StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul calitatii

Strategii de imbunatatire continua a calitatii totale - tqmSTRATEGII DE IMBUNATATIRE CONTINUA A CALITATII TOTALE - TQMManagementul calitatii totale este un proces complex care determina o imbunatatire continua a calitatii produselor/serviciilor in scopul satisfacerii cerintelor clientilor in contextul cresterii productivitatii muncii si a profitului intreprinderii. Prezentam o diagrama care rezuma elementele definitorii ale notiunii de calitate total, figura 6.5.TQM este un nou sistem de conducere a intreprinderii care utilizeaza tehnici specifice pentru a atinge calitatii totale printr-o serie de obiective:

satisfacerea frecventa a cerintelor clientului prin depasirea asteptarilor acestuia;

atingerea unor pozitii competitive pe piata → prin cresterea productivitatii si imbunatatirea continua a calitatii;

construirea unui sistem total de conducere prin implicarea tuturor angajatilor - si in primul rand a managerului - care sa actioneze pentru satisfacerea cerintelor implicite si explicite ale beneficiarului.

TQM este un ansamblu de activitati menite sa asigure realizarea simultana a obiectivelor, prin utilizarea optima a resurselor fizice, umane si financiare disponibile.
FUNCTIILE MANAGEMENTULUI CALITATII TOTALEPrincipalele functii ale managementului calitatii totale sunt: planificarea, organizarea, conducerea, controlul si asigurarea calitatii, cu denumirea abreviata P.O.C.C.A.

Planificarea (P):

are la baza cunoasterea si satisfacerea cerintelor clientilor interni si externi;

consta in stabilirea sarcinilor precise - pentru fiecare compartiment, sector, persoana - si a mijloacelor de indeplinire.

Organizare (O):

consta in stabilirea structurii administrative adecvate - integrata in disponibilitatile existente - care sa permita functionarea sistemului calitatii.

Conducerea (C):

mobilizarea resurselor umane prin motivatii pentru calitate si pentru stimularea initiativei personale la locul de munca.

Controlul (C):

masurarea rezultatelor si compararea cu obiectivele stabilite pentru a stabili abaterile.

Asigurarea (A):

consta dintr-un ansamblu de masuri de construire a calitatii si de prevenire a defectelor.

Calitatea in acest concept reprezinta:

- intrinsec performantele intreprinderii rezultate din calitatea tuturor activitatilor legate direct sau indirect de conceptia si dezvoltarea produsului;

- extrinsec depasirea cadrului intreprinderii incepe cu cerintele clientilor, continua cu cerintele actionarilor si ale societatii in general, include si partenerii din amonte (furnizorii de materii prime, echipamente) si din aval (distribuitorii de produse finite).


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact