StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Lumea poate si a ta
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finantele firmei
Trimite articolul prin email Politica de dividend : Finantele firmei Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Politica de dividendPolitica de dividend


Interesul actionarilor de a contribui la finantarea proprie de baza a unei companii se pastreaza in masura in care capitalul avansat de acestia este remunerat, fie prin aprecierea cursului actiunilor detinute (in cazul in care aceste actiuni sunt tranzactionate pe o piata de capital reglementata), fie prin distribuirea de actiuni cu titlu gratuit, prin capitalizarea unor profituri acumulate, fie prin distribuirea de dividende. Politica de distribuire a dividendelor din profiturile nete ale companiei este conturata in baza hotararilor AGA luate in acest sens.


Aplicatie:  Pentru a analiza performantele financiare ale SC Alfa SA, dispuneti de urmatoarele informatii preluate din situatiile financiare anuale (bilant si cont de profit si pierdere) aprobate de Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor si notele explicative privind calculul impozitului pe profit:

cifra de afaceri neta:                                            75.300 mii lei

variatia stocurilor (sold debitor cont 711):            2.450 mii lei

productia de imobilizari:                     12.700 mii lei

total cheltuieli de exploatare:                              79.200 mii lei

total venituri financiare:      7.345 mii lei

total cheltuieli financiare:    8.160 mii lei

total venituri extraordinare: 1.190 mii lei

cheltuieli nedeductibile fiscal:                                  456 mii lei

venituri neimpozabile:                                              198 mii lei

total active:                                                          34.600 mii lei

total datorii:                                                         25.000 mii lei

capitaluri proprii:                                                   9.600 mii lei


In urma AGOA, s-a hotarat repartizarea profitului din exercitiul curent, astfel: capitalizarea a 70%, in vederea autofinantarii, diferenta fiind distribuita actionarilor sub forma de dividende. Societatea a emis un numar de 800 de actiuni nominative, cu o valoare nominala de 500 lei. Pretul de piata al actiunii este de 2,50 lei/actiune.


Cerinta:

Sa se determine rezultatul pe actiune precum, raportul pret-castig, dividendul pe actiune si valoarea contabila a unei actiuni.


Rezolvare:


Nr. Crt.

Specificatie indicator

Valoare (mii lei)


Cifra de afaceri netaVariatia stocurilorVenituri productia capitalizataTOTAL venituri exploatareTOTAL cheltuieli exploatareREZULTAT EXPLOATARETOTAL venituri financiareTOTAL cheltuieli financiareREZULTAT FINANCIARREZULTAT CURENTTOTAL venituri extraordinareREZULTAT EXTRAORDINAR


TOTAL VENITURI, din careneimpozabileTOTAL CHELTUIELI, din carenedeductibilePROFIT BRUTPROFIT IMPOZABILIMPOZIT PROFITPROFIT NETCAPITALIZARE REZERVEDISTRIBUIRE DIVIDENDENR. ACTIUNI EMISEEPSPRET DE PIATAPERDIVATOTAL ACTIVETOTAL DATORIITOTAL ACTIV NETVALOARE CONTABILA ACTIUNEMARKET VALUE/BOOK VALUE (MV/BV)


Observatii:

Castigul pe actiune (EPS) se determina ca raport intre profiturile nete ale companiei si numarul de actiuni emise de catre aceasta. Este un indicator care evalueaza performanta financiara a companiilor si prezinta relevanta informationala in conditiile in care este determinat pentru companii cotate care opereaza in aceleasi sectoare economice de activitate.

Dividendul pe actiune (DIVA) se determina ca raport intre dividendele nete declarate si distribuite de o companie si numarul de actiuni emise de catre aceasta. Este un indicator de evaluare a gradului de remunerare a plasamentelor facute de actionari, alaturi de indicatorul „rata de distribuire a dividendelor” calculata ca raport intre dividendele declarate si profiturile nete ale companiei.

Raportul pret-castig (PER) exprima cat de „scumpa” sau „ieftina” este o actiune prin raportare la performantele intrinseci ale companiei. Prin urmare, acest indicator se determina ca raport intre pretul de piata si castigul pe actiune. Prezinta relevanta informationala doar in cazul utilizarii pentru companii din ramuri identice de activitate economica.

Valoarea contabila a unei actiuni exprima performanta intrinseca a unei companii, prin raportarea capitalurilor proprii (averii actionarilor) la numarul de actiuni emise de companie. Prin capitaluri proprii intelegem in aceasta acceptie activul net al companiei, determinat ca diferenta intre activele totale si datoriile totale.

Raportul valoare de piata/valoare contabila (MV/BV) evalueaza daca o actiune este „supra-evaluata” sau „sub-evaluata” la un anumit nivel al pretului de piata (perceptia investitorilor asupra imaginii de piata a companiei) in raport cu performantele financiare intrinseci ale companiei. Astfel, indicatorul se determina raportand pretul de piata al actiunii la valoarea contabila (matematica) a acesteia, considerandu-se ca o actiune este „supra-evaluata” atunci cand raportul este supraunitar, respectiv „sub-evaluata” in situatia inversa (raport subunitar).Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact