StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finantele firmei

Conceputul privind finantele firmeiConceputul privind finantele firmei


Perfectionarea si rolul acestora:

Cursul analizeaza categoriile financiare, metodele si mecanismele de formare, repartizare si de utilizare a fondurilor in stransa legatura cu gestionare capitalurilor economice si cu circuitul acestuia.

Procesele si fenomenele economice se intrepatrund cu procesele si fenomenele financiare asistand de cele mai multe ori la o transformare a unora in altele. Trebuie facuta distinctia intre latura economica a activitatii si latura financiara a acesteia, intre mijloacele economice si resursele financiare de constituire a lor.Daca activul economic reflectat intr-un bilant contabil este aparatul de productie (=ansamblul mijloacelor prin carora punerea in opera se realizeaza obiectivu 454g65e l firmei), pasivul financiar reprezinta ansamblul fondurilor care asigura finantare acestuia.

Activul economic cuprinde:

Cladiri

Masini

Materiale pentru investitii

Stocul de materii prime

Semifabricate

Produse finite.

Pasivul financiar este format din fonduri proprii si obligatii.

Intr-o economie moderna functioneaza un anumit sistem financiar si de credit, acesta la randul lui este format din subsisteme precum finantele firmei, bugetul statului, bugetul asigurarilor sociale, bugetul asigurarilor de bunuri si persoane si ca subsistem creditul.

Finantele firmei reprezinta veriga primara si de baza a intregului sistem financiar si de credit afirmatia bazandu-se pe faptul ca majoritatea fondurilor banesti isi au izvorul in veniturile create in celulele de baza ale economiei.

Activitatea economico-financiara a unei firme nu poate fi conceputa in afara mediului in care ea actioneaza si se dezvolta.

Din acest mediu firma isi colecteaza sursele si tot in cadrul acestui mediu efectueaza plati si restituie fonduri.

Firma este o combinatie in care se intrepatrund 4 universuri:

Universul economic

Universul financiar

Universul social

Universul statal

Ca agent economic firma intra in relatii cu alti agenti economici ce ii intalneste pe diferite piete in care se schimba bunuri si servicii pe moneda.

Cantitatile de marfuri oferite dar si solicitate si preturile variabile influenteaza echilibrul economico-financiar al firmei.

Schimburile dau nastere universului financiar, univers care apare ca o contra-parte a celui economic dat, totodata este autonom prin pietele proprii; piete in care se schimba activele financiare pe moneda.

Agentii economici si financiari ce se intalnesc pe diferite piete si intre care apar variate raporturi constituie contextual social in care functioneaza si evolueaza firma.

Agentii economici in functie de piete pot fi grupati in urmatoarele categorii principale:

CLIENTII: pe care intreprinderea ii intalneste pe piata de produse si servicii.

FURNIZORII: pe care intreprinderea ii intalneste pe piata de materii prime si servicii.

SALARIATII SI CONDUCATORII: pe care intreprinderea ii intalneste pe piata muncii.

ACTIONARII SAU ASOCIATII, IMPRUMUTATORII SI INSTITUTIILE FINANCIARE: pe care intreprinderea ii intalneste pe piata financiara.

Firma mai are raporturi cu organele statale, relatie ce se concretizeaza prin plata impozitelor si taxelor sau primirea de alocatii si subventii de la stat.

Firma mai are raporturi cu societatile de asigurare catre care achita prime de asigurari si de la care asteapta in anumite situatii plata despagubirilor si cu organele de asigurari sociale.

Finantele firmei desi isi gasesc mediul in sfera repartitiei au o puternica influenta asupra productiei, circulatiei si consumului.

In plan suprastructural finantele firmei se prezinta ca o ramura a stiintei financiare care analizeaza mecanismele si metodele de procurare si gestionarea resurselor financiare, izvoarele si destinatia acestora.La nivelul firmei se pot crea anumite fonduri:

fondul de investitii in active fixe

fondul de rulment

fondul de dezvoltare

fondul de dezvoltare stiintifica

fondul pentru actiuni sociale, culturale si sportive

fondul pentru recalificarea, premierea si participarea la beneficii a salariatilor.

Principalele metode utilizate in colectarea fondurilor:

aportul asociatilor sau actionarilor

autofinantarea

creditarea

finantarea bugetara

Functiile Finantelor Firmei:

Functia de repartitie

Functia de control


Functia de Repartitie:

consta in formarea capitalurilor, in alocarea si folosirea lor, in scopul realizarii obiectivelor firmei care consta in productie,comercializare, recuperare de fonduri, profit si eficienta ridicata.

reflecta colectarea capitalurilor initiale din diferite izvoare, circuitul si repartizarea pe diferite destinatii, utilizarea si reconstituirea lor.

intrucat constituirea si gestionarea, desfasurarea activitatii economice si obtinerea rezultatelor financiare dau nastere unor obligatii banesti, functia de recuperare le reflecta si pe acestea.

preocuparea si dezvoltarea aparatului de productie - reclama existenta unor izvoare de resurse banesti corespund din punct de vedere financiar.

fondurile banesti proprii sau imprumutate se avanseaza si se incorporeaza in elementele de activ trecand in diferite faze ale ciclului economic cu precizarea ca ele trebuie sa se intoarca cu un surplus monetar.

in aceste conditii functia de repartitie reflecta atat reconstituirea capitalurilor initiale cat si a celor destinate expansiunii si satisfacerii obligatiilor cu mentiunea ca ultimele 2 categorii de capital isi au izvorul in surplusul monetar obtinut ca efect a unei activitati rentabile.
Functia de control:

consta in faptul ca in economia de piata centrul de greutate al rezolvarii problemelor este de plasat catre firma.

are 2 laturi: constatativa si corectiva.

controlul prin intermediul finantelor firmei presupune un anumit cadru organizatoric si masuri in vederea prevenirii abaterilor si cresterea eficientei economice a rentabilitatii, a apararii integritatii capitalului.

controlul se executa prin diferite parghii financiare: costuri, preturi, profit, impozite si taxe, credite.

din punct de vedere al timpului de efectuare avem control: preventiv, concomitent, postoperativ.

Obiectivele controlului sunt:

respectarea regulilor financiar contabile si fiscale

asigurarea utilizarii efective si eficiente a capitalului economic si a fondurilor

identificarea si mobilizarea resurselor interne

urmarirea si asigurarea eficientei economice in fundamentarea programelor de productie, investitii si financiare

prevenirea si recuperarea pagubelor

tragerea la raspundere a celor vinovati

Activitatea firmei mai poate fi analizata sub anumite aspecte si de catre banci

gradul de lichiditate, solvabilitatea si rentabilitatea creditelor acordate (imprumuturi)

respectarea regimului decontarilor a formelor si a instrumentelor de plata

verificarea volumului creditelor solicitate

plata dobanzilor

rambursarea la termenele scadente a imprumuturilor

Activitatea firmei mai poate fi controlata si de catre organele financiare si locale care urmaresc aplicarea corecta a prevederii legilor in domeniu.

Scopul general al controlului efectuat prin finante consta in organizarea si functionarea firmei la cotele de inalta eficienta si de respectare a cadrului legislativ economic, financiar si fiscal.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact