StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Management bun inseamna oameni de CALITATE
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii
Trimite articolul prin email Achizitionarea unei intreprinderi existente : Managementul intreprinderii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Achizitionarea unei intreprinderi existenteAchizitionarea unei intreprinderi existente

Inceperea unei afaceri nu inseamna neaparat infiintarea unei firme noi, decat in cazul in care exista o idee/concept/inovatie a carei punere in practica va determina in mod 444j96e sigur succesul pe piata al firmei noi. Exista o serie de alte optiuni pentru cei care doresc sa inceapa o afacere , optiuni des intalnite in practica firmelor occidentale, si anume :

cumpararea / achizitionarea unei afaceri deja existente ;

cumpararea unui asa-numit  pachet de afaceri  ;

statutul de agent ( vanzare/aprovizionare ) pentru diverse firme .

Deseori intreprinzatorii prefera sa cumpere o intreprindere mica sau mijlocie existenta in loc sa creeze una prin forte proprii datorita urmatoarelor motive:

Se diminueaza riscurile legate de crearea unei intreprinderi noi. Intr-adevar o intreprindere care functioneaza cu succes a demonstrat capacitatea ei de a atrage consumatori, de a controla evolutia costurilor si de a obtine profit. Desi functionarea viitoare a intreprinderii poate fi diferita, totusi informatiile privind activitatea intreprinderii in perioada anterioara sugereaza modalitatile de actiune in perioada urmatoare.

Persoana care cumpara o intreprindere existenta preia dotarea cu utilaje a acesteia, angajatii, stocurile de materii prime, precum si relatiile stabilite deja cu furnizorii de materii prime, cu beneficiarii produselor (sau serviciilor) si cu creditorii. Desigur ca aspectele mentionate constituie un avantaj numai in cazul in care utilajele din dotare nu sunt prea uzate fizic si moral, relatiile stabilite cu tertii sunt corespunzatoare, iar angajatii calificati accepta sa lucreze in continuare pentru noul proprietar.

Intreprinderea existenta poate fi cumparata la un pret mai mic decat cheltuielile necesare crearii prin forte proprii a unei intreprinderi.

O problema importanta este alegerea intreprinderii care urmeaza a fi cumparata, ceea ce necesita din partea intreprinzatorului eforturi pentru culegerea de informatii privind intreprinderile oferite spre vanzare, precum si o evaluare atenta a lor. In acest sens sunt utile observatiile personale ale intreprinzatorului, discutiile cu cei care vand intreprinderile, cu furnizorii de materii prime, cu beneficiarii produselor (sau serviciilor) si cu creditorii.

Un proprietar care isi vinde intreprinderea nu este obligat sa dezvaluie motivele reale pentru care el a luat aceasta decizie.
Aceste motive ar putea fi:

Ø      varsta inaintata sau starea de sanatate a proprietarului;

Ø      dorinta de a se muta intr-o alta zona;

Ø      intreprinderea nu este rentabila;

Ø      proprietarul s-a decis sa-si schimbe preocuparile.

Pentru a-si forma o imagine cat mai clara asupra activitatii intreprinderii care urmeaza a fi cumparata, intreprinzatorul trebuie sa examineze situatia financiara a acesteia. In acest sens poate solicita vanzatorului o situatie a rezultatelor financiare din perioada anterioara pe baza careia intreprinzatorul sa faca o prognoza a rezultatelor financiare, tinand seama desigur de anumite modificari previzibile ale costurilor.

Inainte de a negocia cu vanzatorul, cel care intentioneaza sa cumpere o intreprindere trebuie sa estimeze valoarea acesteia. De aceea este necesar sa estimeze profitul pe care il va obtine, dupa care sa calculeze investitia ce poate determina acest profit, astfel ca aceasta investitie reprezinta valoarea intreprinderii.

Pretul efectiv de cumparare al intreprinderii se stabileste prin negociere intre cumparator si vanzator, valoarea estimata a intreprinderii oferind un indiciu pentru cumparator.

Argumente contra :

- este necesara o suma, in general, considerabila ca investitie initiala;

- costurile de transfer al afacerii (avocati, contabili, evaluatori, etc.) nu sunt neglijabile;

- este nevoie de timp si bani legati de cercetarea oportunitatilor de afaceri ;

- este, cateodata, necesara re-locarea intregii familii/schimbarea domiciliului in functie de noua locatie de afaceri .Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact