StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » finante » finate publice » Uniunea europeana

Constitutia europeana

Pe 18 iulie 2003, proiectul final al tratatului constitutional (oficial Tratat de instituire a unei Constitutii pentru Europa) pentru Uniunea Europeana a fost publicat in Praesidiumul Conventiei pentru Viitorul Europei.
Obiectivele proiectului de constitutie sunt, in principal, cel de a simplifica seriile de Tratate si Protocoale ce dau in prezent constitutia legala a Europei si cel de a spori functionarea itoarei Uniuni cand 10 pana la 12 tari din Europa de Est se vor alatura celor 15 state membre pe 1 mai 2004, respectiv 1 ianuarie 2007.
Banca Centrala Europeana (BCE) din Frankfurt este banca centrala a Uniunii Europene, cu functia de administrare a politicii monetare in cele 12 tari care folosesc euro ca moneda (Uniunea Monetara Europeana).
BCE este cunoscuta cu initiale diferite in mai multe limbi:
EZB: Europaische Zentralbank;
BCE: Banque Centrale Europeenne, Banco Central Europeo, Banca Centrale Europea, Banco Central Europeu, Banca Centrala Europeana;
ECB: European Central Bank, Europaeiske Centralbank, Europese Centrale Bank.


Functii
Distributia si supravegherea silitatii monedei euro.
Definirea politicii europene a intereselor si controlul rezervelor de bani.
Cooperarea cu bancile nationale.
Functiile BCE sunt mentionate in Tratatul de la Maastricht. Pentru a putea sa lucreze eficient, BCE nu depinde de influenta politica, o chestiune pe care criticii o aduc deseori in discutie.
Organe
Membrii Consiliului Guvernatorilor BCE sunt membri ai consiliului director si in acelasi timp presedinti ai bancilor nationale. Este cel mai important organ de decizie al BCE.
Consiliul Director BCE este ales la fiecare 8 ani si este format dintr-un presedinte, un cepresedinte si alti patru membri. Astfel statele mici nu sunt reprezentate in consiliul director. La inceperea lucrarilor pe 1 ianuarie 1999 olandezul Wim Duisenberg a fost ales ca presedinte. El a fost inlocuit la 1 noiembrie 2003 de francezul Jean-Claude Trichet. Consiliul director decide ocupatiile BCE si este ales la recomandarea consiliului BCE.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact