StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse

Emisiunea de moneda in zona euro

EMISIUNEA DE MONEDA IN ZONA EUROBanca Centrala Europeana este singura institutie care are dreptul de a autoriza, prin Consiliul Guvernator, emisiunea de moneda in interiorul Uniunii Europene (art. 105A din Tratatul de la Maas 353c26d tricht). BCE si bancile centrale nationale pot emite bancnote, care au caracter oficial in interiorul zonei euro. Statele membre pot emite moneda sub rezerva aprobarii de catre BCE a volumului emisiunii lor. Consiliul, dupa consultarea BCE, poate adopta masuri pentru armonizarea valorilor si specificatiilor tehnice ale tuturor monedelor destinate circulatiei, in masura in care este necesar pentru a se asigura buna circulatie a acestora in Uniune.

In principiu, moneda se emite in concordanta cu cresterea economica. Emisiunea de moneda peste necesitatile economice reale poate duce la inflatie; impiedicarea guvernelor de a determina un proces inflationist, prin emisiune suplimentara de moneda, poate fi un argument in favoarea asigurarii independentei bancii centrale.

Asa cum s-a prezentat anterior, banca centrala asigura tiparirea bancnotelor si baterea monedelor metalice si ia masuri pentru pastrarea in siguranta a celor care nu sunt puse in circulatie, precum si pentru custodia si distrugerea, cand aceasta este necesara, a matritelor, cernelurilor si a bancnotelor si monedelor metalice retrase din circulatie.

In decembrie 1995, la Reuniunea Consiliului European de la Madrid s-a stabilit denumirea monedei unice europene - euro si calendarul trecerii la euro, decizandu-se ca termenul de preschimbare a monedelor nationale si de inlocuire a lor cu euro sa nu depaseasca sase luni (1 ianuarie 2002 - 30 iunie 2002), perioada scurtata (1-2 luni) prin decizia Consiliului European din 1999. In decembrie 1996, Institutul Monetar European a supus atentiei Consiliului European designul bancnotelor euro, care au intrat in circulatie efectiv la 1 ianuarie 2002.

Cadrul legal al monedei unice europene a fost prefigurat la Amsterdam, presupunand parcurgerea mai multor etape: inlocuirea ECU cu euro la o rata de 1/1 la inceputul etapei a treia; continuitatea contractelor, adica neafectarea conditiilor si termenilor acestora prin introducerea monedei unice; stabilirea unor reguli tehnice cu privire la ratele de schimb ale monedelor nationale in euro; definirea statutului legal al euro si al monedelor nationale in perioada de tranzitie.

Data de 1 ianuarie 2002 a reprezentat momentul introducerii efective a bancnotelor si monedelor divizionare euro in 12 state membre ale Uniunii Europene. BCE este organismul care controleaza si monitorizeaza activitatea privind producerea si circulatia bancnotelor si monedelor euro.

Decizia Consiliului Guvernator al BCE din octombrie 1998 privind contrafacerile bancnotelor si monedelor euro a fost adoptata in spiritul 'gandeste global, actioneaza local' si a dus la crearea unei retele descentralizate de centre de productie, dar coordonata in ceea ce priveste monitorizarea contrafacerilor in toate statele UE.

'A gandi global' inseamna ca toate informatiile privind contrafacerile din diferite state membre trebuie colectate intr-o singura baza de date si ca informatia trebuie sa respecte standardele privind asigurarea omogenitatii sistemului.

Din acest motiv, toate informatiile trebuie colectate intr-o singura retea de monitorizare si stocate intr-o baza centrala care contine toate datele privind bancnotele si monedele divizionare si este accesibila utilizatorilor autorizati.

'Actioneaza local' are avantajul proximitatii evenimentului, care garanteaza ca strangerea informatiilor are loc la timp si nu prin canale de comunicatie lungi. Intr-o astfel de retea, informatia este colectata intr-o maniera descentralizata in fiecare din cele 15 state membre ale Uniunii Europene.

In perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2002 monedele nationale au circulat in paralel cu euro, pentru ca incepand cu data de 1 martie 2002 euro sa devina singura moneda acceptata ca mijloc de plata in cele 12 state din zona euro.

In evaluarea cererii de moneda in zona euro au fost luati in considerare trei determinanti: nevoile pentru tranzactii, factorii psihologici, operatiunile speculative. De asemenea, s-a tinut cont si de alti factori, cum ar fi cererea de bancnote in afara granitelor zonei euro, nivelul taxelor si impozitelor si dimensiunea economiei subterane.


Volumul total al bancnotelor euro in circulatie in perioada 2002-2005(miliarde bancnote)Valoarea totala a bancnotelor euro in circulatie in perioada 2002-2005

(miliarde euro)

Productia totala de bancnote euro in anul 2005


Denominare (euro)

Cantitate

(mld. bancnote)

Valoare

(mld. euro)


Total


BCE - 'The Euro Becomes the Sole Legal Tender in All Euro Area Countries', 28 February 2002Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact