StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general
Trimite articolul prin email Managementul prin obiective : Management general Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Managementul prin obiectiveMANAGEMENTUL PRIN OBIECTIVE


Conceput in SUA, in perioada postbelica (1954) de catre Peter Druker, managementul prin obiective (M.P.O.) se foloseste in prezent in numeroase tari. La difuzarea lui in tarile occidentale, o contributie decisiva au avut-o firmele de consultanta in management. Este sistemul de management cel mai frecvent folosit. „Cel mai mare avantaj al managementului prin obiective - spun 848c21i ea Druker -este probabil, acela ca face posibil pentru un conducator controlul propriei performante'. O asemenea apreciere atesta faptul ca metoda a aparut ca urmare a analizei critice a procedeelor si tehnicilor de conducere aplicate anterior si care se bazeaza aproape in exclusivitate pe exercitarea autoritatii si pe controlul ierarhic.

La baza conceperii M.P.O. se afla urmatoarea premisa: eficacitatea unei organizatii depinde de intrepatrunderea obiectivelor sale cu obiectivele subsistemelor, ceea ce implica o corelare stransa a trinomului OBIECTIVE -REZULTATE – RECOMPENSE / SANCTIUNI


A. CARACTERISTICILE M.P.O.

- instituirea unui sistem de obiective pentru organizatie, care sa „coboare' pana la nivelul executantilor;

- participarea intregului personal, a fiecarui component al organizatiei, la stabilirea obiectivelor in a caror realizare este nemijlocit implicat;

- individualitatea bugetelor de cheltuieli pe principalele subdiviziuni organizatorice, ceea ce implica descentralizarea laturii operationale a sistemului financiar;

- instituirea unui sistem de control continuu bazat pe metoda abaterilor semnificative;

- corelarea stransa a recompenselor si sanctiunilor materiale si morale cu rezultatele efectiv obtinute;

- mutatii in mentalitatea personalului organizatiei, in atitudinea sa fata de obiectivele acesteia, in special in directia cresterii participarii, a initiativei, a colaborarii in procesul stabilirii si indeplinirii lor.

M.P.O. poate fi definit deci, ca un sistem de conducere, bazat pe determinarea riguroasa a obiectivelor pana la nivelul executantilor, care participa nemijlocit la stabilirea lor si pe corelarea stransa a recompenselor si sanctiunilor cu nivelul realizarii obiectivelor prestabilite.


B. COMPONENTELE M.P.O. cuprinde, de regula, ansamblul activitatilor unei organizatii:


a)      SISTEMUL DE OBIECTIVE trebuie definit de o maniera cat mai concreta si operationala, facilitand realizarea lor.

Cuprinde obiectivele fundamentale, derivate 1, derivate 2, specifice si individuale. Esential este ca sistemul de obiective sa se inscrie armonios pe verticala sistemului de management, asigurand realizarea obiectivelor cuprinse in planul sau programul organizatiei, pe baza integrarii eficiente a eforturilor si rezultatelor fiecarui component al ei.

b) PROGRAMELE DE ACTIUNI se intocmesc pentru fiecare subdiviziune organizatorica si evident pentru ansamblul organizatiei. Cuprind intr-o maniera foarte precisa resursele umane, materiale si financiare aferente realizarii obiectivelor previzionate, impreuna cu specificarea actiunilor necesare in acest scop. Stabilirea actiunilor de intreprins, ca si a mijloacelor disponibile, se efectueaza luand in considerare prioritatea diferitelor categorii de obiective.

c) CALENDARELE DE TERMENE reprezinta corolarul programelor de actiuni. Pentru a asigura sincronizarea in timp, in elaborarea lor se porneste de la termenele finale pentru obiectivele fundamentale si obiectivele derivate, utilizandu-se principiul numararii inverse.


d) BUGETELE DE VENITURI SI CHELTUIELI reprezinta fundamentul economic si motivational al M.O.P. Pe baza lor se determina precis resursele cheltuite de principalele componente organizationale si rezultatele efectiv obtinute. Aceasta permite luarea unor masuri de perfectionare judicios localizate, concomitent cu diferentierea corecta a recompenselor si sanctiunilor.


e) REPERTOARELE DE METODE reprezinta suportul logistic al M.P.O. intocmirea acestora nu este o operatie mecanica, ci un proces de selectie a celor mai adecvate metode si tehnici de conducere care sa tina cont de caracteristicile obiectivelor stabilite si de procesele de munca implicate.


f) INSTRUCTIUNILE de respectat constituie ultima componenta majora a MP.O. Aceasta exprima conceptia managementului organizatiei asupra modului de realizare a obiectivelor si trebuie sa respecte legislatia, sa sintetizeze experienta respectivei organizatii.

De regula, se elaboreaza doua categorii de instructiuni:

- generale, valabile pe ansamblul activitatilor organizatiei;

- partiale, ce se refera la unele din activitatile organizationale.

Pentru a fi cat mai utile, instructiunile nu trebuie sa fie prea amanuntite, deoarece faciliteaza aparitia manifestarilor de imobilism, rigiditate, apatie, dar nici prea generale, deoarece favorizeaza confuzii, manifestari anarhice etc.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact