StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » leasing

Leasingul in japonia

Leasingul in Japonia


Mai bine de 40 de ani au trecut de cand prima companie japoneza de leasing a fost infiintata in 1963. In perioada anilor `60, perioada cu cel mai inalt ritm de crestere economica nevoia tot mai mare de capital pentru investitii a firmelor japoneze in raport cu ritmul lent de crestere in furnizarea capitalului da nastere la un nou mijloc de finantare, leasingul care curand a ajuns sa finanteze investitii la o scara mult mai mare decat s-a estimat vreodata.

Curand o mare varietate de firme s-au angajat in domeniul leasingului: banci locale, case de comert, firme producatoare si altele. La mijlocul anilor 1970 industria de leasing japoneza in mare masura avea caracteristicile pe care le are si astazi.

Socul petrolier din `73 marcheaza momentul in care economia japoneza si investitiile de capital isi incetinesc puternic ritmul de crestere. In pofida acestor determinanti, afacerile de leasing au continuat sa prospere sustinand investitiile si influentand schimbarile din economia japoneza: inovatia tehnologica, dezvoltarea, robotizarea si automatizarea. In anii 70 debuteaza o noua etapa, cea a organizarii industriei de leasing: banci regionale au intrat in domeniu in numar mare, in 1971 s-a infiintat Asociatia de Leasing japoneza (JLA) iar in 1978 a fost clarificat sistemul de taxe ce se aplica tranzactiilor de leasing.

In anii `90 lucrurile sau schimbat semnificativ in acest domeniu. Recesiunea prelungita a facut ca dimensiunea pietei sa se diminueze semnificativ Datorita faptului ca multe companii de leasing s-au retras de pe piata, numarul companiilor membre JLA a scazut semnificativ din 1998. Standardele contabile pentru leasing au fost adoptate in 1993 iar legea care reglementeaza tranzactiile de leasing a intrat in vigoare in 1998 ambele reglementari aducand schimbari importante si avand un impact semnificativ asupra tranzactiilor de leasing. In cele din urma, metode alternative de finantare au devenit disponibile pentru companiile de leasing datorita continuarii neregularitatilor, anii `90 reprezentand o perioada de schimbare pentru industria de leasing.

Restructurarea industriei de leasing s-a accelerat dupa 1990, numarul membrilor JLA s-a diminuat si mai mult, iar volumul operatiunilor de leasing a scazut datorita situatiei economice JLA a inceput sa se concentreze pe gasirea unor solutii pentru problemele cu care se confrunta industria leasingului japonez astfel incat leasingul sa devina o baza puternica pentru dezvoltarea afacerilor in Japonia.In anii `80 a continuat intrarea unor noi jucatori pe piata leasingului. Restructurarea companiilor si nevoile de automatizare, cererea crescuta pentru masini personale coroborate cu unele turbulente financiare au condus la dezvoltarea industriei leasingului. In plus, reforma legislativa din domeniul controlului schimbului valutar a sustinut internationalizarea tranzactiei de leasing. Astfel anii `80 au reprezentat perioada de progres si dezvoltare a industriei de leasing.

Legislatia : natura legala a contractelor de leasing.

Codul Civil si Codul Comercial japonez nu contin reglementari directe cu privire la contractele de leasing. Exista cateva teorii in cea ce priveste natura legala a contractelor de leasing - unele le asemanau cu contractele de inchiriere, altele pun accentul pe aspectele financiare in timp ce altii le considera diferite fata de contractele de inchiriere si imprumut, deci nu exista o teorie unanima in ceea ce priveste acest tip de contracte.

Industria de leasing priveste acest tip de contract ca "o noua forma de contract care consta in inchiriere avand aspecte comune contractelor de finantare si contractelor de service". JLA pune la dispozitie o forma standard a contractelor de leasing.

Totusi, in realitate, contractele de leasing au un statut egal cu multe alte contracte in cazul falimentului locatarului, iar argumentul locatorilor ca "contractul de leasing este un contract cu titlu executoriu ale carui rate trebuie platite inaintea altor obligatii" nu este acceptat.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact