin egale cu cele conferite de valori mobiliare similare emise de persoane juridice romane iar emitentul persoana juridica straina sa depuna documentele de emisiune la OEVM, in forma prevazuta de lege.

Dreptul de preemptiune, dreptul preferential de subscriptie si stock options pot rezulta din operatiunea de fractionare sau separare a drepturilor conferite de actiune. Aceasta fractionare este posibila, intrucit actiunea are conotatia unei creante complexe contra societatii emitente, care confera titularului drepturi nepatrimoniale (drepturi „politice”, respectiv, dreptul de a alege si de a participa la organele societatii, dreptul la informatie) si patrimoniale (dreptul la dividend, dreptul la o parte din activul societatii ramas dupa lichidare, dreptul preferential de subscriere, dreptul la despagubiri pentru incalcarea celorlalte drepturi aferente actiunii etc.). Toate aceste drepturi pot fi tranzactionate si separat (cu exceptia cazului in care tranzactionarea dreptului de vot ar cadea sub incidenta interdictiei conventiilor cu privire la dreptul de vot). Este cazul, in special, al dreptului preferential de subscriere, rezultat fie din lege (majorari de capital), fie din conventia partilor (stock options, des intilnite ca modalitate de remunerare a managerilor si de asociere a lor la risc), al primelor de fuziune sau divizare, al dreptului la dividende etc.
Dreptul preferential de subscriere se grefeaza pe dreptul de preemptiune (dreptul de a achizitiona cu prioritate noile actiuni) insa nu se confunda cu acestea, ele putind fi desprinse. Dreptul preferential de subscriere reprezinta privilegiul acordat de o societate actionarilor sai de a achizitiona cu intaietate noile actiuni, proportional cu ponderea in societate si la un pret mai mic decat pretul de emisiune sau pretul de piata. Daca vechii actionari nu doresc sa cumpere actiuni din noua emisiune, ei pot obtine, totusi, un venit prin vanzarea drepturilor de subscriere dobandite catre investitorii care doresc sa achizitioneze actiuni din noua emisiune. Asadar, aceste drepturi de subscriere au valoare in sine de vreme ce indreptatesc posesorii lor sa cumpere actiuni la un pret mai mic decat pretul de piata.

Optiunile de subscriere (stock options) sunt valori mobiliare care indreptatesc detinatorul sa cumpere actiuni la societatea care le-a emis la un pret determinat, intr-o perioada de timp specificata. Daca valoarea de piata a actiunilor comune este mai mare decat pretul predeterminat prin optiunea de subscriere, atunci investitorul poate obtine profit imediat. Utilizand optiunile pentru cumpararea actiunilor la un pret determinat si vanzand apoi actiunile la un pret de piata mai mare, investitorul va obtine un castig egal cu diferenta dintre cele doua preturi.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact