StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii
Trimite articolul prin email Planul general al unei intreprinderi : Managementul intreprinderii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Planul general al unei intreprinderiPlanul general al unei intreprinderi


Dupa ce intreprinzatorul a ales un amplasament pentru intreprinderea sa, el trebuie sa se preocupe de cumpararea si instalarea utilajelor, echipamentelor de lucru, instalatiilor si mobilierului necesar, care sa permita desfasurarea procesului de productie sau de prestari servicii cu costuri cat mai reduse. Pentru aceasta se recomanda parcurgerea urmatoarelor etape:

a) Stabilirea obiectului de activitate (produse sau servicii) si a cantitatii de produse sau a volumului de servicii care trebuie prestate.

In acest sens se cer estimari cat mai exacte ale cererii viitoare, intrucat dotarea excesiva a intreprinderii genereaza c 131e44b osturi mari.     

b) Identificarea activitatilor si operatiilor necesare realizarii produselor sau prestarii serviciilor respective.     

Indiferent de profilul intreprinderii, activitatile care se desfasoara in cadrul ei se grupeaza astfel:  

Ø      activitati comerciale, adica de aprovizionare cu materii prime si de livrare a  produselor finite;

Ø      activitati de productie sau de prestari servicii;

Ø      activitati conexe.          

Operatiile care compun aceste activitati pot fi aceleasi in timp sau se pot modifica in functie de natura produselor sau serviciilor prestate.  

c) Determinarea cerintelor de spatiu pentru: amplasarea utilajelor, depozitarea materiilor prime, manipularea acestora, accesul angajatilor si al clientilor, desfasurarea propriu-zisa a procesului de productie si de servire etc.

d) Stabilirea planului general, adica a celei mai bune amplasari pentru: utilaje si instalatii, depozite, desfasurarea procesului de productie sau de servire, manipularea materiilor prime si a produselor finite, deplasarea angajatilor si al consumatorilor etc.

In definitivarea planului general trebuie luati in considerare anumiti factori, cum ar fi:

Ø      asigurarea unor conditii de munca corespunzatoare pentru angajati sub aspectul spatiului, a  iluminatului, a zgomotului, a utilitatilor (apa, gaz, abur);

Ø      asigurarea masurilor pentru protectia muncii conform legislatiei in domeniu;

Ø      facilitarea curatirii locurilor de munca, a intretinerii si repararii utilajelor;      

Ø      asigurarea unor cai de acces corespunzatoare, etc.     

Este recomandabil ca inaintea implementarii planului general, acesta sa fie discutat cu angajatii si chiar cu consumatorii, intrucat ei pot da sugestii de imbunatatire.

In practica se disting urmatoarele tipuri de planuri generale, si anume:

plan general cu amplasare pe produs, care are in vedere aranjarea tuturor elementelor conform fluxului operatiilor care compun procesul de productie sau de servire. In acest caz materiile prime, semifabricatele, angajatii sau consumatorii se deplaseaza de la o operatie la alta, fara intoarceri.

Astfel, la linia de asamblare a unui produs finit, utilajele se amplaseaza in succesiunea operatiilor care se desfasoara. Acest tip de plan general poate fi intalnit si in cazul restaurantelor cu autoservire: felurile de mancare din aceeasi grupa sunt amplasate in acelasi loc, iar consumatorii parcurg raioanele din cadrul liniei, (oprindu-se la acelea de la care doresc sa aleaga), fara sa mai revina ulterior la vreunul dintre ele. Avantajele acestei amplasari se refera la:
Ø      specializarea fortei de munca si a utilajelor;

Ø      reducerea stocurilor;  

Ø      reducerea timpului pentra deplasare intre operatii;

Ø      spatii de depozitare mai reduse.

plan general cu amplasare pe procese care se bazeaza pe gruparea utilajelor ce executa operatii similare, respectiv a angajatilor cu calificari asemanatoare. Astfel in magazine produsele similare se grupeaza in acelasi loc (de obicei pe raioane), oferind consumatorilor posibilitatea de a alege. in acest caz creste timpul de deplasare a angajatilor, respectiv a materiilor prime de la o operatie la alta.    

Principalele avantaje ale acestei amplasari sunt: 

Ø      flexibilitate la schimbari;

Ø      folosirea mai eficienta a angajatilor si a utilajelor;

Ø      gruparea angajatilor cu aceeasi calificare.

plan general cu amplasare combinata. Sunt putine situatiile in care planul general este cu amplasare pe produs, respectiv pe procese, pentru ca frecvent intreprinderile mici sau mijlocii combina tipul de plan general cu amplasare pe produs cu cel cu amplasare pe procese in scopul de a beneficia de avantajele ambelor.

Luarea in considerare a cerintelor de baza ce trebuie respectate permite o organizare si amenajare tehnica optima prin care sa se asigure  rezolvarea unor probleme principale, cum ar fi :

a) Zonarea teritoriului incintei cuprinde un complex de activitati prin care teritoriul intreprinderii este subimpartit pe baza unor criterii unitare. In conformitate cu caracteristicile si structura procesului de productie teritoriul unei intreprinderi industriale cuprinde: zona de fabricatie, zona de intretinere, zona energetica, zona depozitelor si zona social-administrativa.

b) Gruparea unitatilor de productie in blocuri constructive   . Gruparea diferitelor subunitati de productie in blocuri constructive se face tinand cont de asemanarea proceselor tehnologice sau identitatea unor conditii ce trebuie asigurate procesului de productie.

c) Alegerea felului cladirilor si al constructiilor. Proiectarea trebuie sa asigure respectarea unor cerinte generale cum sunt :

- conditii corespunzatoare pentru desfasurarea procesului de productie

- compartimentarea rationala a suprafetelor

- reducerea volumului de investitii

d) Extinderea viitoare a intreprinderii. Se impune a se avea in vedere suprafetele de teren necesare eventualelor extinderi prin rezervarea unor zone amplasate pe cat posibil in incinta.

e) Reteaua liniilor de transport. Prin planul general al intreprinderii trebuie sa se adopte retele de transport care sa asigure atat legaturile dintre stadiile procesului de productie cat si a intreprinderii cu exteriorul.

f) Retelele tehnice. Acestea asigura toate utilitatile necesare procesului de productie si sistemul informational necesar conducerii intreprinderii.

g) Amplasarea instalatiilor in aer liber constituie o cale principala de reducere a fondului de investitii destinate constructiilor, precum si de obtinere a unui indice superior de ocupare a terenului .Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact