StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Management bun inseamna oameni de CALITATE
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii
Trimite articolul prin email Inregistrarea si autorizarea intreprinderilor mici si mijlocii : Managementul intreprinderii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Inregistrarea si autorizarea intreprinderilor mici si mijlociiInregistrarea si autorizarea intreprinderilor mici si mijlocii

Procedura de inregistrare si autorizare a functionarii intreprinderilor mici si mijlocii a fost instituita ca urmare a Legii nr 359 / 2004 ( care abroga Ordonantei de Urgenta nr.76/2001) , privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor.

Etapele care compun procedura unica sunt urmatoarele:

Pre-inregistrarea: include toate activitatile prevazute de lege care trebuie 515j98f indeplinite din momentul in care un intreprinzator s-a decis sa constituie o forma de organizare a unei afaceri si pana in momentul depunerii la Biroul Unic a dosarului complet pentru inregistrarea sl autorizarea functionarii. Unele dintre aceste activitati sunt efectuate chiar de catre intreprinzator, iar altele pot fi realizate la cererea si pe cheltuiala sa de catre Biroul Unic, avocati sau de oficiile specializate in asistenta si consultanta de la Camera de Comert si Industrie. Avantajele utilizarii serviciilor de asistenta si consultanta sunt: reducerea timpului alocat formalitatilor birocratice (acestea fiind preluate si executate de catre specialisti), prezenta intreprinzatorului este necesara numai la inceput (pentru furnizarea de date si documente), respectiv la finalul procedurii pentru a ridica certificatul de inregistrare.

Intreprinzatorul trebuie sa completeze o cerere de inregistrare tip pe care o va depune la Biroul Unic, pe baza acesteia declansandu-se procedurile necesare pentru inregistrarea si autorizarea functionarii societatii comerciale. Cererea va fi insotita de urmatoarele documente necesare inregistrarii:

  • actul constitutiv;           
  • hotararea adunarii generale;      
  • declaratia pe propria raspundere;    
  • dovada sediului;           
  • dovada capitalului social;          
  • imputernicire sau procura;        
  • dovada platii taxei de registru; 
  • dovada platii taxei de publicare in Monitorul Oficial;    
  • dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv,   
  • copii ale actelor de identitate.

Inregistrarea in registrul comertului

Prin inregistrarea in registrul comertului se intelege inmatricularea persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inscrierea de mentiuni, precum si inregistrarea altor operatiuni care, potrivit legii, se mentioneaza in registrul comertului. Solicitarea efectuarii inregistrarii in registrul comertului se face la Biroul Unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal de catre fondatori, administratori sau de catre reprezentantii acestora. Inregistrarea include toate etapele obligatorii indeplinite dupa momentul depunerii dosarului la Biroul Unic si pana in momentul inregistrarii intreprinderii in registrul comertului, incluzand:
Ø      autorizarea constituirii intreprinderii de catre judecatorul delegat;

Ø      obtinerea pe cale electronica a codului unic de inregistrare de la Ministerul Finantelor Publice;

Ø      redactarea incheierii judecatorului delegat;

Ø      inregistrarea intreprinderii in registrul comertului;

Ø      editarea certificatului de inregistrare.

Certificatul de inregistrare continand codul unic de inregistrare este documentul care atesta ca persoana juridica a fost luata in evidenta oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si in evidenta organului fiscal.      


Autorizarea functionarii intreprinderii

Autorizarea functionarii intreprinderii cuprinde activitatile de autorizare a functionarii intreprinderii respective de catre institutiile publice abilitate, efectuate in perioada cuprinsa intre data depunerii dosarului la Biroul Unic si data eliberarii anexei continand avizele, autorizatiile si acordurile necesare functionarii.

Notificarea catre institutii publice: cuprinde activitatile de notificare a inregistrarii unei intreprinderi catre alte institutii publice cu atributii legate de publicitatea, inregistrarea sau evidenta intreprinderilor.

Eliberarea documentului care atesta inregistrarea si autorizarea functionarii unei intreprinderi: acest document este certificatul de inregistrare cu anexele care pot cuprinde avize, autorizatii sau acorduri de functionare si are loc in termen de maxim 20 de zile de la data depunerii dosarului complet pentru inregistrarea si autorizarea functionarii. In situatia in care este adus un imobil ca aport la capitalul social si trebuie obtinuta dovada intabularii acestuia prin intermediul Biroului Unic (la cererea si pe cheltuiala solicitantului), sau intreprinderea functioneaza cu mai mult de 5 sedii sociale secundare, atunci termenul de eliberare a certificatului de inregistrare a intreprinderii este de cel mult 30 de zile.

Procedura unica de inregistrare si autorizare a functionarii unei intreprinderi mici sau mijlocii nu este complicata pentru intreprinzator, acesta avand numai obligatia sa completeze corect formularele necesare, sa aiba documentele doveditoare prevazute de lege, sa plateasca taxele si tarifele, iar apoi sa depuna dosarul la Biroul Unic din cadrul Camerei de Comert si Industrie. Indatoririle intreprinzatorului sunt cuprinse in prima etapa (pre-inregistrarea). Acesta mai trebuie sa revina la Biroul Unic numai pentru a ridica certificatul de inregistrare si anexele.

Procedura unica este complexa sub aspectul multitudinii de etape si activitati care trebuie efectuate de catre compartimentele Camereri de Comert si Industrie, de reprezentantii puterii judecatoresti si ai institutiilor publice abilitate in domeniul autorizarii functionarii intreprinderilor, fara insa a fi necesara prezenta intreprinzatorului.           Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact