StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Manageri si organizatii

Manageri si organizatii


Ce este o organizatie?

Cine sunt managerii?

Care sunt caracteristicile unui manager eficient?

Ce activitati desfasoara acestia intr-o organizatie?



Care sunt rolurile managerilor?


In societate o activitate importanta este realizata de catre persoane care conduc, la diferite niveluri, alte persoane, grupate in diferite organizatii (societati comerciale, banci, institutii, organizatii familiale etc.).

Aceste persoane isi desfasoara activitatea in conditii diverse, determinate in mare masura de:

-     232c25c      232c25c   obiectul de activitate;

-     232c25c      232c25c   caracterul muncii;

-     232c25c      232c25c   obiectivele pe care si le propun;

-     232c25c      232c25c   modul de indeplinire a acestor obiective;

-     232c25c      232c25c   alti factori specifici.

Datorita activitatilor specifice pe care le desfasoara, indiferent de domeniul de activitate al organizatiei in care functioneaza si de nivelul ierarhic pe care se gasesc, persoanele descrise mai sus se numesc MANAGERI.

Managerii de succes se numesc LIDERI. In cartea lor "Liderii" (1985), Warren Bennis si Burt Nanus sustin ca managerii isi petrec cea mai mare parte a timpului in activitati de rutina si luarea unor decizii despre cum sa faca ca lucrurile sa mearga bine. Spre deosebire de acestia, liderii utilizeaza viziunea si ratiunea sa faca bine ceea ce trebuie. Marii lideri isi comunica viziunea angajatilor si se folosesc cu intelepciune de puterea pe care o detin  pentru a-si transforma ideile in practica. Liderii sunt devotati sarcinilor pe care le au de indeplinit si nu se gandesc la esecuri.

Pentru orice organizatie situatia ideala este ca un numar tot mai mare de manageri sa poata sa fie considerati lideri. Cu toate ca este important ca managerii sa actioneze eficient si sa-si atinga obiectivele stabilite in scurt timp, managerii eficienti trebuie sa-si asume responsabilitati si sa aiba initiativa in urmatoarele directii:

1. Explorarea unor noi idei, metode, produse sau servicii;

2. Dezvoltarea de solutii creative la vechile problemele;

3. Incurajarea angajatilor de a muncii eficient;

4. De a cauta succesul pe termen lung pentru organizatiile in care isi desfasoara activitatea, pentru proprii angajati si pentru ei insisi.

Interes pentru activitatea desfasurata de manageri in organizatii a manifestat si Henry Mintzberg care afirma ca exista o diferenta substantiala intre ceea ce fac managerii si ceea ce se spune in general ca fac. Caracterul fragmentar al muncii manageriale conduce la ideea ca managerul indeplineste mai multe roluri. Mintzberg identifica zece si le grupeaza in trei domenii: interpersonal, informational si decizional.

Rolurile interpersonale se refera la relatiile pe care managerul le are cu ceilalti. In aceasta grupa sunt incluse rolul de reprezentant, de lider si de legatura.

Managerul joaca rolul de reprezentant (simbolic) datorita autoritatii sale formale si a pozitiei simbolice, reprezentand organizatia. Ca lider managerul imbina nevoile organizatiei cu cele ale subordonatilor sai. In baza acestui rol managerii directioneaza, coordoneaza, angajeaza si motiveaza angajatii. Rolul de legatura se refera la relatiile pe orizontala, considerate relatii foarte importante si pe care managerul le are cu persoane din interiorul sau exteriorul organizatiei.

Rolurile informationale fac referire la manager ca fiind un punct central in primirea tratarea si distribuirea informatiilor. Sunt incluse aici rolul de monitor, distribuitor si cel de purtator de cuvant.

Rolul de monitor. Managerul este persoana cheie in ceea ce priveste monitorizarea a tot ceea ce se intampla in organizatie referitor la informatii din activitatile interne si externe. Acest rol implica si examinarea mediului si adunarea de informatii privind schimbarile, oportunitatile si alte aspecte ce pot afecta organizatia.

Rolul de distribuitor presupune transmiterea de informatii subordonatilor.

Deseori, managerul trebuie sa dea informatii privind organizatia unor persoane din exteriorul acesteia, asumanu-si astfel rolul de purtator de cuvant..

Activitatea de luare a deciziilor este deosebit de importanta pentru un manager. In domeniul decizional, Mintzberg include rolul de intreprinzator, de factor de solutionare a perturbarilor, de factor de alocare a resurselor si de negociator.

Ca intreprinzator managerul cauta ca prin actiunile lui sa contribuie la cresterea performantelor organizatiei. El este cel care trebuie sa decida cu privire la mersul organizatiei, el trebuie sa initieze schimbarea si sa-I asume un rol important in ceea ce trebuie realizat.

In calitate de factor de solutionare a perturbarilor, managerul trebuie sa ia decizii care decurg din evenimente imprevizibile si care nu sunt sub controlul sau. Abilitatea de a reactiona la evenimente ca si de a planifica activitatile, este o trasatura manageriala importanta.

Rolul de factor de alocare a resurselor este foarte important. Acest rol pune managerul in pozitia de a decide ce fel de resurse sa aloce: financiare, umane, de natura materiala a resurselor de timp si a altor resurse. Prin aceste decizii managerul planifica timpul, programeaza munca si autorizeaza actiunile.

Rolul de negociator. Managerul trebuie sa negocieze cu altii si in cadrul procesului sa fie capabil sa ia decizii legate de repartizarea resurselor organizatiei. Prin indeplinirea rolului de negociator managerul cauta sa obtina avantaje cat mai mari pentru organizatia sa.


Managerii isi desfasoara activitatea in organizatii. Organizatia este un sistem proiectat sa functioneze in vederea obtinerii unor obiective specifice. Sistemul este format din parti interdependente ce permit transformarea elementelor de intrare (resurse financiare, materiale, umane, informationale etc.) in elemente de iesire (produse sau servicii).

Interdependente si relatii de influentare reciproca nu se regasesc numai in sistemul organizatie ci exista si intre aceasta si mediul ambiant. Cele mai importante elemente ale mediului ambiant ce influenteaza organizatia sunt: clientii, concurenta, furnizorii, investitorii.

Organizatia nu este un grup oarecare de oameni format la intamplare care isi incearca sansa de reusita impreuna. Organizatia reprezinta o grupare de oameni constient alesi care sa permita realizarea unor obiective concrete ce nu pot fi realizate individual de membrii ei. Ex. O unitate economica este proiectata sa asigure profit patronilor, sa furnizeze si sa permita cresterea nivelului de satisfactie pentru fiecare membru al acesteia.

Mai multi specialisti, analizand sarcinile managerilor au ajuns la concluzia ca acestia trebuie sa posede o serie de deprinderi, intelegand prin acestea cunostinte sau abilitati care sa le permita atingerea unor obiective.

Deprinderile manageriale pot fi invatate si dezvoltate, astfel incat sa asigure obtinerea de performanta. Se pot considera ca determinante urmatoarele:

-deprinderile profesionale, adica abilitatile prin care se asigura randament in munca prin detinerea unor cunostinte specifice. Deosebit de importante pentru managerii de nivel inferior.

-deprinderile analitice, care asigura utilizarea unor tehnici stiintifice in rezolvarea problemelor manageriale. Sunt absolut necesare in diagnosticare, evaluare ca si pentru intelegerea unei probleme si dezvoltarea unui plan de actiune.

-deprinderile in luarea deciziei, sunt deosebit de importante avand in vedere specificul muncii manageriale. Acestea pot sa determine ineficacitatea deprinderilor profesionale.

-deprinderile in relatiile umane. Managerii in munca lor lucreza cu oamenii si pentru a obtine rezultate bune de la acestia trebuie  sa-i inteleaga.

-deprinderile in comunicare sunt esentiale in activitatea manageriala. Pentru transmiterea deciziilor, a mesajelor, a informatiilor in general, managerii trebuie sa aleaga cele mai convenabile cai pentru a reusi sa se faca intelesi iar executantii sa-si realizeze in totalitate sarcinile.

-deprinderile conceptuale reprezinta abilitatile de a surprinde ansamblul problemei, a modului in care actiunea diferita a partilor componente influenteaza sistemul organizatie.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact