StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul calitatii

Sistemul national de certificare si acreditare a calitatiiSISTEMUL NATIONAL DE CERTIFICARE SI ACREDITARE A CALITATII


Acest sistem (figura 9.5) acrediteaza organismele de certificare si laboratoarele de incercari si certifica produsele, serviciile, sistemele calitatii si auditori, conform standardelor, reglementarilor si structurilor existente in tarile Uniunii Europene.

Toate organismele sunt independente si impartiale, reprezentand, in mod egal, toate sferele de interes si functionand pe baza urmatoarelor norme:

- organismul de certificare a calitatii - conform EN 450 2

- organism certificare personal - conform EN 450 3 si ISO 00 / ,2,3

- organism certificare produse sau servicii - conform EN 450

- laborator de incercari - conform EN 4500 , 45002, 45003

Sistemul national de calitate din tara noastra abordeaza ,, managementul calitatii" la nivel microeconomic si ,,o politica nationala a calitatii" la nivel macroeconomic.Acest sistem s-a format pe baza noilor reglementari in domeniul calitatii:

- HGR nr. 67/ 992- privind constituirea si functonarea Sistemului National de Certificare a Calitatii;

- Ordonanta nr. 9/ 992- privind activitatea de standardizare in Romania;

- Ordonanta nr. 20/ 992- privind activitatea de metrologie;

- Ordonanta nr. 2 / 992 - privind protectia consumatorilor. Aceste ordonante au fost ratificate de Parlamentul Romaniei prin legea nr. / 994 si abroga legea nr. 4/ 989- privind asigurarea si controlul calitatii produselor si serviciilor;

- HGR nr. 48 / 992 - privind organizarea si functonarea Biroului Roman de Metrologie Legala (BRML);

- HGR nr. 482/ 992 - privind organizarea si functionarea Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC);

- HGR nr. 483/ 992 - privind functionarea Asociatiei Roman de Standardizare ca organ de specialitate al administratie publice centrale in domeniul standardizarii;

- HGR nr. 72 / 992 - privind infiintarea Centrului National de Formare, Consultanta si Management pentru Asigurarea Calitatii;

- HGR nr. 25 / 994 - privind stabilirea componentei, a atribuitiilor si a modului de organizare si functionare a Consiliului consultativ pentru protectia consumatorilor;

- Legea nr. 0/ 995- privind calitatea in constructii.


In figura 9.6 urmarim certificarea calitatii si acreditarea organismelor de certificare coordonate de ASRO, prin intermediul instrumentelor de actiune, respectiv normativelor SR EN (standarde romane identice cu standarde internationale). Conform cu aceste normative, organismele acreditate, prin competenta lor certifica un anumit nivel de calitate produselor sau productiei dintr-o intreprindere.

Intreprinderea lanseaza o cerere de certificare catre organismele de certificare - pentru certificare angajati, sistem de caltate, produse si servicii. Organismele, pe baza standardelor specifice luate ca referentiale, certifica nivelul calitatii.

Sistemul National de Certificare a Calitatii (SNCC) acrediteaza si notifica atat organismele de certificare a calitatii cat si organismele de acreditare a loboratoarelor de incercari in vederea stabilirii (dovedirii) nivelului de calitate.

Organismele nationale de standardizare din majoritatea tarilor industrializate sunt implicate nemijlocit, ca sursa de finantare, in programele de testare a produselor, de acreditare a laboratoarelor, de certificare a calitatii de formare a personalului, iar prin contractele lor cu intreprinderile private/de stat pot fi cunoscatoarte competente ale pietelor interne si ale relatiilor internationale create, fiind "cei mai buni ambasadori" ai calitatii.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact