StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii

Dizolvarea si lichidarea societatilor comercialeDIZOLVAREA SI LICHIDAREA SOCIETATILOR COMERCIALE

Incetarea existentei societatii comerciale obliga la parcurgerea a doua faze:

dizolvarea societatii

si lichidarea ei.

Faza diz 141i83b olvarii societatii cuprinde anumite operatii care declanseaza si pregatesc incetarea existentei societatii. In aceasta faza, personalitatea juridica nu este afectata, insa dizolvarea pune capat activitatii normale a societatii.

Faza lichidarii societatii presupune lichidarea patrimoniului, plata creditorilor si impartirea soldului intre asociati.

Legea nr. 31/1990, republicata in 1998, privind societatile comerciale precizeaza urmatoarele cazuri in care o societate comerciala romana se dizolva:

a) trecerea timpului stabilit pentru durata societatii;

b) imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia;

c) declararea nulitatii societatii;

d) hotararea adunarii generale;

e) hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice, precum neintelegerile grave dintre asociati, care impiedica functionarea societatii;

f) falimentul societatii;

g alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii.

Dizolvarea societatii poate fi ceruta de orice persoana interesata sau de Camera de Comert si Industrie teritoriala in cazurile in care:

a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;

b) societatea nu a depus, timp de 3 ani consecutivi, bilantul contabil sau alte acte care, potrivit legii, se depun la Oficiul Registrului Comertului;

c) societatea si-a incetat activitatea sau nu are sediu cunoscut ori asociatii au disparut sau nu  au domiciliu ori resedinta cunoscuta.

Dizolvarea societatii are ca efect deschiderea procedurii lichidarii. Dizolvarea are loc fara lichidare, in cazul fuziunii ori divizarii totale a societatii. Orice activitate din aceasta etapa are scopul lichidarii si nu al obtinerii de profit.

Lichidarea societatii comerciale consta intr-un ansamblu de operatiuni care au ca scop:

terminarea operatiunilor comerciale aflate in curs la data dizolvarii societatii

incasarea creantelor societatii

transformarea bunurilor societatii in bani

plata datoriilor societatiiimpartirea activului net intre asociati.

Falimentul societatii conduce, de asemenea, la lichidarea acesteia. Se deschide procedura de faliment a unei societati comerciale (sau comerciant persoana fizica) aflata in incapacitate de plata daca: tribunalul nu confirma nici un plan de reorganizare a societatii; nu exista nici un plan de reorganizare; debitorul nu respecta planul de reorganizare; tribunalul hotaraste intreruperea si incetarea reorganizarii.

Prin faliment se contribuie la mentinerea unui mediu sanatos de afaceri asigurandu-se recuperarea (fie si partiala) de catre creditori a sumelor datorate de intreprinderile intrate in incapacitate de plata. Se evita astfel "contaminarea" altor intreprinderi cu  maladia incapacitatii de plata.

Procedura falimentului se realizeaza printr-un ansamblu de operatiuni tehnice, economice si acte juridice care conduc la:

stabilirea si determinarea activelor totale;

determinarea pasivelor;

transformarea in bani a bunurilor din patrimoniul societatii debitoare;

distribuirea sumelor de bani rezultate din lichidare pentru a satisface creantele creditorilor;

inchiderea procedurii falimentului.

In anumite conditii prevazute de lege, administratorii, directorii si cenzorii unei societati comerciale ajunsa in incapacitate de plata   care au contribuit la crearea situatiei poarta o raspundere patrimoniala fiind obligati de instanta sa suporte o parte din datoriile societatii daca au savarsit urmatoarele fapte:

efectuarea unor acte de comert in interes personal sub acoperirea societatii;

folosirea bunurilor sau creditelor societatii in interes personal;

tinerea unei contabilitati fictive sau incalcarea legislatiei in tinerea contabilitatii;

deturnarea sau ascunderea unei parti a activului societatii;

dispunerea continuarii, in interes personal, a unei activitati care conduce societatea, in mod vadit, la incetarea platilor.

Sunt vinovate de bancruta frauduloasa persoanele care savarsesc urmatoarele fapte:

     falsificarea, sustragerea sau distrugerea evidentelor societatii ori ascunderea unei parti din activul societatii; infatisarea de datorii inexistente sau prezentarea in registrele societatii,  in alt act ori in bilantul contabil, a unor sume nedatorate, fiecare dintre aceste fapte fiind savarsite in vederea diminuarii aparente a valorii activelor;
   instrainarea, in frauda creditorilor, in caz de faliment al unei societati, a unei parti insemnate din active.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact