StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Scurt istoric management

SCURT ISTORIC MANAGEMENT

Semnificatiile managementuluiMajoritatea autorilor in domeniu au atribuit managementului o tripla semnificatie:


Stiinta care studiaza fenomenele, metodele, procedeele si relatiile din cadrul proceselor conducerii grupurilor organizate cu scopul de a forma conceptii, atitudini, deprinderi si comportamente specifice, cu 525e48f privire la domeniul conducerii institutiilor si firmelor;
Procesul de lucru conceput si aplicat de conducatorii institutiilor si firmelor in scopul transformarii resurselor disponibile in produse sau servicii, prin implicarea membrilor organizatiilor si al tuturor partilor interesate;


Centru de decizie reprezentat prin oamenii, locul si timpul unde se adopta hotararile sau deciziile privind desfasurarea procesului de conducere al institutiilor si firmelor.


Existenta milenara a managementului


Managementul grupurilor a evoluat odata cu societatea umana,

persistand mereu necesitatea orientarii eforturilor oamenilor in cadrul

organizat al colectivitatilor.


In primele colectivitati umane conducatorii erau desemnati in functie de

calitatile personale si de abilitatile lor practice asigurandu-se astfel o

corelatie normala intre ierarhia valorilor native si ierarhia conducerii

formale.


Odata cu aparitia statului, ca forma de convietuire macrosociala, este

semnalata aparitia comunicarii prin scriere si permanentizarea transmiterii ereditare a functiilor de conducere.


Dezvoltarea statelor lumii a adus in domeniul conducerii multiplicarea numarului de nivele ierarhice si cresterea rolului motivatiei materiale si morale in atingerea obiectivelor de grup. Se mentin insa aceleasi diferentieri intre ierarhia valorilor si cea a conducerii pe baza aceluiasi principiu ereditar in transmiterea functiilor de conducere pana in prima jumatate a celui de-al doilea mileniu.


Existenta milenara a managementului


Dinamismul si complexitatea evolutiilor provocate de cele doua revolutii industriale, din secolele al XVI-lea si al XVII-lea in toate domeniile, au impus ca necesitate obiectiva abordarea proceselor de conducere pe baze noi, stiintifice Evolutiile fara precedent, tehnice si economice, de la inceputul secolului al XIX-lea au condus spre conturarea primelor incercari in domeniul stiintei managementului. [18 ].


Despre conducerea grupurilor organizate exista dovezi ca s-a scris in urma cu peste 3000 de ani. Prima carte apartine lui Xenofon si se intituleaza "Kiropaidaia", dupa care au urmat altele in Grecia antica, Imperiul Roman, apartinand lui Plutarh, Tit - Liviu si altii [26].


Se stie ca vocabularul englez contine termenul de management desi conceptul s-a afirmat la americani la sfarsitul secolului al XIX-lea de unde s-a extins apoi in majoritatea tarilor dezvoltate. Primii autori de manuale, recunoscuti ca specialisti in domeniul managementului, au fost francezul Henry Fayol (1841-1925), americanul Frederic Taylor (1856-1915), si germanul Max Weber (1864- 1920) [28].


Scolile de management


Scoala clasica, a inceput cu cercetarile pionerilor Fayol, Taylor si Weber si a fost continuate de numerosi cercetatori. Printre reprezentantii cei mai cunoscuti amintim: americanii Koontz si O'Donnel, rusii Lisitin si Kuznetov, englezii Urwick si Woodward, germanii Bücher, Schaer si francezul Gélénier.


Principalele probleme abordate au vizat:


elaborarea unor principii generale de conducere eficienta a firmelor;

definirea firmei ca entitate sistemica independenta de mediul general;

abordarea mecanicista, strict formala, a structurilor de organizare;


Scolile de management


Scoala sociologica se dezvolta in paralel cu scoala clasica si aduce o serie de concepte noi legate de comportamentul uman in procesul managerial. Reprezentantii cei mai cunoscuti sunt: americanii Mc Gregor, Maslow, Herzberg, Lickert, rusul Gvisiani, germanul R. Weber, francezul Crozier si italianul Moreno.


Ideile principale ale reprezentantilor acestei scoli:


formarea si oficializarea echipelor se face in functie de preferintele oamenilor, asigurandu-se astfel cresterea comunicarii si cooperarii interumane;

autoritatea formala trebuie dublata de recunoasterea neconditionata a acesteia de catre grupul condus;

motivatia oamenilor constituie modalitatea de imbunatatire a climatului de munca;

specializarea ingusta a personalului si serviciilor nu este benefica in evolutia grupurilor;

descentralizarea si adoptarea deciziilor trebuie sa vizeze apropierea de locul aplicarii lor.

Scoala moderna a fost initiata de o serie de personalitati stiintifice dintre care se remarca americanii P. Drucker, M. Porter, J. Starr, R. Jhonson, H. Mintzberg, R. Mathis, T. Levitt, englezul J. Cild, francezii A. Kaufman, J. Mélése, rusii E. Kamenitev, C. Afanasiev, C. Popov, japonezul K. Ohmae.


Aceasta scoala se remarca prin tratarea teoriilor, metodelor si conceptelor apeland la analiza multidisciplinara.


Se remarca folosirea unor fundamentari stiintifice din matematica, statistica, analiza economica, sociologie, psihologie, stiinte juridice etc.Odata cu adancirea studiilor s-au conturat o serie de specializari in domenii restranse ale managementului. In acest sens se remarca abordarile cantitative, sistemice, contextuale si de comportament.


Managementul in Romania


Inceputuri razlete - secolul al XVI-lea, lucrarea "Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie" lucrare al carei autor a ramas anonim si in care sunt prezentate, sub forma de sfaturi, multe aspecte privind conducerea armatei, trimiterea si primirea soliilor, reguli de purtare a razboaielor [26].


Anul universitar 1915 - 1916 - profesorul universitar Virgil Madgiaru a sustinut primul curs de Management la Academia de Inalte Stiinte Comerciale din Bucuresti


Anul universitar 1927-1928 - a fost organizat si sustinut primul curs de Management la Scoala Politehnica din Bucuresti [42].


Anul 1928 marcheaza infiintarea Institutului Roman de Organizare Stiintifica a Muncii la initiativa unor ilustre personalitati stiintifice - Gheorghe Titeica, Virgil Madgiaru, Dimitrie Gusti, Gheorghe Marinescu [26], [28].


Anul1940 aduce in prim plan pe profesorul universitar Gheorghe Manea de la Scoala Politehnica din Bucuresti care publica lucrarea "Amenajarea, organizarea si exploatarea fabricilor"[42].

Dupa 1944, timp de aproape doua decenii, s-a manifestat o ignorare cvasitotala a disciplinei de management in invatamantul universitar iar cercetarile stiintifice au fost reduse ca amploare.


Dupa anul 1966, ca urmare a industrializarii fortate a tarii, s-au manifestat o serie de actiuni vizand reintroducerea disciplinei de studiu in invatamantul universitar. Pentru perfectionarea conducatorilor din intreprinderile industriale a fost infiintat in Bucuresti un institut specializat (CEPECA).


Sub egida Academiei Romane au fost elaborate si publicate "Dictionarul de conducere si organizare" si "Enciclopedia conducerii intreprinderii". Se poate aprecia ca in aceasta perioada managementul a cunoscut o anumita evolutie marcata de sistemul economic de tip comunist, in care aspectele politice prevalau asupra celor tehnice si economice.

Dupa 1990 s-au reluat practic toate preocuparile specifice din perioada interbelica atat in invatamant cat si in cercetarea stiintifica. Aceste evolutii au inceput sa provoace, fara indoiala, schimbari de fond in managementul institutiilor si firmelor romanesti. Procesele inedite ale schimbarilor care se produc in aceasta perioada au adus in prim plan conceptul de consultanta manageriala care asigura formularea celor mai potrivite strategii de restructurare economico-sociala.


In acest context a luat fiinta Asociatia Consultantilor in Management din Romania (AMCOR) care este afiliata, din anul 1991, la Federatia Europeana a Asociatiilor de Consultanta in Management (FEACO). Aceasta organizatie profesionala sprijina in prezent promovarea managementului modern in Romania.


Se remarca faptul ca in toate domeniile si specializarile din invatamantul universitar planurile curriculare contin disciplina, fundamentala sau de cultura generala, Management. In toate centrele de invatamant superior exista cel putin o facultate care formeaza specialisti licentiati in Management precum si numeroase programe de studii master menite sa sporeasca competentele profesionale in Management ale absolventilor ciclului scurt de invatamant superior.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact