StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management cultural

Reengineering-ul institutiilor mediaREENGINEERING-UL INSTITUTIILOR MEDIA


Pornind de la faptul ca societatea este intr-o continua si accelerata schimbare, ne putem intreba daca nu si organizatiile media necesita o schimbare.

Intreprinderile au deja de-a face cu clienti agresivi care stiu ce vor, cat sunt dispusi sa plateasca si cum sa obtina ce doresc in conditiile si termenele pe care le impun, precum si cu o concurenta vigilenta 848g65i in a disputa publicul.

Industria media lucreaza in primul rand cu informatia. Ea ar trebui sa renunte la stilul de productie banda rulanta si sa puna accentul pe calitate si nu cantitate.Reengineering, pentru mass-media, inseamna regandirea fundamentala si reproiectarea radicala a proceselor de colectare, prelucrare, transmitere sau difuzare a informatiilor de interes (pentru) public si persuadarea eventualilor anuntatori (unde este cazul), in vederea obtinerii unor ameliorari (rentabilizari) spectaculoase a costurilor, calitatii si vitezei.[1]

Aceasta definitie, observa autorii ei, Hammer si Champy, contine patra cuvinte cheie:

"Fundamental'

Managerii mass-media trebuie sa-si formuleze cele mai elementare intrebari despre afacerea pe care o conduc: De ce facem ceea ce facem ? Si de ce optam pentru un anumit mod de lucru ?   ?

" Radical"

Reengineering inseamna reinventarea institutiei, nu imbunatatirea, dezvoltarea sau modificarea activitatii.

"Spectaculos'

Reengineering nu se refera la efectuarea unor imbunatatiri marginale sau treptate, ci la realizarea unor salturi spectaculoase, evidente in rezultate. Daca o intreprindere media se situeaza cu 10% sub ceea ce ar trebui sau ar vrea sa fie, nu are nevoie de reengineering

"Procese"

Un proces de afaceri reprezinta o serie de activitati care preiau una sau mai multe tipuri de intrari si care creeaza la iesire un produs care are valoare pentru client.

Majoritatea managerilor nu gandesc in termeni de proces, ci isi concentreaza atentia asupra activitatilor, functiilor, oamenilor ori structurilor.

Un efort de reengineering prezinta patru caracteristici definitorii: orientarea spre proces, ambitia, nerespectarea regulilor caduce si utilizarea creatoare a tehnologiei informatice.

Si, in fine, sa spunem ce NU ESTE reengineering-ul. Reengineering-ul nu inseamna automatizare, inseamna restructurare/reducere de personal si nu inseamna reorganizare.

Esential pentru un manager este sa isi imagineze organizatia ca pe un sistem complex orientat atat catre exterior (mediu) cat si ( interior (oameni si mecanisme). Nu putem sa facem abstractie nici de aspectele umane (relatiile informale) dar nici de aspectele "mecaniciste' (relatiile foni specifice oricarei organizatii. in acelasi timp insa toate acestea nu sunt suficiente, organizatia noastra nu este singura pe piata! Un rol fundamental il are cunoasterea concurentei; unele teorii (ecologia populatiilor) considera chiar ca nu organizatiile se adapteaza la mediu ci mediul selecteaza organizatiile capabile supravietuiasca. intr-un mediu atat de dinamic este important sa stim care ne este locul (concurenta, public, legislatie, cultura etc.)!

Componenta de dezvoltare si comunicare asigura cadrul prin care organizatia se dezvolta si comunica cu mediul ambiant; componenta conditionara intermediara asigura supravegherea si controlul efectiv in organizatie componenta administratie semnifica ideea de gestionare (financiar, log personal etc). Practic ne putem imagina organizatia ca pe un triunghi: fiecare nivel are un rol crucial, dar, daca nu exista legaturi puternice intre fiecare nivel imaginea se destrama si isi pierde functionalitatea. In interiorul triunghiului se gaseste "inima" organizatiei: PROCESELE. Procesele determina structura: prin prisma careia noi intelegem, pur si simplu, un ansamblu de activitati care, impreuna, produc un rezultat care are valoare pentru client' Aceasta presupune ca fiecare componenta a organizatiei este echivalenta cu o activitate, organizatia ca intreg un ansamblu de activitati interdependente. Nu mai avem relatii intre departamente ci mai degraba relatii intre activitati: se modifica cursul de referinta - nu mai relationez cu un angajat (de exemplu) ci cu ceea ce acesta cunoaste si are abilitatea de a realiza. Noua perspectiva este pentru unii extrem de dura: polispecializarea sau interdisciplinaritatea este nu un ideal ci un obiectiv obligatoriu. Aceste idei sunt evidente in domeniul media: diversitatea duce la selectivitate - clientul are de unde alege deci pozitia ta pe piata este fragila. Trebuie sa fii dinamic! Ceea ce am spus pana acum reprezinta REENGINEERING. Iata care sunt caracteristicile acestuia:

mai multe posturi sunt combinate intr-unui singur;

angajatii au libertate in adoptarea anumitor decizii fara a mai aborda

superiorul (ceea ce aduce cu sine si responsabilitatea rezultatelor);munca e impartita secvential: etapele se executa in ordine naturala;

procesele au versiuni multiple (in functie de situatie);

se reduc verificarile si controalele (se practica mai degraba controlul

actionai: angajatul avand o larga libertate de miscare este singurul

responsabil de actele sale; greseala atrage dupa sine sanctiunea - nu

neaparat represiva);

se trece de la departament la echipa; se lucreaza pe proiecte;

fiecare angajat are obligatia sa detina: cunostinte de baza despre toate

etapele procesului, cunostinte solide despre ceva anume din proces;

intelegerea procesului ca intreg;

manageri nu sunt supraveghetori ci "antrenori'

Intreprinderile media au menirea de a cauta (in mediul ambiental, in exterior) informatii relevante pe care sa le poata procesa si sa le transmita publicului. Organizatiile media prin urmare ar trebui sa fie construite astfel incat sa fie extrem de flexibile, si sa fie capabile in orice moment sa actioneze prompt la orice situatie noua.

Organizarea departamentala nu face decat sa construiasca anumite sabloane, sa ordoneze si sa distribuie pe sectoare toate evenimentele ce vor aparea.

Aceasta organizare ofera siguranta unui sistem care identifica o solutie la fiecare problema. Dezavantajul ei major ar fi acela ca intreprinderile media astfel structurate nu vor fi niciodata in masura sa reactioneze prompt si eficient la nou.

Orice proces din productia intreprinderii media poate fi regandit din perspectiva procesului si nu a departamentului., prin urmare tot ce se intampla intr-o organizatie este rezultatul unui proces, fie ca este vorba de angajatori, achizitii de programe sau de echipamente, de realizarea unui program, etc. Prin urmare de ce sa nu plecam de la procese pentru a gasi solutii ideale, pentru care sa cream echipe competente, decat sa cream departamente carora sa le distribuim procesele spre administrare?

In Romania privita ca industrie aflata in criza, mass-media are nevoie de SCHIMBARE. Reengineering-ul ofera o alternativa extrem de serioasa pentru cei care pun accent pe calitate si nu pe cantitate.
Hammer, M. Champy, J., op cit., p. 57

Harnmer si Champy, 1996.

Michel Hammer si J. Champy "Reengineering-ul intreprinderi", Bucuresti, Ed. Tehnica, 1996

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre management culturallupa cautareCAUTA IN SITE