StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general
Trimite articolul prin email Eficacitatea si eficienta managementului firmei : Management general Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Eficacitatea si eficienta managementului firmeiEficacitatea si eficienta managementului firmei


Concept;forme, modalitati de sporire a eficientei si eficacitatii firmei. Managementul firmei reprezinta

unul din „vectorii de baza ai cresterii economice”(O.Nicolescu)

principala cale de crestere economica”.(Peter Drucker)
Exista trei modalitati principale prin care managementul contribuie la sporirea eficacitatii si eficientei economice a firmei.

1. Sporirea Wm la nivelul fiecarui loc de munca prin imbunatatirea folosirii timpului de munca si structurarea corespunzatoare a acestuia

2. amplificarea functionalitatii globale a firmei:

- rezulta din promovarea unui sistem decizional si informational competitiv, din rationalizarea combinarii rezultatelor muncii individuale cu ce 313i82d le de ansamblu.

  1. integrarea activitatii firmei in cadrul pietei respective si in cadrul economiei nationale in ansamblu., ca urmare a imbunatatirii specializarii sau cooperarii in productie a firmei, a adoptarii activitatilor si a ofertei firmei la nivelul si structura cererii calitative si ca urmare a economisirii relative a muncii.

PS = f(M, P, F, C)


in care M-munca, P - pregatire profesionala, F – fonduri fixe,

C-conducerea


Pe langa modalitatile descrise, ce reflecta contributia managementului vis a vis de latura economica, managementul contribuie si la cresterea eficientei sociale, cu multiple consecinte deci, asupra rezultatelor economice. Astfel practic, un management eficient conduce la cresterea calitatii climatului intern, la fluiditatea relatiilor ierarhice, la cresterea motivarii personale, la intensificarea sentimentului de apartenenta la intreprindere.

De regula aceasta eficienta sociala este asigurata de practicarea acelor stiluri de management care concep firma ca pe un sistem deschis, integrat pe mai multe planuri precum si in cazul firmelor a caror stiluri de management situeaza pe primul plan potentialul firmei si a componentelor sale( si in concluzie care acorda mai putina importanta rezultatelor imediate sau de conjunctura).

Eficacitatea manageriala – realizarea obiectivelor si sarcinilor ce revin managementului in conditiile calitative prestabilite precum si in cadrul termenelor previzionate.

Eficacitatea manageriala nu coincide cu eficienta manageriala.

Eficienta manageriala desemneaza un raport intre venituri obtinute si cheltuieli (eforturi alocate), reflectat in sporirea valorii adaugate a venitului net si implicit a profitului obtinut.

Eficacitatea managementului – capacitatea unei actiuni manageriale de a se solda cu realizarea acelui raport.

Evaluarea eficientei managementului firmei poate fi abordata prin perspectiva a doua optiuni:

1) In sens restrans - abordarea eficientei managementului in functie de eforturile nemijlocit implicate de functionarea si perfectionarea sistemului de management si de efectele directe obtinute la acest nivel

2) in sens larg – presupune abordarea managementului in functie de eforturile si de rezultatele ocazionate de functionarea firmei, in ansamblul sau. Aceasta modalitate pleaca de la premisa ca managementul nu constituie un scop in sine, ci doar un mijloc al functionalitatii si profitabilitatii intreprinderii.

Din punct de vedere al modului de exprimare si comensurare exista 2 forme de eficienta :

1. Eficienta cuantificabila – are in vedere exprimarea si comensurarea cantitativa, sub forma valorica a inputurilor si outputurilor firmei.

2. Eficienta necuantificabila – se refera la aspectele functionale de ordin calitativ, privitoare de regula la factorul uman, comportamentele si trebuintele sale, care influenteaza in mod indirect performantele economice ale firmei.


Eficienta managementului

Sistemul de indicatii folosit determinarea eficientei firmei si a evolutiei sale, poate fi folosit concomitent pentru estimarea eficientei managementului firmei.

Eficienta necuantificabila este apreciata prim analiza urmatoarelor aspecte:

1. dinamismul conceperii si realizarii actiunilor, atat la nivelul conducerii de management, cat si la nivel de executanti. Aceasta analiza este posibila printr-o abordare profesionala a managementului firmei.

2. creativitatea individuala si colectiva a personalului – studiul gradului de innoire al produsului, a inovatiilor succesive in produs, a inventiilor.

3. Atasamentul personalului fata de firma, masura in care acesta se identifica cu cultura sa organizationala.
Principalele modalitati de crestere a eficacitatii si eficientei managementului

a)      proiectarea si reproiectarea sistemelor de management – incepe de la organizarea de management participativ si termina la posturile de executie din sectii si ateliere.

b)      Remodelarea strategiilor si politicilor S.C. si R.A. si centrarea acestora pe obiective fundamentale predominant calitative - calitate a produselor, rentabilitate, W, export.

c)      Completarea si modernizarea instrumentarului de management. Se impun folosirea tabelului decizional, a managementului prin exceptie, a managemetului prin proiect, a brainstormingului, a tehnicii Delphy, a matricei descoperirilor.

d)      Rationalizarea procesului decizional – in sensul cresterii ponderii deciziilor strategice si tactice, a deciziilor bazate pe risc si incertitudine

e)      Pregatirea la un nivel superior a managerilor, prin antrenarea lor in perfectionari ce folosesc metode active si modulare de invatamant programat.

f)        Promovarea leadershipului performant

g)      Remodelarea culturii manageriale si organizatoriale si adaptarea acestora la comportamentul si asteptarile salariatilor precum si la cerintele economiei de piata.


Evaluarea eficacitatii managementului

- are ca obiect rationalizarea sistemului de management al firmei.

Eficacitatea cuantificabila poate fi evaluata la doua niveluri:

h)      eficacitatea directa – masoara rezultatele directe, nemijlocite ale perfectionarilor de management:


Ed = Edsa + Edsd + Edsi + Edsm + Edd


Edsa = eficienta directa a perfectionarii structurii organizatorice.

Edsd = eficienta directa a perfectionarii sistemului decizional

Edsi = eficienta directa a perfectionarii sistemului informational

Edsm = eficienta directa a perfectionarii sistemului metodologiei de Mgm.

Edd = eficienta directa a perfectionarii celorlalte subsisteme de Mgm.


Principalele efecte directe rezultate in urma perfectionarii sistemelor de Management.

Efd = Ep + Esg + Ecmg


Esg = economii totale de salarii

Ecmg = economii totale a cheltuielilor materiale

Ep = economii totale de posturi(ca urmare a perf. structurii organizatorice)

b) Eficienta globala poate fi evaluata cumulandu-se eficienta directa cu cea indirecta.

Efg = Ed + Ei

Ei = (Esg · %PS) + [Esg + (Esg · %PS)] x %CAS + Ecm + Es + [(Es + %PS)+ [(Es·%PS) + Es] · %CAS · Kccs + Ecmg + Es + (Es · %PS) + [(Es · %PS) + Es]·%CAS·Kccs·KcegiPolitica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact