StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Stresul organizational



STRESUL ORGANIZATIONAL

Conceptul de stres

Salariatii suporta numeroase solicitari psihice sau fizice care necesita capacitate de adaptare la cerintele proceselor (de munca, de prelucrari si manageriale). Aceste solicitari au, in mod evident, efecte importante asupra performantelor profesionale.


Este stiut faptul ca adaptarea la mediu este o necesitate obiectiva a existentei biologice. Modificarile frecvente ale factorilor de mediu solicita la maximum disponibilitatile organismului uman pe linia adaptarii, 343h77d provocand asa numita stare de stres [7].


Stresul este starea biologica de alerta care mobilizeaza intregul corp uman pentru a raspunde sau a riposta la solicitari sau amenintari provocate de complexul factorilor de mediu.


Componentele stresului


Stresul apare in orice situatie in care starea de echilibru sau integritatea fizica si/sau psihica a organismului este solicitata de factori interni si externi fata de care omul nu are solutii tip pentru a reduce sau elimina agresivitatea lor. Se poate afirma ca stresul este rezultatul interactiunii a doua componente: sursa de stres si starea organismului.


Sursa de stres se defineste prin totalitatea factorilor sau stimulatorilor care provoaca o solicitare afectiva puternica asupra organismului.


Starea organismului se defineste prin totalitatea reactiilor emotionale vizibile - comportament, limbaj, miscari, precum si prin modificarea diferitelor constante fiziologice sau psihologice - tensiune arteriala, puls glicemie sau apatie,  agresivitate, pierderea increderii de sine etc.


Componentele stresului


Starea organismului parcurge trei stadii evolutive in timpul adaptarii la factorilor surselor de stres ale mediului [7]:


stadiul de alarma care cuprinde faza de soc, manifestata prin scaderea tensiunii arteriale, a temperaturii si o depresie a sistemului nervos, urmata de faza de contra-soc, in care apar reactii de aparare

stadiul de rezistenta in care organismul pare ca s-a adaptat la noua situatie, comportandu-se relativ normal

stadiul de epuizare este efectul fazei de contra-soc prelungit si arata ca adaptarea nu mai poate fi mentinuta.

Particularitati ale stresului organizational




La baza stresului organizational se afla doua situatii de natura psihologica: conflictul de rol si ambiguitatea rolului.


Conflictul de rol apare atunci cand o persoana, care ocupa un anumit post, este supusa unor solicitari contradictorii sau chiar inacceptabile. De cele mai multe ori,  persoana in cauza se afla intre conducator si proprii colegi de munca, fapt ce conduce la aparitia unor situatii conflictuale sub diverse forme.


Ambiguitatea rolului este determinata de insuficienta informatiilor, clare si oportune, necesare pentru indeplinirea corecta a sarcinilor de serviciu. Persoana aflata in aceasta situatie se confrunta cu  necunoasterea exacta a obiectivelor, a performantelor solicitate, a criteriilor de evaluare etc.


Cele doua categorii de surse se manifesta in mod diferentiat de la o firma la alta si de la o persoana la alta in cadrul aceleasi firme, in functie de pozitia ierarhica.

13.5. Efectele stresului organizational


Reactiile la actiunea surselor de stres sunt diferite de la o persoana la alta. Unele persoane considera stresul ca un factor puternic energizant in timp ce altele sunt afectate in mod neplacut [7].


In cazul oamenilor asupra carora stresul are actiuni nocive, au fost evidentiate cinci categorii de efecte cu potential negativ:


efecte subiective: anxietate, agresivitate, apatie, plictiseala, depresie, oboseala, indispozitie, scaderea dramatica a increderii si stimei de sine, nervozitate, sentiment de singuratate

efecte comportamentale: predispozitie spre accidente, alcoolism, abuz de cafea, izbucniri emotionale, tendinta de a fuma si/sau de a manca excesiv, comportament impulsiv, ras nervos.

efecte cognitive: scaderea abilitatii de a adopta decizii rationale, concentrare slaba, scaderea atentiei, hipersensibilitate la critica, blocaje mentale

efecte fiziologice: cresterea glicemiei, a pulsului, a tensiunii arteriale, uscaciunea gurii, transpiratii reci, dilatarea pupilelor, valuri de caldura si de frig

efecte organizationale: absenteism, demisii, productivitate mica, izolare, insatisfactie in munca, reducerea responsabilitatii si loialitatii fata de firma.






Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact