StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii
Trimite articolul prin email Profilul intreprinzatorului si responsabilitatea acestuia : Managementul intreprinderii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Profilul intreprinzatorului si responsabilitatea acestuiaProfilul intreprinzatorului si responsabilitatea acestuia   


Succesul activitatii intreprinderilor mici si mijlocii depinde in mare masura de calitatea managerului. Practica tarilor dezvoltate a pus in evidenta ca sansele de supravietuire si de dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii depind de abilitatile intreprinzatorilor.

Intreprinzatorul reprezinta persoana fizica sau juridica care initiaza singura sau in asociere o afacere, asumandu-si riscul de a investi capital si responsabilitatea de a o conduce si a o administra.   

Analize psihologice temeinice, avand ca obiectiv determinarea tipurilor de persoane care au cele mai mari sanse de a deveni intreprinzatori, precum si a factorilor psihologici cu influenta asupra reusitei in afaceri, au evidentiat principalele caracteristici de personalitate si abilitati cu un impact semnificativ asupra succesului afacerilor. Acestea sunt urmatoarele:     

Energia, puterea de a initia afacerea si de a o conduce, ceea ce permite intreprinzatorului sa-si invinga teama privind riscul pierderii capitalului investit. Energia se manifesta in trasaturi specifice de personalitate, cum ar fi vigoarea, spiritul de initiativa, ambitia de a reusi, simtul responsabilitatii.

Abilitati mentale concretizate in inteligenta, capacitate de analiza si sinteza, gandire creativa.  

Cunostinte de specialitate, adica cunostinte tehnice in sfera afacerii alese, cunostinte de natura manageriala, cunostinte de marketing (capacitatea de a identifica oportunitati privind initierea unei afaceri, alegerea furnizorilor, respectiv a consumatorilor), cunostinte financiar-contabile (privind sursele de capital si gestiunea afacerii).

Abilitati de comunicare

Capacitate decizionala

Pe baza acestor caracteristici generale ale intreprinzatorului se poate schita profilul tipic al intreprinzatorului de succes. Nici o persoana nu poate intruni toate trasaturile unui astfel de profil, dar ele se regasesc cu frecventa mare in personalitatea intreprinzatorilor de succes. Cercetari efectuate in tari dezvoltate au pus in evidenta trasaturile caracteristice ale intreprinzatorului de succes, acestea fiind urmatoarele:

Ø      simtul dezvoltat al independentei (nevoia de a nu fi sub conducerea si controlul altor persoane);

Ø     
disponibilitatea de a-si asuma responsabilitati fata de clienti, furnizori si partenerii de afaceri;

Ø      capacitatea de a face eforturi intense si de durata, mai ales in perioada de inceput a afacerii;

Ø      preferinta pentru afaceri care au un risc mediu, precum si inclinatia de a fructifica oportunitatile si de a evita riscul;

Ø      capacitatea de a reactiona rapid si de a decide prompt;

Ø      capacitatea de a-si organiza judicios timpul de munca;

Ø      dorinta de a obtine rapid rezultate concrete, fapt ce determina inclinatia spre afaceri in care viteza de rotatie a capitalului este mare si care au sanse de profit ridicat;

Ø      consacrarea intregii energii, a capitalului si a timpului pentru derularea cu bune rezultate a afacerii;

Ø      incredere in succesul personal, respectiv capacitatea de revenire rapida (psihica) dupa esecuri;

Ø      motivatia (castiguri banesti, dorinta de afirmare, continuarea afacerii familiale);

Ø      preocupare continua pentru viitorul intreprinderii.

Responsabilitatile pe care trebuie sa si le asume un intreprinzator sunt pe plan economic, social si etic fata de stat, consumatori, furnizori si angajati. Acestea se intrepatrund, in sensul ca nerespectarea obligatiilor contractuale ale unei intreprinderi fata de o alta intreprindere are implicatii economice (cum ar fi dereglari ale activitatii intreprinderii beneficiare), sociale (reducerea castigurilor angajatilor din ambele intreprinderi in discutie), precum si etice (diminuarea prestigiului intreprinderii).Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact