StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii

Rolul si importanta intreprinderilor mici si mijlociiRolul si importanta intreprinderilor mici si mijlocii


In tarile dezvoltate cum ar fi S.U.A., aproximativ 4 din 10 persoane apreciaza ca a avea in proprietate o intreprindere mica sau mijlocie constituie una dintre cele mai bune modalitati pentru a castiga. Tot aici, anual se infiinteaza aproximativ 700.000-1.000.000 intreprinderi mici si mijlocii, astfel ca pentru fiecare intreprindere care a dat faliment se infi 444b14e inteaza alte 9 intreprinderi mici si mijlocii noi.

Rolul si importanta intreprinderilor mici si mijlocii decurg din anumite trasaturi care fac ca ele sa fie mai mult decat o 'miniatura' a intreprinderilor mari, si anume:

  • Ofera noi locuri de munca si constituie un climat propice pentru perfectionarea angajatilor, acestia dobandind experienta necesara pentru a se transfera apoi in intreprinderi mari, unde motivatia in munca este mai mare;
  • Favorizeaza inovarea si flexibilitatea. Multe produse si procese tehnologice noi au fost create in intreprinderile mici si mijlocii intrucat intreprinderile mari, desi au compartimente de cercetare puternice tind sa-si canalizeze eforturile spre imbunatatirea produselor existente, pe care sa le produca apoi in cantitati mari, obtinand avantaje generate de economia dimensionala. Intreprinderile mari nu au aceeasi flexibilitate ca si intreprinderile mici si mijlocii. intreprinderile mici si mijlocii, pentru a avea succes, trebuie sa-si canalizeze eforturile spre crearea de noi produse si servicii, fiind astfel capabile sa-si adapteze rapid productia la schimbarile cererii.
  • Stimuleaza concurenta, adica intreprinderile mici si mijlocii au un rol activ in crearea unei economii sanatoase si competitive. Ele incurajeaza concurenta in ceea ce priveste pretul, designul produselor si eficienta. Fara existenta intreprinderilor mici si mijlocii, intreprinderile mari ar detine monopolul pe domenii de activitate


  • Ajuta la functionarea intreprinderilor mari, prin faptul ca anumite activitati pot fi mai bine realizate de catre intreprinderile mici si mijlocii. Astfel daca aceste intreprinderi ar fi instantaneu desfiintate, intreprinderile mari ar fi nevoite sa desfasoare multe activitati care nu sunt eficiente pentru ele. Activitatile care pot fi mai eficient realizate in intreprinderile mici si mijlocii sunt aprovizionarea cu materii prime si subansamble (aceste intreprinderi actionand ca si subcontractanti pentru intreprinderile mari), respectiv distributia produselor fabricate de catre intreprinderile mari. De exemplu, firma General Motors din S.U.A se aprovizioneaza cu repere, subansamble si servicii de la peste 37.000 intreprinderi rnici si mijlocii. Firma italiana Benetton desfasoara aproximativ 95% din procesul de productie prin intermediul unor subcontractanti care sunt intreprinderi mici si mijlocii.
  • Fabrica eficient produse, respectiv presteaza eficient servicii. Faptul ca intreprinderile mici si mijlocii continua sa supravietuiasca intr-un mediu economic concurential constituie o dovada a functionarii lor eficiente. Daca ele ar fi ineficiente si nu ar avea o contributie utila in economie, atunci ar fi 'inghitite' de concurentii puternici. Un studiu efectuat in S.U.A. a relevat faptul ca intreprinderile mici si mijlocii au un profit de 4 ori mai mare pe 1 dolar investit fata de intreprinderile mari.   


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact