StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Bursa speciala guvernul romaniei

Bursa Speciala Guvernul Romaniei


Programul Bursa Speciala 'Guvernul Romaniei' a fost lansat in luna octombrie 2004 si este derulat pe baza Acordului de co-finantare privind implementarea proiectului 'Sprijinirea formarii managerilor din sectorul public prin intermediul bursei speciale Guvernul Romaniei', semnat in data de 13 octombrie, 2004 intre Guvernul Romaniei ca initiator si principal finantator, prin Ministerul Educatiei si Cercetarii, si Reprezentanta in Romania a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Bursa Speciala 'Guvernul Romaniei' ofera tinerilor romani de elita posibilitatea de a se perfectiona la facultati de prestigiu din lume, urmand cursuri universitare, de masterat sau doctorat la universitatile alese chiar de ei si beneficiind de sustinere financiara din partea statului 424d34e . La finalizarea studiilor tinerii isi pot construi o cariera de manager public in Romania.

Programul urmareste sa sustina procesul de modernizare a administratiei publice, prin formarea unui corp profesionist si performant de functionari publici, cel al managerilor publici, investind in instruirea tinerilor romani, oferindu-le posturi de conducere in administratia publica la revenirea in tara dupa finalizarea cursurilor.
Bursa Speciala 'Guvernul Romaniei' ofera, in acelasi timp, o alternativa viabila 'exodului creierelor' prin investitia in dezvoltarea capitalului intelectual si crearea oportunitatilor pentru tinerii romani de a-si construi o cariera in tara, in conditii motivante care sa stimuleze competitivitatea si profesionalismul.
Programul este in deplin acord cu angajamentele asumate de Guvernul Romaniei, prin Strategia actualizata de accelerare a reformei administratiei publice cu privire la operationalizarea corpului functionarilor publici cu statut special, denumiti manageri publici, precum si cu prevederile Programului de guvernare pe perioada 2005-2008, referitoare la depolitizarea administratiei publice.
Integrarea in Uniunea Europeana presupune alinierea Romaniei la standarde europene in materie de administratie publica prin oferirea unui serviciu public modern, transparent, eficient si responsabil.
Programul se adreseaza cetatenilor romani cu varste cuprinse intre 18 - 35 de ani, cu domiciliul in Romania, care doresc sa studieze in universitati de prestigiu vest-europene si nord-americane, pe baza unui contract prin care beneficiarii bursei se angajeaza ca, la finalizarea studiilor, sa se intoarca in tara si sa serveasca in sectorul public in posturi de conducere pentru o perioada minima cuprinsa intre 3 si 5 ani.


Schema Tinerilor Profesionisti (Young Professionals Scheme)

Proiectul Tinerilor Profesionisti (Young Professionals Scheme) reprezinta o initiativa finantata de catre Uniunea Europeana, in vederea accelerarii ritmului de modernizare a functiei publice din Romania. Proiectul pregateste un nucleu de lideri ai unei noi generatii in cadrul functiei publice, care sa fie neutri din punct de vedere politic si formati profesional in spiritul valorilor si principiilor moderne ale managementului sectorului public in Uniunea Europeana. Proiectul sprijina pregatirea Romaniei in vederea aderarii la Uniunea Europeana, contribuind la dezvoltarea capacitatii administratiei publice la nivel central si local.

Echipa Proiectului colaboreaza indeaproape cu Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice (UCRAP) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), principalul beneficiar al Proiectului. UCRAP a fost responsabila pentru elaborarea Termenilor de Referinta ai Proiectului si a fost implicata in procedurile de evaluare vizand selectia contractantului dintre ofertele concurente prezentate de societati si institutii internationale din Uniunea Europeana. Selectia si contractarea unui Consortiu sub conducerea Consiliului Britanic au fost finalizate in iulie, iar activitatea a demarat in august 2005.
  De asemenea, a fost incurajata o stransa colaborare intre trei institutii care se ocupa de reforma administratiei publice si care fiinteaza in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor - Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice, Agentia Nationala a Functionarilor Publici si Institutul National de Administratie.

  Proiectul Tinerilor Profesionisti urmareste atingerea obiectivelor sale prin crearea unui corp de profesionisti in cadrul functiei publice. Acesti tineri profesionisti sunt formati prin intermediul a doua programe distincte, fiecare incluzand perioade de instruire in Romania si in state din UE. Bursierii sunt tineri cu studii superioare care urmeaza mai intai un program de instruire de 9 luni in cadrul Institutului National de Administratie, in cadrul caruia sunt alternate cursuri teoretice cu pana la trei perioade de practica in ministere din Romania. Apoi, un numar de maximum 45 de tineri vor fi selectati pentru a efectua cursuri de instruire de maxim 12 luni in centre de excelenta din Europa, inainte de a-si relua activitatea in cadrul administratiei publice din Romania.

Cel de-al doilea grup, de stagiari, este format din tineri functionari publici cu experienta in domeniul administratiei publice din Romania. Ei urmeaza mai intai un program de instruire de 9 luni in cadrul Institutului National de Administratie, in cadrul caruia sunt alternate cursuri teoretice cu pana la trei perioade de practica in ministere din Romania. Apoi, un numar de maximum 75 de tineri vor fi selectati pentru a efectua stagii in cadrul administratiilor statelor membre ale UE timp de 12 saptamani (septembrie - noiembrie 2006), inainte de a-si relua activitatea in cadrul administratiei publice din Romania.

Abordarea adoptata in cadrul ambelor programe consta in a furniza tinerilor profesionisti combinatie de:
 

  • Instruire in domeniul dezvoltarii managementului profesionist, bazata pe metode moderne de instruire intalnite curent in administratiile statelor membre ale Uniunii Europene;
  • Experienta de activitate sistematica in administratia publica din Romania, creata pe baza rotatiei in majoritatea ministerelor si legata de cursurile de pregatire teoretica;
  • Experienta personala directa in statele Uniunii Europene, fie prin perioade de stagiu in administratia publica, fie in calitate de studenti ai cursurilor post-universitare in scoli si universitati de prestigiu.


 Institutul National de Administratie

Institutul National de Administratie asigura formarea tinerilor profesionisti care sunt selectati prin programul Bursa Speciala Guvernul Romaniei si prin Schema Tinerilor Profesionisti. Obiectivul programelor de formare organizate de Institut vizeaza dezvoltarea de abilitati si competente, necesare unei noi generatii de manageri in sistemul administrativ romanesc, care sa atinga nivelul de performanta asteptat in gestionarea reformei administratiei publice.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact