StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul calitatii
Trimite articolul prin email Functiile managementului calitatii : Managementul calitatii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Functiile managementului calitatiiFUNCTIILE MANAGEMENTULUI CALITATIIAnsamblul activitatilor din managementul calitatii sunt: planificare, organizare, control si asigurare a calitatii.

Planificarea calitatii presupune ansamblul proceselor de determinare a principalelor obiective ale firmei in domeniul calitatii, precum si a resurselor si mijloacelor de realizare a lor. 343e45d

Obiectivele pot fi la nivel strategic si operational. Avem deci:

- o planificare externa identificarea beneficiarilor si stabilirea cerintelor acestora (prin studiu de marketing);

- o planificare interna transpunerea cerintelor clientilor in caracteristici ale produsului si in procese care fac posibila realizarea produselor cu aceste caracteristici.

Tinerea sub control a calitatii se refera la ansamblul activitatilor:

- de supraveghere a desfasurarii proceselor;

- de evaluare a rezultatelor din traiectoria produsului in raport cu obiectivele si cu normele specificate intr-un document normativ.

Activitatile specifice de tinere sub control a calitatii conform standardului ISO 8402 sunt:

- supravegherea calitatii (surveillance) monitorizeaza si verifica continuu!

- inspectia calitatii (inspection) masoara, examineaza si incearca una sau mai multe caracteristici!

- verificarea calitatii (verification) confirma conformitatea cu cerintele prin examinari si probe tangibile!

a). Auditul calitatii o examinare sistematica si independenta care determina daca:

- activitatile si rezultatele corespund dispozitiilor prestabilite;

- dispozitiile sunt efectiv implementate si capabile sa atinga obiectivele.

Auditul calitatii se aplica intregului sistem de calitate sau elementelor acestuia (procese, prevederi, servicii) cu scopul de a evalua masurile corective sau de imbunatatire necesare.

b). Analiza sistemului calitatii - efectuata
de conducere consta in evaluarea oficiala a starii de compatibilitate a sistemului de calitate cu politica conducerii intreprinderii in acest domeniu.

Aceste analize cuprind: - constatarile auditurilor pentru elementele sistemului;

- eficacitate globala a sistemului in realizarea obiectivelor;

- adecvarea sistemului la schimbarile datorate noilor tehnologii, concepte ale calitatii, strategii de piata, conditii sociale sau de mediu.

Imbunatatirea calitatii presupune un ansamlu de activitati desfasurate pentru obtinerea unui nivel de calitate superior celui planificat si prevazut in standarde sau specificatii.

Asigurarea calitatii - presupune activitati prestabilite si sistematice in cadrul sistemului calitatii, pentru a reda increderea corespunzatoare ca produsul va satisface cerintele de calitate specificate. Poate fi:

- interna pentru a da incredere conducerii intreprinderii;

- externa pentu a da incredere clientilor ca sistemul calitatii permite detinerea calitatii cerute.

Este necesara coordonarea tuturor activitatilor, in sensul de a forma un ansamblul de procese care se practica in vederea armonizarii deciziilor si actiunilor firmei si ale subsistemelor sale in scopul realizarii obiectivelor definite in cadrul sistemului calitatii, stabilit anterior.

O coordonare eficienta presupune existenta unei comunicari adecvate (bilaterale si multilaterale intalniri, conferinte, reuniuni, etc) in toate etapele corespunzatoare managementului, cu antrenarea personalului pentru realizarea obiectivelor din domeniul calitatii. Juran defineste doua teorii de antrenare: teoria X, prin constrangerea si teoria Y, bazata pe constientizare personalului.

De asemeni, exista si tehnici de motivare a personalului prin perfectionari, evidentieri, premii.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact