StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul proiectelor

Scrierea cererilor de finantareSCRIEREA CERERILOR DE FINANTARE


I.Ce este o cerere de finantare?


O cerere de finantare este o solicitare de sprijin(de obicei bani sau ajutor tehnic) pe care o adresati in scris unei fundatii, intreprinderi sau unei alte institutii cu scopul de a folosi capacitatea organizatiei pe care o reprezentati pentru a aborda o problema existenta in cadrul comunitatii din care faceti parte.
De asemenea, nu uitati, propunerea de proiect nu poate fi facuta impotriva  a ceva, ea trebuie facuta pentru ceva.O propunere de proiect este totdeauna pozitiva.


O cerere de finantare de calitate indeplineste urmatoarele cinci functii:


Cererea de finantare reprezinta un proiect

Cererea de finantare reprezinta proiectul pe care l-ati creat.Scopul acestuia este de a rezolva o problema reala si presanta.Daca nu exista o problema clara si usor de identificat, nu puteti propune un proiect pentru rezolvarea ei.Cererea de finantare reprezinta ideile voastre si solutiile pe care le propuneti.


Cererea de finantare reprezinta un plan


Cererea de finantare contine un plan de activitati detaliat pe care l-ati creat si care va fi pus in aplicare asa cum a fost formulat, cu exceptia cazului in care cadeti de acord cu finantatorul asupra unor modificari.


Cererea de finantare este o solicitare


Este necesar sa pastrati acesta idee in minte.Dumneavoastra solicitati fonduri, sprijin de specialitate, echipamente, carti, etc.O cerere de finantare nu este o rugaminte de a primi sprijin.Este o solicitare bine gandita.Acesta inseamna ca o cerere de finantare nu trebuie sa para o cerere de fonduri din partea cuiva cuprins de panica.


Cererea de finantare este un instrument de convingere


O cerere de finantare este un instrument prin care convingeti pe cineva sa vada lucrurile in felul in care le vedeti dumneavoastra.Este de asemenea un mod de a-l face pe potentialul finantator sa creada ca prin finantarea proiectului pe care il propuneti da o utilizare sigura si eficienta fondurilor de care dispune.


Cererea de finantare este o promisiune si un angajament


In cererea pe care o faceti promiteti sa rezolvati o problema si va angajati sa urmati intocmai planul propus.Promisiunea si angajamentul sunt de natura morala dar odata obtinuta finantarea ele capata un caracter legal.II.Ce trebuie sa faceti inainte de a redacta cererea de finantare:


90% din cererile de finatare sfarsesc prin a fi respinse de potentialii donatori.De ce? De cele mai multe ori datorita documentarii insuficiente realizata de solicitant privind modul in care trebuie intocmita si prezentata cererea respectiva.Cautarea de fonduri necesita timp si multa munca, si presupune urmatoarele:


(a)    Clarificati cat se poate de bine scopul proiectului pe care il propuneti.Ce problema urmeaza sa rezolve acesta?Ce parte a populatiei sau ce grup urmeaza sa beneficieze de acest proiect? In ce mod se vor manifesta aceste beneficii?Cautati sa fiti cat se poate de la obiect.

(b)    Documentati-va.Gasiti si alti donatori sau posibili sustinatori care sunt interesati in domeniul in care se desfasoara proiectul.Trebuie sa va documentati, de asemenea, in problema pe care o propuneti spre rezolvare.Necesitatea proiectului pe care il propuneti trebuie temeinic documentata.Daca nu faceti aceasta munca de documentare , nu veti avea pe ce sa bazati cererea de finantare.


Toate aceste par sa implice  foarte mult efort, o multime de lucruri de tinut minte si totusi nu sunteti inca nici macar la jumatatea drumului! De ce trebuie sa dedicati atat de mult timp documentarii? Centrul pentru Donatii din SUA recomanda ca , 636g69g date fiind 100 de ore de munca, acestea sa fie distribuite dupa tipul de activitate dupa cum urmeaza:Pana la 25% din timp va fi dedicat documentarii.O buna documentare va va ajuta sa economisiti timp mai tarziu si va oferi informatiile necesare privind organizatia si proiectul dumneavoastra (usurand astfel munca ulterioara de evaluare si raportare).
Ce oferiti?


Cand cautati bani, ganditi-va ca vindeti o idee.Donatorul face un parteneriat cu dumneavoastra, el aduce banii, dumneavoastra ideea si munca.Ca si partener, trebuie sa-l considerati egalul dumneavoastra.


Aveti de vanzare trei lucruri principale:


Importanta muncii pe care o faceti

Valoarea organizatiei dvs.

Abilitatea pe care o aveti in a indeplini munca propusa.


Donatorul va recompensa o idee, dar si organizatii si oameni care au dovedit ca merita, care si-au aratat abilitatile pe care le pot oferi.


Credeti in ceea ce faceti:


Trebuie sa va puneti doua intrebari:


De ce ar trebui cineva de pe lumea asta sa va sprijine?

De ce este atat de important, de deosebit ceea ce faceti?


Pentru a reusi trebuie sa credeti in ceea ce v-ati propus si in importanta muncii dvs.De ce este importanta munca dvs.?Ceea ce faceti este nou sau deosebit? Exista o nevoie presanta pentru care faceti acest lucru? Acestea sunt lucrurile pe care le aveti de oferit, iar propunerea dumneavoastra de finantare trebuie sa comunice acest lucru.


Intelegeti-va slabiciunile:


Iata cateva posibile motive pentru a va fi refuzata cererea:


Sunt deja prea multe organizatii care fac acest lucru, deja finantam cateva..

Nu am fost niciodata.. acolo.si nu vad de ce am finanta.

Nu am auzit niciodata de ei.poate ca nu fac treaba buna.

Au un deficit urias. nu vad de ce am continua sa-i finantam.

Cheltuiesc prea mult pentru administratie.

Sunt extrem de bogati; au patrimoniu si rezerve uriase.Asa ca nu au nevoie de ajutorul nostru.

Furnizeaza servicii scumpe.putem cheltui banii mai inteligent in alta parte.

Am auzit de ei.au avut o publicitate rea cand au demisionat doi membri din conducere.

Sunt prea politici.Exercitiu: incercati sa gasiti cate un posibil raspuns pentru toate aceste afirmatii:Ce vor potentialii donatori de la dumneavoastra:


Ø      vor sa finanteze proiecte care vor crea o buna imagine a propriei lor organizatii

Ø      nu vor sa ofere fonduri unor organizatii care sunt prost administrate

Ø      nu vor sa finanteze proiecte care nu concorda cu propriile lor scopuri

Ø      nu vor sa finanteze proiecte ce comporta un mare risc din punct de vedere financiar, politic, social

Ø      vor sa finanteze proiecte a caror necesitate este clar definita si care sunt bine documentate


Nu uitati, intr-o prima faza cererile de finantare sunt examinate la repezeala (30 de secunde). Dati o deosebita atentie primei pagini si rezumatului proiectului, folosind caractere care sa accentueze ideile importante.

Trebuie sa aratati ca organizatia pe care o reprezentati are o buna reputatie, ca ofera servicii de calitate, ca este bine administrata, da dovada de responsabilitate financiara si dispune de personalul necesar pentru ducerea la indeplinirea proiectului.Cele mai bune organizatii nu asteapta niciodata ca fondurile sa vina la ele, ele sunt in permanenta cautare de fonduri, planificand si gandind strategic.


Cand sa nu solicitati fonduri:


Ø      cand donatorul nu finanteaza proiecte in domeniul dumneavoastra de activitate

Ø      in cazul in care costurile asociate cu proiectul si planul de desfasurare a acestuia sunt nerealiste

Ø      atunci cand nu ati identificat cu claritate problema pe care vreti sa o rezolvati

Ø      daca nu stapaniti indeajuns domeniul in care urmeaza sa se desfasoare proiectul.


Ce faceti daca raspunsul este "nu"


Imbunatatiti-va modul de intocmire a cererii de finantare. Claditi-va o buna reputatie. Asigurati-va ca donatorii carora va adresati sunt cei adecvati. Traduceti"nu" prin "incearca din nou" . Intrebati de ce cererea nu a fost aprobata. Interesati-va daca mai puteti aplica din nou dupa ce ati facut modificarile de rigoare. Cereti donatorului sa faca sugestii pentru imbunatatirea cererii de finatare sau sa va recomande alti donatori.Nu abandonati. Nu este usor sa obtineti fonduri dar cu insistenta si cu un proiect valoros veti reusi.
ALEGEREA SURSEI DE FINANTARE POTRIVITE:


Cele doua tipuri de finantatori dintre care puteti alege sunt:


Surse de finantare publice:


proiecte guvernamentale la nivel local(ex:DTSJ)

proiecte guvernamentale la nivel regional(ex:Agentia Regionala de Dezvoltare Nord-Vest)

proiecte guvernamentale la nivel national(ex:MTS; Eurotin)

proiecte guvernamentale la nivel international(ex:USAID,Delegatia Comisiei Europene)


Surse de finantare private:


fundatii ale comunitatii

fundatii la nivel national(ex:FDSC)

fundatii cu scopuri speciale(ex:Charity Know How, Fundatia Mondiala SCOUT)

fundatii particulare(ex:Fundatia pentru o Societate Deschisa-SOROS)

fundatii ale unor companii(ex.American Express Foundation)

companii particulare(ex: MobilRom-DIALOG, Mobil Fon-CONNEX)

persoane particulare

PLANIFICAREA PROIECTULUI SI DEZVOLTAREA PROPUNERII


Primele sectiuni ale acestui suport de curs au avut ca scop sa va pregateasca pentru cea mai importanta dintre sarcini:SCRIEREA PROPUNERII DE FINANTARE.Urmatoarele 12 sectiuni sunt cele care va vor ajuta sa aveti sub control procesul de pregatire a propunerii.


Nu uitati!Conceptul care sta la baza acestei expuneri este cel de "puzzle book"-acela ca prin fragmentarea procesului in etape mici se simplifica rezolvarea sarcinii.Dar nu pierdeti din ochi imaginea ansamblului general!Ganditi global si actionati local.


In cele ce urmeaza, tineti cont de faptul ca sectiunile sunt aranjate in ordinea in care trebuie sa abordati etapele procesului de elaborare a cererii de finantare.Ordinea in care o propunere de finantare este citita nu este aceeasi cu cea in care ea trebuie elaborata.


Ordinea in care majoritatea finantatorilor cer sa le prezentati proiectul va poate deruta.

Ordinea uzuala a partilor unei propuneri este construita pentru a creste acuratetea si intelegerea sa atunci cand este citita si este putin productiva daca este aplicata in procesul de scriere a propunerii.


ORDINEA TIPICA A PROPUNERII ATUNCI CAND ESTE CITITA


Scrisoarea de insotire

Pagina cu titlul

RezumatIntroducere

Problema/Scop

Justificarea problemei/Necesitate

Obiective

Metode

Planificarea activitatilor

Grup tinta

Beneficiari

Evaluare

Durabilitate

Buget

Anexe


ORDINEA IN CARE PROPUNEREA ESTE ELABORATA


Aceasta ordine tine cont , in primul rand, de faptul ca elementele ce intra in componenta unei propuneri se impart in doua categorii: elemente"esentiale" si elemente"de piata".

Elementele esentiale reprezinta "miezul" propunerii de finantare si, indiferent de finantatorul caruia ii este adresata cererea , sunt definite la fel.Ele sunt concepute in ordinea urmatoare:


DECLARAREA PROBLEMEI/SCOPULUI

OBIECTIVE

METODE

EVALUARE

BUGET


Acestea sunt elementele esentiale, indiferent de finantator ele sunt definite la fel.


Justificarea problemei

Finantari ulterioare/durabilitate

Introducere

Pagina de titlu

Rezumat

Anexe

Scrisoare insotitoare


Elementele "de piata" sunt elementele secundare si sunt mai "flexibile" in functie de cererile finantatorului.Cu alte cuvinte, sunt adaptate in functie de cerintele"pietei" finantatorilor.
PROBLEMA


Orice proiect are drept scop o schimbare.Ce doreste un proiect sa schimbe?Cel putin din punctul de vedere al initiatorilor lui, el urmareste o schimbare in bine  a situatiei beneficiarilor proiectului.Orice proiect exista deoarece initiatorii lui au identificat o problema pe care doresc fie sa o inlature, fie sa o atenueze.

Trebuie sa aratati ca problema exista si este presanta, FARA A FOLOSI PROPRIA OPINIE , ci folosind studii, declaratii, articole, etc.Finantatorul trebuie sa inteleaga din documentul pe care il veti inmana ca problema pe care a-ti identificat-o exista si trebuie solutionata ACUM ( altfel puteti avea un raspuns de genul: "problema dumneavoastra este importanta insa o vom finanta doar anul viitor.").


Deci , prin proiectul pe care il propuneti urmariti umplerea lacunei dintre situatia prezenta si cea pe care o doriti la sfarsitul proiectului.Situatia de la sfarsitul proiectului poate reprezenta fie solutia finala pentru problema, fie solutia partiala, dar realista, care se poate realiza in timpul si cu resursele avute la dispozitie.


Pentru a va asigura de faptul ca problema este bine aleasa si ca este clar definita, raspunde-ti la urmatoarele intrebari:

Este ea intr-adevar problema reala, sau doar un simptom sau o solutie a unei probleme-cauza care trebuie inca identificata?

Cum a fost identificata problema?Poate fi sustinuta prin rezultatele unor studii si/sau cercetari?

Este organizatia dumneavostra capabila sa abordeze si sa rezolve acesta problema?

In ce stadiu se va afla problema dupa terminarea proiectului?


Cum este enuntata problema in prezent?

Care este gradul de cunoastere al problemei?                 

LACUNA

Este lacuna dintre stadiul actual si cel pe care preconizam sa il atingem .

Este cea pe care organizatia doreste sa o

micsoreze sau sa o faca sa dispara.


Care este stadiul la care vrem sa ajunga problema in urma proiectului?
SCOPUL


Scopul unui proiect reprezinta rezolvarea problemei.Asadar, odata definita problema, trebuie sa fie foarte usor sa definim scopul.


Daca privim la diagrama cu lacuna, scopul este stadiul in care dorim sa ajunga problema la finalul proiectului.


Recomandari:

Enuntul scopului trebuie sa fie scurt si concis.

Nu trebuie sa apara necesitatea de a folosi conjunctia"si" pentru a desparti doua propozitii.Daca se intampla acest lucru , s-ar putea sa fie vorba de doua scopuri.


O formulare posibila a scopului unui stagiu de formare sefi de unitate-modulul proiecte ar putea fi" Am dori ca 80% din liderii de unitate care vor participa la acest stagiu sa fie capabili sa scrie o cerere de finantare si sa administreze un proiect"

OBIECTIVELE


Un obiectiv este un rezultat scontat ce trebuie obtinut in efortul de atingere a scopului. Obiectivele sunt pasii ce trebuie facuti pentru a ne apropia de scop.Pe masura ce organizatia atinge obiectivele proiectului, lacuna dintre stadiul actual si scop se limiteaza.

Trebuie avut mare atentie cand se enunta obiectivele pentru a nu se confunda cu metodele.Acestea din urma descriu cum se indeplinesc obiectivele.Obiectivele reprezinta un sfarsit , in timp ce metodele reprezinta drum.Cea mai buna regula de deosebire a lor este urmatoarea:daca exista un singur mod de a indeplini obiectivul pe care l-ati enuntat probabil ca, de fapt, ati enuntat o metoda.


Un obiectiv nu este ceea ce vrei sa faci, ci ceea ce vrei sa obtii prin ceea ce faci.


De asemenea, ca un obiectiv sa fie bine definit el trebuie sa fie SMART(istet).


S-specific( specific= este obiectivul clar:cine, ce, cand, unde, cum, grup-tinta?).

M-measurable( masurabil=sunt rezultattele masurabile, usor de cuantificat?).

A-achievable(tangibil=este un obiectiv care poate fi in general atins?).

R-realistic(realist= are organizatia eresursele necesare pentru atingerea lui in timpul dat?)

T-timely(incadrat in timp=exista un termen limita?).


Exemplu:

Obiectivul nr. 1: Anuntarea programului de instruire si primirea cererilor de participare intr-o perioada de 1 luna.

Obiectivul nr.2:Selectarea a 30 de lideri de unitate care vor participa la stagiu, intr-o perioada de 2 saptamani, etc
METODE:


In aceasta sectiune va trebui sa descrieti in detaliu cum urmeaza sa puneti in practica proiectul si ce veti face pentru atingerea obiectivelor.Metoda este un mijloc de a atinge un obiectiv. Trebuie retinut faptul ca pentru atingerea unui obiectiv este necesara punerea in practica a mai multor metode.


Mentionarea fiecarei metode presupune:


1.Enuntarea activitatii ce trebuie derulata;

2.Specificarea responsabilului activitatii respective;

3.Specificarea  resurselor de care este nevoie(personal. echipament, timp);

4.Descrierea secventelor in timp si modul cum se interfereaza activitatile.


Pentru a elabora metodele de atingere a obiectivelor, raspunde-ti la urmatoarele intrebari:


Ce anume aveti de facut pentru atingerea obiectivului?(Raspunsul la acesta intrebare il constituie actiunile ce trebuie intreprinse).

Ce sarcini trebuie indeplinite in cadrul fiecarei actiuni?(Raspunsul va ajuta sa evaluati resursele de care aveti nevoie si planificarea in timp)

Ce resurse sunt necesare pentru indeplinirea fiecarei sarcini?

Care sunt datele de incepere si terminare a sarcinilor?(Raspunsul la aceasta intrebare va ajuta sa determinati secventele in timp).

Cum se vor selecta participantii?(Raspunsul va ajuta sa va dati seama daca veti avea oamenii necesari pentru ducerea activitatilor la bun sfarsit).
Metoda SCOUT.


Daca dorim ca proiectul pe care il facem sa fie unul specific cercetasesc, atunci trebuie sa folosim intr-o mai mica sau mai mare masura elementele metodei SCOUT..Metoda SCOUT este fara indoiala elementul fundamental care ne deossebeste de alte organizatii de tineret din lume.


Ca definitie, in Constitutia Mondiala, ea reprezinta:

"Un sistem de auto-educatie progresiva, prin:

Un Legamant si o Lege(Legamantul este o angajare solemna:" pe onoarea mea, promit ca voi face tot posibilul sa." , iar Legile stabilesc principiile si scopurile Miscarii SCOUT in forma unui cod de comportament. Principalele elemente ale Legii Scout sunt:<<Un cercetas este.Loial, De incredere, Saritor, Prietenos, Politicos, Bun, Ascultator, Econom, Vesel,Curajos, Pur,Credincios>>Aceste elemente sunt "fundatia" pe care este cladit edificiul Scout si orice program cercetasesc adevarat poate fi redus la unul sau mai multe dintre ele.

Invatarea prin actiune( cercetasia nu se bazeaza pe o serie de lectii si examene, pentru a atinge scopul sau educativ liderul nu da lectii ci propune cercetasilor niste activitati care le permit sa descopere si sa puna in practica caliatatile, atitudinile, aptitudinile si cunostintele pe care liderul doreste ca el sa le dobandeasca.

Viata in grupuri mici (patrule, spre exemplu) urmarind, sub supravegherea adultilor, descoperirea progresiva si acceptarea responsabilitatilor, formarea spiritului de auto-determinare in dezvoltarea caracterului, acumularea de informatii si deprinderi, castigarea increderii in fortele proprii, capacitatea de adaptare si abilitatile de a coopera si conduce.

Programe de activitati progresive si stimulante, bazate pe interesul participantilor, incluzand jocuri, cunostinte practice utile si servicii in folosul comunitatii, desfasurate, in general, in cadrul oferit de natura, in stransa legatura cu aceasta."

Cadrul simbolic( care se refera la toate acele elemente cu un inteles special: numele patrulei, uniforma, steagul, strigatul patrulei, ceremonii, povesti, etc, tot ceea ce poate crea o atmosfera care sa duca la atingerea scopurilor educative unde explicatiile abstracte nu ar reusi niciodata).

Viata in natura( activitatile au loc in principal in exterior, in contact cu natura, unde se pot organiza activitati incitante ce pot fi adaptate fiecarei ramuri de varsta: hike-uri, explorari, observarea faunei si florei, campare, etc)

Prezenta unui lider adult care ofera sfaturi si suport


EVALUAREA


Evaluarea este una din partile cele mai importante ale unui proiect, desi de obicei o tratam cu superficialitate.O evaluare corecta ne poate ajuta sa economisim resurse si sa invatam cum sa facem lucrurile mai bine data  viitoare.

In general, orice finantator este foarte atent la ceea ce scrieti in aceasta sectiune, deoarece doreste sa poata masura progresul realizat in atingerea obiectivelor si sa poata verifica daca banii sunt gestionati corect.


Pentru a putea face o evaluare corecta a proiectului este de dorit sa puteti raspunde urmatoarelor intrebari:

Ø      In ce masura proiectul si-a atins obiectivele?

Ø      In ce masura atingerea acestor obiective poate fi atribuita direct proiectului Dvs?

Ø      In ce masura proiectul s-a desfasurat conform planificarii propuse in cererea de finantare?

Ø      Ce parte din activitatile proiectului s-au desfasurat mai bine si in ce fel?

Ø      Ce parte a proiectului nu s-a desfasurat la inaltimea asteptarilor, si de ce?

Ø      Care a fost parerea participantilor despre proiect?

Ø      Ati schimbat metodologia pe parcursul proiectului, si de ce anume?

Ø      A fost suficient timpul pe care l-ati planificat?

Ø      A fost bugetul prea mic sau prea mare?


Acestea sunt cateva intrebari, dumneavostra puteti formula si altele, iar daca raspundeti in scris sunteti foarte aproape de a avea o evaluare.Nu uitati ca evaluarea nu este numai o activitate pe care o veti face la sfarsitul proiectului ci trebuie facuta pe tot parcursul proiectului.De asemenea, pentru a transmite mai usor rezultatele evaluarii folositi diagrame si scheme.BUGETUL


Bugetul descrie proiectul in termeni financiari.Acesta arata toate cheltuielile legate de proiect si cum vor fi ele asigurate din diverse surse.Ganditi-va la un buget ca la un plan de cheltuieli.Alcatuiti un buget bine gandit.Nu ghiciti.


Exista mai multe tipuri de buget pe care le puteti folosi in scrierea cererii de finantare. Este bine sa alegeti acel tip de buget care explica cel mai bine finantatorului pe ce veti cheltui banii si cand anume.


1.Buget pe categorii de cheltuieli( masa, cazare, transport, salarii, consumabile, chirii, promovare, publicatii, diurne, protocol,cheltuieli neprevazute, etc,)

2. Buget pe actiuni

3. Buget pe surse de venit

4. O combinatie intre acestea .


Majoritatea finantatorilor nu acopera toate cheltuielile proiectului, si mai mult, acorda destul de rar intreaga suma solicitata.Motivele ar fi: fie ca nu am explicat actiunea si costul asociat destul de clar, fie ca am cerut mai mult decat este necesar.Nu uitati, anumiti finantatori accepta contributii in natura(munca voluntarilor, echipament, etc), contributii care pot fi evaluate si introduse in buget ca si contributie din partea organizatiei.JUSTIFICAREA PROBLEMEI


Exista mereu tentatia de a solicita bani pentru nevoile proprii (salariile angajatilor, costurile administrative, echipament sau un proiect).Dar acestea nu sunt probleme reale.Un computer este doar un computer.Daca insa el este necesar pentru a produce buletinul informativ al organizatiei contribuind astfel la o mai buna comunicare, asta are o alta relevanta in ochii finantatorului.


Descrierea problemei este probabil cel mai important element al propunerii, din care rezulta toate celelalte, si pentru a putea fi bine conceputa, va oferim cateva recomandari:


Problema este a oamenilor, nu a resurselor:


In redactarea unei propuneri de finantare fii constient de diferenta dintre perceptiile interne ale organizatiei si cele ale comunitatii.Comparati cele doua formulari:


"Dorim sa amenajam un Centru de Informare pentru tinerii din orasul nostru, deoarece nu avem unde organiza activitati de informare si cursuri de instruire"


Aceasta e doar o problema de resurse


"Datorita sistemului educativ promovat in ultimii 10 ani, cat si a nevoii tot mai mari de a accede la informatia de care au nevoie, foarte multi tineri sunt dezorientati si sunt incapabili sa gaseasca informatii de interes, intr-un timp minim si cu costuri reduse.

Amenajarea unui Centru de Informare pentru tineri, dotat cu biblioteca, acces Internet, sala de intruniri si asistat de psihologi, sociologi si jurnalisti ar permite cresterea cantitatii si calitatii informatiei primite de catre tineri ."


Aceasta e o problema a oamenilor.


Ambele reprezinta moduri de a descrie o problema, dar care este mai expresiva ?


Orientata spre nevoi si nu spre oferta


Incercati sa demonstrati ca exista o nevoie a comunitatii si nu doar o ideea a organizatiei.Pentru asta e bine sa cautati ceva studii sau dovezi obiective privind existenta problemei.Pentru asta folositi sondaje de opinie, date publicate de ONG-uri sau agentii guvernamentale, opinii ale unor experti sau articole din presa, sau de pe Internet.


O problema "buna" este o problema rezolvabila.


Descrieti o problema care se rezolva prin solutia data. Nu spuneti" exista peste 5.000 de adolescenti care se drogheaza si noi dorim sa ajutam 35 prin proiectul nostru" ci " astfel vom contribui la dezintoxicarea si reintegrarea sociala a 35 de adolescenti toxicomani din judetul nostru"


O problema "buna" are efecte negative serioase.


Luand exemplul Centrului de Informare pentru tineri, putem arata ca:

Ø      Multi tineri nu-si aleg o cariera in conformitate cu aspiratiile lor si datorita lipsei de informatii privitor la oportunitatile pe care i le ofera comunitatea

Ø      Multi tineri se contamineaza cu virusul HIV, deoarece nu dispun de informatii referitoare la modalitatile de protectie, etc


O problema "buna" este urgenta.


Unele probleme sunt mai urgente decat celelalte.O campanie de lobby privind modificarea legii sponsorizarii poate fi mai importanta decat organizarea unui festival pentru copii de 1 Iunie. Apreciaza urgenta cauzei tale si descrie problema cu un simt rezonabil al urgentei.

FINANTARE ULTERIOARA/DURABILITATE


Deseori una din problemele de care ne lovim cand proiectam o actiune viitoare nu reusim sa intrevedem ce va urma, adica nu reusim sa gandim pe termen lung, strategic.Aceasta sectiune trebuie sa cuprinda  exact acest lucru.Acest lucru este benefic pentru ca ne ajuta sa fim pregatiti mai bine pentru ce va urma, iar in al doilea rand orice finantator va aprecia daca proiectul va continua si dupa terminarea finantarii, adica va fi un proces durabil.


Cei mai multi cautatori de finantare nu au forta sau capacitatea de a descrie urmarea unui proiect. Nu faceti ca ei.Aratati finantatorului ca v-ati gandit la o continuare a proiectului si dupa ce s-a sfarsit respectiva finantare.Potentiale surse de finantare viitoare pot include:

Donatii ale altor finantatori

Taxe pe servicii prestate

Cotizatii ale membrilor

Donatii sau contributii ale unor persoane fizice interesate de proiect

Programe de autofinantare

Donatii ale aceluiasi finantator(finantare sustinuta)


INTRODUCEREA


Introducerea este momentul potrivit pentru a oferi ceva informatii si demonstra competenta dumneavoastra, pentru a va "vinde" mai bine organizatia inainte de a intra in problema propriu-zisa.In acesta sectiune va construiti credibilitatea.


Introducerea va include:

Cine si ce sunteti, cand v-ati infiintat si de ce faceti ceea ce faceti,

Detalii privind proiectele din trecut

Detalii privind membri si simpatizantii

Numele persoanelor care pot oferi recomandari

Cine v-a mai finantat in trecut

Evidentierea pregatirii profesionale a personalului care se va ocupa de proiect

Date despre coordonatorul proiectului


Nu uitati sa includeti data, numarul dumneavostra de fax si telefon, e-mail, adresa postala si persoana de contact.Oricat de incredibil vi s-ar parea acestea lipsesc deseori din cererile de finantare.TITLUL


Titlul este primul element al cererii care va fi citit.Va trebui deci sa "construiti " un titlu cat mai sugestiv care sa-l faca pe finantator sa va citeasca cu interes propunerea iar pe beneficiari sa-i faca sa se simta reprezentati.


De obicei titlul trebuie :


Sa fie descriptiv

Sa scoata in evidenta rezultatele proiectului si metodele folosite

Sa descrie avantajele pe care le vor dobandi beneficiarii sau comunitatea de pe urma proiectului

Sa fie clar, concis si usor de tinut minte


Recomandari:


E bine sa nu folositi acronime atunci cand finantatorul nu mentioneaza explicit ca doreste acest lucruNu incercati sa impresionati finantatorul cu termeni tehnici sau cu elemente de jargon, si nu facti referinte la vasta dumneavoastra cultura generala, s-ar putea ca finantatorul sa nu aiba aceleasi hobby-uri cu ale dumneavoastra.

Nu concepeti titluri prea lungi dar nici foarte scurte


REZUMATUL


Rezumatul este o "condensare" clara si concisa a propunerii.Motivele pentru care o cerere de finantare trebuie sa cuprinda un rezumat sunt urmatoarele;

De multe ori, rezumatul este singura parte a cererii care se citeste, fiind astfel unica baza de luare in considerare sau respingere a proiectului.

Fiind prima parte a propunerii care se citeste, poate trezi interesul finantatorului pentru proiect, find foarte important ca prima reactie a cititorului sa fie pozitiva.

Rezumatul ofera o trecere in revista a ceea ce urmeaza, facand propunerea mai usor de inteles.

De cele mai multe ori, rezumatul este solicitat de catre finantator.


Punctele cheie ale unui rezumat sunt:

Scurta descriere a organizatiei

Problema abordata

Modalitatea in care intentionati sa o abordati

Care e rezultatul la care vreti sa ajungeti

Cat va costa si cat cereti

Mentionarea modului de finantare in viitor(durabilitatea proiectului).


Rezumatul trebuie sa fie scurt, maxim o jumatate de pagina.Aici va prezentati pe scurt experienta, punctele tari, aratati urgenta problemei si prezentati solutia dumneavoastra. Rezumatul trebuie pus intotdeauna in prima parte a propunerii, insa e sectiunea care este redactata ultima, desi este citita prima.De exemplu:"ONCR reprezentata aici prin ., solicita 4000 de dolari de la Fundatia Scout Bani cu Galeata pentru proiectul de formare a liderilor de unitate.Fondurile vor fi necesare incepand cu 1 mai 1999 pana la 20 decembrie 1999.Costul total al programului este de 6000 dolari, 2000 de dolari fiind oferiti de DTSJ-urile locale si Fundatia Prietenii Cercetasiei.Acest program este rezultatul a sase luni de studiu realizat de Departamentul de Formare a ONCR si este o etapa a planului nostru de implementare a unui nou tip de formare SCOUT, program care se desfasoara pe o perioada de trei ani.

ANEXE


De multe ori, acesta sectiune poate face diferenta intre dumneavostra si ceilalti solicitanti de finantare.Ea poate contribui la intregirea imaginii finantatorului despre organizatie si la sporirea credibilitatii ei.


De regula, anexele sunt solicitate de catre finantatorul caruia ii adresati cererea.Este bine sa aveti in vedere urmatoarele elemente pentru a fi incluse in anexe, chiar daca ele nu sunt solicitate de catre finantator:

Copie dupa statutul organizatiei

Copie dupa hotararea judecatoreasca de infiintare

Lista membrilor din conducerea organizatiei

Curriculum vitae al coordonatorului de proiect

Explicitarea bugetului

Raportul de activitate pe anul trecut

Bugetul pe anul in curs

Alte materiale de sustinere a propunerii (articole din presa despre proiectele

organizatiei)

Scrisori de recomandare


Reguli pentru o propunere de proiect de succes:


1.Atrage atentia donatorului si pastreaz-o

Unii donatori vad sute de propuneri intr-o saptamana.Ei trebuie sa-si aduca aminte de organizatia pe care o reprezinti.Modul in care le poti atrage atentia tine de cum realizezi pagina de introducere a cererii de finantare, rezumatul si anexele.


2. Foloseste limbajul donatorului.

Asigura-te ca folosesti aceiasi termeni pe care ii foloseste si donatorul.Multe confuzii sunt create deseori prin folosirea unor definitii diferite pentru aceiasi termeni.


3.Foloseste ghidul pentru aplicanti  editat de fiecare donor.

El l-a scris cu un scop, urmeaza-l intocmai.Daca in acest indrumar , scrie ca finanteaza numai schimburi de tineret, nu-i propune spre finantare un proiect ce priveste implicarea tinerilor in rezolvarea problemelor comunitatii.


4.Urmareste sa respecti cerintele lui intocmai: daca iti cere sa prezinti cererea de finantare dactilografiata si in trei exemplare, fa-o intocmai.


5.Foloseste un limbaj clar:

nu folosi cuvinte ca"ar trebui", "poate", "s-ar putea", "noi credem".Intotdeauna foloseste" vom".Daca arati ca nu ai incredere in propria ta propunere, donatorul va reactiona la fel: nu va avea nici el incredere in propunerea ta.


6.Foloseste un design bun:

organizeaza-ti propunerea intr-un mod cat mai logic cu putinta, astfel incat totul sa para ca decurge firesc.


7.Fii realist:

Nu incerca sa faci foarte mult.Cel mai bun proiect e acel care are rezultate masurabile pe care le poate atinge cu cele mai mici costuri, intr-o perioada de timp rezonabila.


8.Foloseste Teoria Chicken McNugget*:

toata informatia trebuie despartita in piese de mici dimensiuni, destul de mici pentru a putea fi inghitite dintr-o data.Daca o fraza sau propozitie este prea lunga pentru a putea fi inteleasa la o simpla citire, reformuleaz-o sau elimin-o.


9.Concentreaza, concentreaza, concentreaza:

fii concis si clar, daca scri o propunere despre initiativele de tineret nu te apuca sa vorbesti despre altceva.Daca poti sa concentrezi ceea ce vrei sa spui intr-un numar redus de pagini, ai facut un lucru bun.Nu uita ca nimeni nu are timp si disponibilitate sa citeasca documente mamut.


10.Arata ca esti calificat in problema respectiva:

calificarea pe care o ai trebuie sa reiasa din Curriculum Vitae, din descrierea experientei pe care o ai ca organizatie, scrisori de sprijin si recomandari de la alte organizatii sau persoane.


11.Fa din proiectul tau un model si reliefeaza relevanta lui:

donatorii sprijina in mod deosebit initiativele originale , cu caracter de model dar si proiecte care se inscriu intr-o strategie generala, cu impact asupra intregii comunitati.

*Chicken McNuggets este un produs al companiei McDonalds format din bucati mici de pui prajit.


Acum aveti o cerere de finantare clara si bine scrisa.Dar inainte de a o trimite finantatorului mai cititi-o o data si verificati-o folosind urmatoarea lista:

Verificati formularea problemei.Este ea bine definita?

Ati explicat cu claritate diviziunea muncii si responsabilitatile fiecarui participant la proiect?

Exista o legatura clara intre caracterul problemei si solutia propusa?

Verificati inca o data calculele.Ati adunat corect?

Exista un program clar de desfasurare a proiectului?

Ati inclus datele dumneavostra de contact?

Ati inclus in anexa toate documentele cerute?

Asigurati-va ca tonul cererii este adecvat si ca documentul arata ingrijit, curat si bine formulat.


Odata verificarea incheiata, aveti de facut doua lucruri: puneti cererea de finantare la posta si felicitati-va.Ati muncit din greu dar ati facut o treaba excelenta.Aveti un avantaj important in comparatie cu acele organizatii care nu au investit timp si energie si au trimis o cerere de finantare prost intocmita.
CONSIDERATII FINALE:


Dupa ce ati obtinut fonduri, indiferent cat anume si de la cine, spune-ti "multumesc", astfel ei isi vor aminti cu placere de tine.A spune "multumesc" este de fapt una din "cele zece porunci ale obtinerii de fonduri".Acestea sunt:


Numai cei ce cauta gasesc aur.

Nu uitati ca numai cautand cu insistenta veti obtine fonduri.Uneori este mai important sa stii de la cine sa ceri decat cum sa ceri.

Faceti putina "curte " inainte de a face o cerere.

Nu ati face cuiva o cerere in casatorie inainte de a va asigura ca sunteti compatibil cu persoana( in engleza "proposal" inseamna si cerere in casatorie si cerere de finantare).

Adaptati cererea de finantare.

Cererea de finantare trebuie adaptata in functie de donator.

Daca vreti bani , aveti nevoie de bani.

Donatorii au tendinta sa dea bani celor care au primit si din alta parte, fiind mult mai dispusi sa combine fondurile, decat sa va finanteze complet.

Cand cereti fonduri presupuneti ca raspunsul va fi "da".

Daca cineva care isi cunoaste meseria a incercat vreodata sa va vanda ceva , va amintiti probabil ca acesta nu spune niciodata"daca veti cumpara." ci mai degraba "cand veti cumpara.".Evitati sa pareti nesigur, comportati-va ca si cand stiti ca veti sfarsi prin a primi fondurile cerute.

In cererile scrise, daca nu puteti citi un lucru dintr-o privire, eliminati-l.

Cele mai multe cereri de finantare sunt citite la repezeala.Daca informatia ceruta nu poate fi remarcata in cursul acelei citiri ea este inutila.

Atunci cand intocmiti un buget folositi corect aritmetica.

Un buget in care calculele nu sunt corect facute inspira neincerdere in o chii finantatorului , aratand ca nu sunteti capabili sa administrati chestiunile financiare.

Ori de cate ori nu sunteti sigur, folositi un limbaj simplu.

Limbajul de specialitate sau cel tehnic impresioneaza arareori.Un limbaj simplu este intotdeauna cel mai potrivit.

Daca raspunsul este "nu" nu il considerati "atac la persoana".

Este neplacut sa vi se respinga cererea , in special daca aveti o fire sensibila. Incercati sa traduceti "nu " prin "poate".

Oricat de des ati spune multumesc , nu este niciodata prea mult.

Mentionarea donatorilor in presa si publicatii este un alt mod de a arata recunostinta si a cultiva relatii bune cu ei.Nu uitati niciodata sa multumiti.


Impresia pe care si-o fac donatorii despre dumneavoastra se bazeaza pe contactul direct si pe ceea ce scrieti.Documentati-va temeinic, scrieti si rescrieti, cititi si corectati, verificati bugetul , programul de desfasurare al proiectului, verificati totul.Lucrati cu rabdare si faceti totul cat se poate de bine si veti sfarsi prin a obtine fondurile de care aveti nevoie.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact