StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Strategii utilizate in constructia si managementul portofoliului de titluri

Strategii utilizate in constructia si managementul portofoliului de titluri


Strategii de protectie impotriva fluctuatiilor de pretHedgerii sunt jucatori de pe piata care doresc sa protejeze pozitia detiunuta pe un activ financiar contra miscarilor adverse viitoare ale preturilor. Atat vanzatorul, cat si cumparatorul unui activ financiar isi pot proteja pozitia de pe piata utilizand contracte futures.Pentru a proteja o pozitie, un jucator de pe piata trebuie sa angajeze pe piata futures (la termen) o pozitie egala si opusa pozitiei detinute pe piata de numerar (cash). Exista doua tipuri de strategii de hedging de protectie : prin vanzare (short hedge) sau prin cumparare (long hedge) . In cadrul unei strategii short hedge, se vinde o pozitie la termen (futures) pentru a compensa o pozitie de cumparare pe piata de numerar (piata cash). De exemplu, managerul unui fond care detine un portofoliu de titluri de valoare ar putea sa se protejeze impotriva unei scaderi a preturilor la bursa prin vanzarea unor contracte futures pe indicii bursieri. In cadrul unei strategii long hedge, se cumpara o pozitie futures pentru a compensa o pozitie short (de vanzare) pe piata de numerar (cash).

Indiferent de obiectul strategiei, scopul hedging-ului este acelasi: orice pierdere realizata pe una dintre piete este compensata de un profit realizat pe cealalta piata. Daca pretul activului scade pe piata cash, atunci, in momentul i 717i88h n care jucatorul de pe piata decide sa vanda futures, orice pierdere pe piata cash este compensata de profitul realizat prin castigurile din contractul futures. Daca pretul activului creste pe piata cash, atunci, in momentul i 717i88h n care jucatorul de pe piata decide sa cumpere futures, orice pierdere de pe piata cash este compensata de profitul rezultat din castigurile din contractul futures.

Prin utilizarea contractelor futures, hedging-ul indeparteaza posibilitatea de a obtine profit daca pretul cash viitor creste, dar ofera protectia necesara daca pretul cash viitor scade. Din acest punct de vedere, hedging-ul este de fapt un contract de asigurare, care fixeaza pretul viitor al unui activ financiar.Strategii de tranzactionare


Jucatorii de pe piata utilizeaza strategiile de protectie impotriva fluctuatiilor de pret pentru a realiza urmatoarele strategii de tranzactionare

a) Tranzactionarea completa (outright trading). Tranzactionarea completa se deruleaza atunci cand un trader isi asuma o pozitie bullish (in crestere) sau bearish (in scadere), avand drept obiectiv maximizarea profitului.

b) Spread-ul. Spread-ul este o forma de tranzactionare speculativa, care implica cumpararea si vanzarea simultana a unor contracte conexe. Scopul investitorului care recurge la tranzactionarea spread este de a obtine un profit  din modificarea survenita din diferenta (spreadul) dintre doua contracte futures si nu din preturile totale ale contractelor futures. Spreadul poate fi de tip temporal (investitorul tranzactioneaza la aceeasi bursa, aceleasi contracte futures, insa pentru luni de livrare diferite) sau de tip inter-marfuri sau active financiare (cand investitorul ia o pozitie long intr-un contract si o pozitie short intr-un contract diferit, dar conex). Strategiile bazate pe spread pornesc de la premisa ca preturile - atat pentru contractele long, cat si pentru contractele short - sunt conexe si, in mod obisnuit, se vor misca in linie unul cu celalalt. Daca investitorul crede ca relatia dintre preturile celor doua contracte nu se conformeaza cu principiul de mai sus, el va cumpara contractul relativ subevaluat si va vinde contractul relativ supraevaluat. Daca pietele evolueaza asa cum s-a estimat, investitorul va obtine profit mai degraba din modificarea raportului de pret dintre contracte, decat din miscarile mult mai volatile ale pretului absolut. Cele mai uzuale tranzactii spread pe piata financiara internationala sunt cele legate de bonuri de tezaur (T-bills), denominate in eurodolari (TED), obligatiuni (notes over bonds = NOB, etc.).

c) Arbitrajul. Arbitrajul este o forma de tranzactionare speculativa care implica cumpararea si vanzarea de contracte futures, in scopul obtinerii de profit din diferentele de pret intre burse.         


Utilizarea optiunilor in strategiile privind managementul riscului


Strategiile de baza utilizate de investitori sunt :

a) Cumpararea unei optiuni de cumparare (long CALL). In cadrul acestei strategii cumparatorii cauta sa profite sau sa se protejeze fata de cresterile de pret pentru activul de referinta, avand la baza anticiparile de crestere (bullish) a pietei. In cadrul acestei strategii, riscurile sunt limitate la prima platita, in timp ce castigurile sunt potential nelimitate la scadenta pe o piata in crestere.

b) Vanzarea unei optiuni de vanzare (short PUT). Prin aceasta strategie vanzatorii cauta sa profite sau sa se protejeze fata de cresterile de pret pentru activul de referinta, avand la baza perspectiva unei piete usor in crestere. In ceea ce priveste riscurile, intr-o piata in scadere exista potential de pierdere nelimitata la scadenta, in timp ce castigurile sunt limitate la prima.

c) Vanzarea unei optiuni de cumparare (short CALL).  Prin aceasta strategie vanzatorii cauta sa profite sau sa se protejeze fata de scaderile de pret pentru activul de referinta, avand la baza perspectiva unei piete usor in descrestere (bearish). Riscurile implicate de aceasta strategie sunt legate de o pierdere potentiala nelimitata la scadenta, pe o piata in crestere, in timp ce castigul este limitat la prima.

d) Cumpararea unei optiuni de vanzare (long PUT). In cadrul acestei strategii cumparatorii cauta sa profite sau sa se protejeze fata de scaderile de pret pentru activul de referinta, avand la baza anticiparile de scadere (bearish) a pietei. In cadrul acestei strategii, riscurile sunt limitate la prima platita, in timp ce castigurile sunt potential nelimitate la scadenta pe o piata in scadere.

Pe langa strategiile de baza, investitorii pot aplica in vederea administrarii eficiente a riscului strategii mai sofisticate din care le amintim pe cele mai importante :

a) Strategia straddle. O strategie straddle consta in cumpararea sau vanzarea simultana de optiuni de tipuri diferite, cu acelasi pret de exercitare. O strategie straddle poate imbraca urmatoarele forme :

a.1) Cumparare straddle (Long straddle) consta in cumpararea simultana a unei optiuni de vanzare (PUT) si a unei optiuni de cumparare (CALL) la acelasi pret de exercitare. Aceasta strategie se poate folosi cu succes atunci cand pe piata se prognozeaza schimbari semnificative de preturi ale activelor financiare tranzactionate, dar nu se poate previziona cu siguranta directia de modificare. Riscul, in cadrul acestei strategii, este limitat la prima totala platita, in timp ce castigurile sunt potential nelimitate (daca preturile urca, optiunea CALL poate fi exercitata cu u potential de profit nelimitat; daca preturile scad, optiunea PUT poate fi exercitata cu un potential de profit nelimitat).

a.2) Vanzare straddle (Short straddle) consta in vanzarea simultana a unei optiuni de vanzare (PUT) si a unei optiuni de cumparare (CALL) la acelasi pret de exercitare. Strategia poate fi utilizata cand pe piata se previzioneaza o perioada de acalmie, caracterizata prin modificari mici sau fara modificari ale preturilor. In ceea ce priveste riscul, putem delimita urmatoarele situatii: daca preturile urca, detinatorul unei optiuni CALL are dreptul sa-si exercite optiunea, cu un potential de pierdere nelimitat pentru emitent; daca preturile scad, detinatorul unei optiuni PUT are dreptul sa-si exercite optiunea, cu un potential de pierdere nelimitat pentru emitent. In ceea ce priveste castigul, el este limitat la prima totala primita.

b) Strategia strangles. O strategie strangles consta in cumpararea sau vanzarea simultana de optiuni de tipuri diferite, la preturi de exercitare diferite. Strategia stradle cunoaste doua forme de aplicare:

b.1) Cumparare strangles (Long strangle) consta in cumpararea simultana a unei optiuni de vanzare (PUT) la un pret de exercitare scazut si a unei optiuni de cumparare (CALL) la un pret de exercitare ridicat. Strategia este aplicata eficient atunci cand anticiparile cu privire la piata converg spre aparitia unei modificari majore pe piata, fara a i se cunoaste insa directia. Riscurile sunt limitate la prima totala platita. Potentialul de profit este nelimitat daca preturile urca sau coboara, desi fluctuatia in orice directie ar trebui sa fie una substantiala pentru a conduce la profit.

b.2) Vanzare strangles (short strangle) consta in vanzarea simultana a unei optiuni de vanzare (PUT) la un pret de exercitare scazut si a unei optiuni de cumparare (CALL) la un pret de exercitare ridicat. Strategia este aplicata eficient atunci cand anticiparile cu privire la piata converg spre aparitia unei modificari minore pe piata, fara a i se cunoaste insa directia. In ceea ce priveste riscurile, pierderea potentiala este nelimitata daca preturile urca sau coboara, desi orice miscare, in oricare dintre aceste directii trebuie sa fie substantiala pentru a surveni pierderi. Castigul este limitat la prima neta primita.

c) Strategia spread. Un spread reprezinta cumpararea si vanzarea simultana de optiuni de acelasi tip, la preturi de exercitare diferite. Spread-ul poate fi :

c.1) Bull call spread - long call spread consta in cumpararea unei optiuni de cumparare (CALL) la un pret de exercitare scazut si vanzarea simultana a unei optiuni de cumparare (CALL) la un pret de exercitare ridicat. Anticiparile cu privire la piata converg spre ideea ca piata va urca pana la un anumit nivel, iar cumparatorul unui astfel de call spread doreste sa beneficieze de perspectiva de crestere (bullish) dar, in acelasi timp sa diminueze si costul si costul primei prin vanzarea unui CALL, ceea ce are ca efect limitarea profitului potential daca pretul activului suport urca, precum si limitarea pierderilor, daca acesta scade. Prin aceasta strategie, riscul este limitat la prima neta platita, iar castigurile sunt limitate la diferenta dintre cele doua preturi de exercitare, mai putin prima neta primita.

c.2) Bear put spread - long put spread consta in cumpararea unei optiuni de vanzare (PUT) la un pret de exercitare ridicat si vanzarea simultana a unei optiuni de vanzare (PUT) la un pret de exercitare scazut. Anticiparile cu privire la piata converg spre ideea ca piata va scadea pana la un anumit nivel, iar cumparatorul unui astfel de put spread doreste sa beneficieze de perspectiva de scadere (bearish) dar, totodata, si sa reduca costul primei prin vanzarea unui PUT, ceea ce are ca efect limitatea expunerii la pierdere daca pretul activului suport urca, dar si limitatea profitului daca acesta scade. Riscul este limitat la diferenta intre cele doua preturi de exercitare, mai putin prima neta platita. Castigul este limitat la prima neta platita.

c.3) Butterfly spread consta in cumpararea unei optiuni de cumparare (CALL) la un pret de exercitare scazut, a unei optiuni de cumparare (CALL) la un pret de exercitare ridicat si vanzarea simultana a doua optiuni de cumparare (CALL) la un pret de exercitare egal cu media celor doua preturi de exercitare a optiunilor CALL achizitionate.

Putem enumera si alte strategii ce pot fi utilizate de investitori :

a)      Alcatuirea de portofolii formate din optiuni si activul de baza

a.1) Strategia covered call consta in alcatuirea unui portofoliu prin asumarea unei pozitii scurte relativ la o optiune de cumparare (CALL) si dintr-o unitate din activul de baza.

a.2 ) Strategia protective put consta in alcatuirea unui portofoliu compuzs prin asumarea unei pozitii lungi relativ la o optiune de vanzare (PUT)  si un activ de baza (pozitie lunga).

b) Construirea unui portofoliu strip prin cumpararea unei optiuni de cumpararea (CALL) si vanzarea simultana a doua optiuni de vanzare (PUT), toate optiunile avand acelasi activ de baza, pret de exercitare si data de expirare.

c) Construirea unui portofoliu strap prin cumpararea a doua optiuni de cumpararea (CALL) si vanzarea simultana a unei optiuni de vanzare (PUT), toate optiunile avand acelasi activ de baza, pret de exercitare si data de expirare.

d) Utilizarea de optiuni si contracte futures sintetice[7] pot oferi o protectie impotriva riscului (hedging) mai eficienta din perspectiva costului implicat decat in cazul utilizarii unor pozitii futures, call sau put directe. Combinatiile sintetice sunt prezentate in schema urmatoare:


Long call   + Short put = Long futures

Short call   + Long put = Short futures

Long put    + Long futures = Long call

Short put    + Short futures = Short call

Long call    + Short futures = Long put

Short call    + Long futures = Short put
Introducere in studiul produselor financiare derivate, seria Reuters pentru educatie financiara, Ed. Economica, 2000.

Anthony  Herbs - Analysing and forecasting futures prices. A guide for hedgers, speculaters and traders, ed. John Wiley&Sons Inc., 1992.

David Winstone, Financial derivates, hedging with futures, forwards, options and swaps, Ed.itura Chapman & Hall, 1995.

Eric Briys, Options, Futures and exotic derivates, Ed. John Wiley & Sons Inc., 1998.

George Fontanills, The options course: high profits & low stress trading methods, John Wiley & Sons Inc., 1998.

Radu Stroe, Catalin Arsene, Active financiare derivate. Determinari cantitative, Ed. Economica, 2001, pag. 104-112.

Introducere in studiul produselor financiare derivate, Seria Reuters pentru educatie financiara, Ed. Economica, 2000.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact