StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul carierei
Trimite articolul prin email Managementul carierei profesionale - alegerea carierei : MANAGEMENTUL CARIEREI Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Managementul carierei profesionale - alegerea cariereiMANAGEMENTUL CARIEREI PROFESIONALE


a.    Definirea carierei profesionale


Putem considera o cariera profesionala ca fiind : o succesiune de pozitii ,roluri, activitati si experiente profesionale cu care s-a confruntat o persoana sau un angajat dintr-o organizatie sau de-a lungul istoriei sale profesio 828i83i nale (Arnold, Coopersi Robertson ,1998) Abordarea psihologica de management al carierei profesionale este divizata in : alegerea carierei si evolutia carierei.


b.    Tendinte actuale in Managementul carierei


Schimbarile  radicale la care asistam pe piata muncii , au implicatii majore si asupra carierelor profesionale. Carierele sunt diferite de ceea ce erau si de asemenea mult mai dificil de coordonat.


c.Contractul Psihologic


Contractul psihologic este o notiune care se dovedeste a fi foarte utila in explicarea reactiei oamenilor fata de contextul interpretativ al dinamicii carierelor. Printre primii care a abordat aceasta problema se numara Argyris (1960). Robinson si Rousseau(1994) definesc cotractul psihologic ca fiind : convingerea unui individ in ceea ce priveste termenii si conditiile unei intelegeri de schimb reciproc intre acea persoana si o terta parte, o convingere ca un anumit tip de promisiune a fost facuta si ca termenii si conditiile contractului au fost acceptate de catre ambele parti.


c.     Alegerea carierei


Frank Parsons in 1909 a fost primul care a formulat sintetic motivele orientarii si alegerii unei cariere profesionale. Acestea ar fi urmatoarele :

1.intelegere personala clara a atitudinilor, abilitatilor, intereselor, ambitiilor noastre, a limitarii resurselor si a cauzelor lor

2.cunoasterea cerintelor si conditiilor de succes ,avantejelor si dezavantajelor, beneficiilor materiale, oportunitatilor si prospectarilor in diferite categorii de activitati de munca;

3.apreciere corecta a relatiilor dintre cele doua motive amintite.


Teoria lui Holland


John Holland (1975) a dezvoltat de-a lugul multor ani, o teorie foarte influenta cu privire la alegerea carierei. El a gandit posibilitatea identificarii a sase tipuri pure de personalitate vocationala(fig.1). Holland a propus ca tipurile de personalitate sa fie organizate intr-un hexagon in fiecare colt al acestuia fiind pozitionat un tip de personalitate. Nici un tip de personalitate nu se potriveste insa unui singur individ, nu exista tipuri pure de personalitate ,dar binainteles ca fiecare persoana seamana mai mult cu un anumit tip decat cu celelalte.

Ipoteza fundamentala a lui Holland este ca oamenii vor fi multumiti si vor avea succes avand servicii congruente, care se potrivesc cu personalitatea lor.


Luarea deciziilor in cariera 


O serie de teorii ca aceea a lui Holland ,descriu continutul deciziilor actuale si ideale, dar nu si procesul de luare a deciziilor. Exista cativa factori relevanti pentru ca o persoana sa ia decizii eficiente in cariera.

Constiinta de sine

Cunoasterea lumii profesiunilor

Autocunoasterea si cunoasterea ocupationala

Stiluri de luare a deciziilorIntreprinzator

 

Conventional

 

Realist

 

Investigativ

 
Fig. 1 Tipurile de personalitate vocationalad.    Tranzitia de roluri la locul de munca


Inca de la inceputul anilor 1980 s-a acordat o atentie crescanda proceselor implicate in schimbarea locurilor de munca. Acest fapt a inclus si fenomenul migrarii si emigrarii sau expatrierii specific internationalizarii sau globalizarii , cu cereri stricte asupra persoanei (Black si colab. ,1991)

Nicholson (1990) a propus un model ciclu de tranzitie in ceea ce priveste schimbarea slujbei. Ciclul este format din patru stadii prin care persoana in cauza este nevoita sa treaca : pregatire, impact, adaptare si stabilizare.

Pregatirea –inaintea incadrarii in muca. Probleme obisnuite: expectante nerealiste, pregatire insuficienta, teama. Strategii: autoapreciere, procedarea la un contact in avans, realism, o imagine prealabila asupra postului.


Stabilizarea-a fi o “mana priceputa” in munca. Probleme obisnuite: esecuri, plictiseala, stagnare. Strategii: fixarea unor obiective, activitati de munca pe proiecte.


Adaptarea-gasirea unui stil propriu de a te achita de sarcinile de munca. Probleme obisnuite : incompatibilitati, plangeri. Strategii : munca folositoare ; feedback.


Impactul-primele zile si saptamani in noul loc de munca. Probleme obisnuite :soc, respingere, regrete. Strategii :sprijin social libertatea de explorare; obtinerea de informatii

PREGATIREA

 
IMPACTUL

 

STABILIZAREA

 
ADAPTAREA

 


Fig. 2.Ciclul tranzitiei (Nicholson ,1990)Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact