StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Lumea poate si a ta
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finantele firmei
Trimite articolul prin email Elemente de gestiunea a trezoreriei. elaborarea bugetului de trezorerie al intreprinderii : Finantele firmei Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Elemente de gestiunea a trezoreriei. elaborarea bugetului de trezorerie al intreprinderiiElemente de gestiunea a trezoreriei. Elaborarea bugetului de trezorerie al intreprinderiiOperatiunile de gestiune a trezoreriei unei entitati fac referire la ansamblul activitatilor specifice de management al fluxurilor de intrare/iesire de numerar si echivalente ale acestuia, de administrare si plasament in vederea fructificarii disponibilitatilor banesti si de atragere a creditelor de trezorerie (credite pe termen scurt).


Sub aspect bilantier, trezoreria unei entitati cuprinde disponibilitatile banesti sub forma numerarului in casierie, a depozitelor si conturilor curente deschise la institutiile de credit si investitii financiare detinute pe termen scurt (in scopul realizarii unor castiguri pe termen scurt).

Echivalente numerarului reprezinta activele financiare cu un grad ridicat de lichiditate, usor transformabile in elemente de numerar, al caror risc de diminuare a valorii este nesemnificativ (spre exemplu: efecte de comert, cecuri si alte valori de trezorerie, valori mobiliare detinute pe termen scurt, etc.).


Obiectivele care ghideaza procesul de administrare a trezoreriei entitatii pot fi conturate int 949f52j r-o maniera succinta, astfel:


cresterea operativitatii incasarii creantelor fara a afecta politica fata de clienti;

repartizarea echilibrata a scadentelor termenelor de plata in corelatie directa cu fluxurile de intrari de numerar previzionate, realizandu-se astfel echilibrul financiar al trezoreriei;

fructificarea cat mai eficienta a excedentului de trezorerie prin efecturea de plasamente care sa asigure rentabilitatea, siguranta si lichiditatea optima;

completarea resurselor financiare proprii, prin apel la instrumente financiare specifice pietei monetare (mobilizari de credite pe termen scurt, la costuri cat mai mici).


In asigurarea echilibrului financiar pe termen scurt al trezoreriei, previzionarea fluxurilor viitoare de intrari/iesiri de numerar, joaca un rol important, in mod deosebit, in etapa de elaborare a bugetului de trezorerie. Cu ajutorul acestui instrument de previzionare financiara, conducerea intreprinderii estimeaza:

marimea incasarilor de numerar (fluxuri de intrare din activitati de exploatare, de investitii sau de finantare).

nivelul previzionat al platilor (fluxuri de iesire de numerar) pentru plata furnizorilor, a salariatilor, a datoriilor fiscale sau fluxuri ocazionate de rambursarea ratelor scadente la credite si implicit plata dobanzilor asimilate.Aplicatie: Conducerea unei intreprinderi realizeaza urmatoarea prognoza a volumului vanzarilor aferent anului 2007:

lei-

Luna

Ianuarie

Februarie

Martie

Aprilie

Mai

Iunie

Volumul vanzarilorLuna

Iulie

August

Septembrie

Octombrie

Noiembrie

Decembrie

Volumul vanzarilor
Conform clauzelor contractuale convenite cu partenerii de afaceri, volumul vanzarilor va fi incasat astfel: 15% in luna curenta, 70% in luna urmatoare, 15% in luna a treia.

Pentru realizarea vanzarilor planificate se estimeaza urmatoarele eforturi financiare:

achizitii de materiale in valoare de:

lei-

Luna

Ianuarie

Februarie

Martie

Aprilie

Mai

Iunie

Valoarea materialelor achizitionateLuna

Iulie

August

Septembrie

Octombrie

Noiembrie

Decembrie

Valoarea materialelor achizitionateObligatiile fata de furnizori vor fi onorate in luna urmatoare celei in care s-a planificat aprovizionarea.

cheltuieli privind remunerarea fortei de munca si sarcini fiscale aferente: 6.000 lei lunar.

plata chiriilor aferente spatiilor comerciale inchiriate: 1.000 lei lunar.

plata utilitatilor publice (energie, apa, gaze, etc.) : 500 lei lunar.


In acord cu programele investitionale aflate in curs de derulare, vor fi achitate obligatii aferente contractelor de constructii dupa cum urmeaza: 13.000 lei in luna august, 6.000 lei in luna septembrie, 13.000 lei in luna octombrie


Cerinta: In conditiile in care disponibilitatile existente la inceputul anului sunt de 2.000 lei, sa se intocmeasca bugetul anual de trezorerie.


Rezolvare:

Nr. crt.

Specificatie indicator

Ianuarie

Februarie

Martie

Aprilie

Mai

Iunie


Vanzari previzionate
Fluxuri de intrare numerar
incasare 1 (15%)
incasare 2 (70%)
incasare 3 (15%)


TOTAL INCASARI
Achizitii de materiale (previzionare)
Fluxuri de iesire numerar
plati furnizori
plata fortei de munca
plata chiriei pentru spatii inchiriate
plata utilitatilor publice
rambursari pentru investitii
TOTAL PLATI
INCASARI NETE
Disponibil la inceputul lunii
Disponibil la sfarsitul lunii

Nr. crt.

Specificatie indicator

Iulie

August

Septembrie

Octombrie

Noiembrie

Decembrie


Vanzari previzionate
Fluxuri de intrare numerar


incasare 1 (15%)
incasare 2 (70%)
incasare 3 (15%)
TOTAL INCASARI
Achizitii de materiale (previzionare)
Fluxuri de iesire numerar
plati furnizori
plata fortei de munca
plata chiriei pentru spatii inchiriate
plata utilitatilor publice
rambursari pentru investitii
TOTAL PLATI
INCASARI NETE
Disponibil la inceputul lunii
Disponibil la sfarsitul lunii
Explicatii: Bugetul de trezorerie reprezinta un instrument de planificare si analiza a fluxurilor viitoare de numerar (intrari/iesiri). Managementul companiei se va concentra cu precadere asupra deficitelor de trezorerie, in scopul identificarii unor instrumente de finantare flexibile si cu costuri cat mai scazute (v. luna ianuarie si octombrie). De asemenea, se impune o analiza atenta a modului de formare a excedentelor de trezorerie, in scopul definirii unei strategii coerente de realizare a plasamentelor financiare menite sa valorifice pe termen scurt aceste excedente.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact