StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii

Procesul de reforma si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlociiProcesul de reforma si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii


In Romania procesul de reforma are doua coordonate principale:

- procesul de privatizare a intreprinderilor de stat;

- crearea unor intreprinderi mici si mijlocii care sa utilizeze tehnologii si capital tehnic avansat pentru a le conferi flexibilitate si dinamism.Procesul de privatizare a intreprinderilor mari si foarte mari se loveste de probleme ale restructurarii, respectiv de blocajul financiar. De aceea o cale de actiune imediata este stimularea intreprinderilor mici si mijlocii, care este mai usor de realizat si are un impact mai mare.

In Romania unele intreprinderi mici si mijlocii au evoluat din intreprinderile de stat care au actionat in domeniul vanzarilor cu amanuntul, a alimentatiei publice si serviciilor, dar majoritatea sunt intreprinderi nou create. De asemenea patrunderea capitalului strain pe piata Europei de Est a determinat infiintarea unui numar tot mai mare de societati mixte.

Actuala structura a intreprinderilor mici si mijlocii din Romania dovedeste o pondere mica a industriei si o pondere mare a comertului si serviciilor. Intreprinderile mici si mijlocii din industrie necesita asumarea unui risc mai mare decat cele din ramura serviciilor din urmatoarele considerente: sunt mai vulnerabile la concurenta interna si externa, au un ciclu de productie m 444c22e ai lung, iar viteza de rotatie a mijloacelor circulante este mai mica.

In Romania, programul de reforma trebuie sa creeze un mediu economic care sa stimuleze activitatea intreprinderilor mici si mijlocii si sa formeze o cultura de intreprinzator.

Obiectivele asistentei oferite intreprinderilor mici si mijlocii in tarile dezvoltate sunt foarte apropiate, dar totusi se constata anumite particularitati, si anume:

- in Olanda ele se refera la stimularea productiei si la ocuparea fortei de munca;

- in Marea Britanie se urmareste cresterea rentabilitatii intreprinderilor mici si mijlocii, reducerea formalitatilor de inregistrare si a birocratiei, existand un minister al intreprinderilor mici si mijlocii;

- in Germania se urmareste cresterea productivitatii muncii si a competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii.

In general, cu cat nivelul de dezvoltare al unei tari este mai mare, cu atat exista conditii mai bune pentru realizarea unei asistente adecvate a intreprinderilor mici si mijlocii.

Guvernele din tarile dezvoltate s-au orientat spre doua tipuri de politici referitoare la intreprinderile mici si mijlocii:

- subventionarea masiva a programelor financiare pentru intreprinderi mici si mijlocii;

acordarea unor facilitati speciale privind investitiile.

Cu toate acestea exista unele critici referitoare la politicile de asistenta, in sensul ca sunt directionate spre infiintarea intreprinderilor mici si mijlocii si mai putin spre crearea conditiilor de dezvoltare a lor.

Politicile guvernamentale de stimulare a intreprinderilor mici si mijlocii sunt mai favorabile in SUA decat in Europa, rezultatul direct fiind faptul ca ponderea fortei de munca ocupate in aceste intreprinderi a crescut in SUA, in timp ce in tarile europene a stagnat.

Specialistii apreciaza ca asistenta acordata intreprinderilor mici si mijlocii in Japonia prezinta o anumita superioritate fata de alte tari, aici existand legaturi stranse intre intreprinderile mari si cele mici, respectiv mijlocii, aspect care genereaza competitivitatea intreprinderilor mici si mijlocii. Guvernul japonez asigura de 20 de ori mai mult ajutor financiar pentru intreprinderile mici si mijlocii decat guvernul SUA. In Japonia exista un sistem national de peste 185 centre de cercetare-testare, iar intreprinderile mici si mijlocii pot apela (in schimbul unei taxe mici) la echipamentul centrului pe care ele nu-si permit sa-l cumpere si de asemenea pot consulta personalul de specialitate pentru problemele cu care se confrunta.Incubatoarele de afaceri    

Reprezinta un instrument de asistenta pentru intreprinderile mici si mijlocii. Intrucat disponibilitatea capitalului pentru aceste intreprinderi este redusa a aparut necesitatea existentei unui mecanism care sa permita intreprinzatorilor sa ajunga intr-un stadiu in care saŽsi poata sustine intreprinderea din resurse proprii. Dupa ce intreprinderea reuseste sa-si perfectioneze produsele si serviciile, sa-si creeze un segment de consumatori si sa-si perfectioneze aptitudinile manageriale, aspecte care dovedesc ca aceasta poate functiona, urmeaza ca ea sa paraseasca incubatorul. Scopul incubatorului de afaceri este stimularea si cultivarea talentului de intreprinzator, prin oferirea unor servicii si a unui suport, acestea completand aptitudinile intreprinzatorului si determinand cresterea sanselor de succes ale intreprinderilor mici si mijlocii.

Incubatorul pune la dispozitia intreprinzatorului asistenta de specialitate si spatii pentru desfasurarea activitatilor. El poate oferi asistenta financiara intreprinderilor mici si mijlocii in urmatoarele moduri:

- asigura resurse financiare pentru a ajuta lansarea intreprinderii;

- ajuta intreprinderile prin faptul ca stimuleaza formarea capitalului.

Caile prin care actioneaza incubatorul de afaceri sunt:

Ø      inchiriaza spatii la preturi mici;

Ø      ofera gratuit consultanta;

Ø      usureaza contactul cu bancile, cu partenerii de afaceri, cu institutiile financiare;

Ø      ofera servicii de leasing, programe de pregatire, secretariat si contabilitate.   

Experienta tarilor dezvoltate (si mai ales SUA) privind incubatoarele de afaceri pun in evidenta ca prin intermediul acestora intreprinzatorii se pot concentra asupra dezvoltarii si fundamentarii conceptului de afaceri, se creeaza noi locuri de munca, se asigura interactiuni intre intreprinzatori intr-un mediu dinamic si inovativ, ceea ce duce la crearea unor intreprinderi mici si mijlocii viabile.

Incubatorul de afaceri reprezinta un tip de laborator economic pentru crearea de noi intreprinderi, mijloacele de finantare a acestuia provenind din surse guvernamentale si locale, respectiv de la fundatii sau chiar de la intreprinderile mari.


Agentiile de consultanta

Referitor la activitatea agentiilor de asistenta si consultanta pentru intreprinderile mici si mijlocii trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

  • Structura organizatorica si modul de organizare (sub forma de institutii autonome, semiautonome, private sau publice, adica aflate sub controlul guvernului). S-a constatat ca cele mai de succes agentii sunt cele in care implicarea guvernului este minima.
  • Modul de finantare a agentiilor, in sensul ca asistenta se acorda gratuit sau nu.
  • Evaluarea rezultatelor.
  • Coordonarea diferitelor tipuri de agentii si gradul in care ele isi integreaza serviciile.

Agentiile de consultanta au ca surse de finantare taxele, publicatiile, sponsorizarile sau sprijinul guvernamental. Aceste agentii ofera urmatoarele tipuri de servicii:Ø      intocmirea planurilor de afaceri;

Ø      testarea aptitudinilor de intreprinzator;

Ø      oferirea unor informatii;

Ø      organizarea unor cursuri.          

Intr-o economie de tranzitie, cum este cazul Romaniei apare necesara sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii din urmatoarele motive:

  • Climatul economic este nesigur pentru intreprinzatori datorita puterii de cumparare reduse, a veniturilor mici, a instabilitatii pietei.
  • Resursele financiare sunt limitate, iar accesul la credite bancare este dificil datorita nivelului inalt al dobanzilor si a garantiilor bancare. intrucat majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii sunt l inceputul activitatii, ele nu au rezultate care sa convinga bancile cu ocazia solicitarii creditelor, astfel ca acestea considera ca imprumuturile acordate acestor intreprinderi prezinta un risc ridicat. In general, in economiile de tranzitie s-a constatat ca sursele de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii sunt capitalul propriu (adica economiile intreprinzatorilor, capitalul primit de la prieteni si rude aflate in strainatate) si numai apoi se recurge la capitalul imprumutat.
  • Politica de impunere (taxe si impozite) este impovaratoare pentru intreprinderile mici si mijlocii si diminueaza resursele financiare care raman la dispozitia acestora pentru dezvoltarea afacerii. Reforma economica si restructurarea necesita resurse financiare tot mai mari, determinan cresterea impozitelor percepute. Dar intreprinderile mici si mijlocii fiind la inceputul activitatii lor necesita resurse financiare pentru dezvoltare. De aceea prezinta importanta stabilirea unei raite juste de impunere care sa nu descurajeze activitatea intreprinderilor mici si mijlocii.
  • Lipsa informatiilor privind afacerile, precum si a cunostintelor economice. Intreprinzatorii se confrunta cu o lipsa cronica de informatii privind lansarea unei intreprinderi mici sau mijlocii, dezvoltarea unui plan de afaceri, accesul pe piata creditelor, strategia de marketing, notiuni financiar-contabile etc. De aceea exista o mare nevoie de pregatire economica referitoare la practicile de baza ale economiei de piata.
  • Lipsa unor aptitudini manageriale cerute de desfasurarea activitatii intr-o economie de piata (cum ar fi evaluarea si fructificarea oportunitatilor pietei, asumarea riscurilor managementul strategic, managementul resurselor umane), in Romania asistenta pentru intreprinderi mici si mijlocii se desfasoara intr-un cadru legislativ relativ sumar, ale carui prevederi au un grad mare de generalitate, si anume:

imbunatatirea sistemului de creditare pentru intreprinderile mici si mijlocii;

anularea sau diminuarea taxelor vamale pentru importul de utilaje si echipamente;

crearea unor servicii de informare, asistenta si consultanta gratuita sau cu taxe mici.

Centrul Roman pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii a formulat propuneri pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii, acestea constand in urmatoarele:

ð     Propuneri care vizeaza politica fiscala:

reducerea impozitelor pentru a favoriza reinvestirea profitului si crearea unor locuri de munca noi;

diferentierea ratelor de impozitare a profitului in functie de marimea lui;

impozitarea diferentiata a profitului in functie de domeniul de activitate (industrie, comert, servicii etc);

impozitul pe profit sa nu depaseasca 20% ;

scutirea de la plata impozitului pe profit in primii trei ani de functionare a intreprinderii.

ð     Propuneri privind politica si reglementarile financiare:

facilitarea accesului la surse de finantare;

credite cu rate preferentiale ale dobanzilor acordate in functie de sectorul de activitate si de forta de munca folosita;

acordarea de credite fara obligatia de a prezenta garantii materiale;masuri legislative urgente si eficiente pentru diminuarea blocajului financiar;

acordarea de imprumuturi avantajoase pentm cumpararea spatiilor de productie ramase disponibile la intreprinderile de stat;

un nivel redus al dobanzilor (maxim 20%);

simplificarea procedurii de contractare a creditelor, respectiv a sistemului de

decontari;

infiintarea unei banci a intreprinderilor mici si mijlocii care sa acorde credite preferentiale pentru aceste intreprinderi.

ð     Masuri de politica economica:

privatizarea rapida a intreprinderilor si a bancilor;

stoparea inflatiei;

lege a investitiilor care sa stimuleze dezvoltarea productiei in intreprinderile mici si mijlocii;

inlaturarea concurentei neloiale;

un cadru juridic clar pentru intreprinderile mici si mijlocii care sa atraga investitori straini, sa permita un acces mai bun la informatii, sa stimuleze angajarea somerilor si absolventilor.

combaterea birocratiei prin simplificarea procedurii de contractare a creditelor, cresterea competentei profesionale a personalului din cadrul institutiilor care sprijina dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii;

masuri concrete de asistare a intreprinderilor mici si mijlocii in probleme privind oportunitatile de afaceri, mediatizarea intensa a programelor de asistenta.
Termeni cheie :


- intreprindere mica si mijlocie

- microintreprindere

- intreprindere mica

- intreprindere mijlocie

- rolul intreprinderilor mici si mijlocii

- importanta intreprinderilor mici si mijlocii

- facilitati pentru intreprinderile mici si mijlocii

- incubator de afaceri

- agentie de consultantaIntrebari cheie, de verificare:


- Cum definiti o intreprindere mica si mijlocie?

- Care sunt deosebirile intre o intreprindere mica si mijlocie din Romania si alta din alte state?

- Care sunt domeniile de activitate in care se pot constitui intreprinderi mici si mijlocii?

- Care sunt trasaturile caracteristice ale unei intreprinderi mici si mijlocii?

- Ce considerente credeti ca vor influenta evolutia intreprinderilor mici si mijlocii in Romania?

- Care sunt principalele probleme cu care se confrunta intreprinderile mici si mijlocii in tara noastra?

- Care sunt cele mai frecvente cauze ale falimentului unei intreprinderi mici sau mijlocii?

- Care sunt caracteristicile programului de reforma economica in Romania?

- Ce sunt incubatoarele de afaceri si care este rolul lor economic?

- Ce sunt agentiile de consultanta si cum sprijina ele dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii?Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact