StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management financiar contabil

Managementul financiar al aprovizionarii tehnico-materiale

Managementul financiar al aprovizionarii  tehnico-materiale


Metode de dimensionare a stocurilor

Nivelul optim al stocului este acela care tine seama de conditiile rele de aprovizionare, tehnologice, de productie si comercializare, de reducerea capitalurilor blocate si a costurilor si este ori 828i85i entat spre accelerarea vitezei de rotatie, spre cresterea eficientei economice.

Metode: analitica, pe elemente, mixta, sintetica.

Metoda analitica - se caracterizeaza prin determinarea stocurilor anual si trimestrial.

Pentru stabilirea stocului la materii si materiale avem nevoie de necesarul fizic si valoric de materii si materiale pentru realizarea programului si timpul de imobilizare total al materiilor si materialelor. Necesarul fizic de materii si materiale se determina in functie de cantitatea de produse prevazuta a se fabrica si de consumul specific, iar necesarul valoric reprezinta produsul dintre necesarul fizic si pretul de aprovizionare. Timpul de imobilizare total este numarul total de zile in care vor fi stocate materiile si materialele in depozite. Acest timp total cuprinde timpul pentru stocul curent de siguranta dar si alti timpi.

Timpul pentru stocul curent reprezinta un anumit numar de zile mediu intre aprovizionari.

Timpul pentru stocul de conditionare cuprinde numarul de zile necesar efectuarii unor operatiuni de pregatire a materialelor de sortare si de analize.

Timpul pentru stocul de siguranta reprezinta numarul de zile necesar prevenirii intreruperii procesului de productie. Stocul curent are rolul de a asigura continuitatea procesului de productie intre aprovizionari. Stocul de conditionare asigura continuitatea productiei pe perioada de timp cat lucreaza operatiunile de conditionare. Stocul de siguranta asigura continuitatea productiei in perioada in care au loc intreruperi in procesul de aprovizionare.Modele matematice de optimizare si gestionare a stocurilor de materii si materiale necesita un volum mare de munca mai ales in conditiile existentei unei multitudini de sortimente de materii prime si materiale. Pentru micsorarea muncii in acest domeniu este necesara dotarea intreprinderilor cu aparatura moderna.

Principalele elemente care intervin intr-o gestiune de stocuri sunt:

nivelul stocului la diferite momente;

cererea de materiale sau volumul comenzii;

termenele de reaprovizionare;

costul global, costul de lansare si costul de penurie.

Modele matematice de gestionare a stocurilor la materii si materiale:

gestiune cu cerere constanta si perioada fixa preaprovizionare, fara posibilitatea aparitiei lipsei de stoc;

gestiune cu perioada fixa, cerere constanta si cu posibilitate de aparitie a lipsei de stoc;

gestiune de stocuri cu mai multe materiale;

gestiune cu perioada fixa, cerere aleatoare discreta fara posibilitatea aparitiei lipsei de stocPolitica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact